Şi faptele bune bântuie!

Ghiciţi cine tocmai m-a sunat! Medicul nutriţionist, cel care m-a consiliat după ce-am făcut eu York Test-ul, treaba cu intoleranţele mele alimentare. Atunci mai demult, pe vremea când analizele mele urlau a colesteroale  şi sângele-mi mirosea a cafea.

“Voiam să ştiu dacă aţi respectat recomandările în funcţie de rezultate şi cum v-aţi simţit.” îmi zice tipul din telefon.

Gizăs, toate astea mi se par atât de departe, de parcă ţin de o altă mirună, de o altă eră. Nici nu îmi mai aduc aminte exact. Erau vremurile când îmi suna şi mie telefonul, iar colesterolul bubuia de la stres, nicidecum de la şorice. Ok, după un ruşinos efort de memorie, mi-am dat seama că omul aştepta răspuns. Mai sunteţi acolo, m-a întrebat. Acolo, unde, că nici eu nu mai ştiu, dacă mă iei mai rapid. Pe cine căutaţi…

“Mda, am respectat recomandările vreo lună aşa…poate o lună jumătate. –

“Şi cum v-aţi simţit?” m-a întrerupt omul până să-mi închid eu ghilimelele la propoziţie. S-o fi prins şi el că jumătatea aia e de la mine, nicidecum de la realitate?

“M-am simţit bine, cum să mă simt, că doar mâncam exclusiv ierburi şi apă!?!?! Doar că, la un moment dat, am început să mor de foame şi a trebuit să fiu mai inventivă cu meniurile mele.” Ştiu, am zis-o pe un ton agresiv. Aproape ca pe un reproş. Deşi ştiu perfect că medicul n-avea nici o vină. Probabil nici nu-i păsa şi doar trebuia să bifeze un telefon la cea care a fost clienta Miruna Siminel. Da, şi asta mi-a trecut prin cap. Şi da, mai ştiu şi faptul că budinca mea cu gust de caramel, garlic bread-ul de care nu ne mai săturăm (să zicem că am învăţat multe prostii de la englezi… şi ei nici măcar n-au vreun amestec!) sau chinezii de all you can eat nu sunt tocmai dovezi ale unei imaginaţii debordante. Nici numărul lor.

“Dar aţi încercat măcar să evitaţi anumite alimente?”

“Am încercat.” De fiecare dată când spun vorba asta, mă gândesc la Crivăţ. Care Crivăţ m-a învăţat că orice încercare are o moarte înscrisă în sine însăşi. Că e o prostie. Că nu merită să-ţi pierzi timpul. Dar am spus-o cu speranţa că medicul la telefon nu ştie ce ştie Crivăţ. Şi că poate va bifa că cea care a fost clienta Miruna Siminel nu e aşa defectă cum pare. Şi nici aşa laşă. El nu ştie cum e garlic bread-ul englezilor. “Însă, cât am respectat recomandările dumneavoastră, m-am simţit clar mai bine.” Doar că pe vremea aia, îmi suna telefonul şi aveam nişte scuze foarte bune să NU renunţ la cafea. 

“Bine, nici nu aveaţi aşa mari probleme. Doar la lapte şi ouă. A, şi la gluten.”

Faptele bune bântuie. Ca norocu’. Acum nu-mi mai sună telefonul şi nici scuze nu mai găsesc. Cred că era vremea ca cineva să-mi amintească asta! Cred că n-am uitat să mulţumesc.

*şi da, am observat foarte atent că o ceaşcă de ciocolată caldă cu lapte mă balonează, de-mi pot lua zborul, iar una cu apă e foarte bine tolerată. Doar că, decât să bei ciocolată caldă ca pe-o zeamă lungă, mai bine te laşi păgubaş. Şi mai iei o-mbucătură de spanac.

foto

Articolul anterior

Vine primăvara, ne detoxifiem şi noi?!

Articolul următor

Jurnalul Annei Frank şi păcatele holocaustului

15 Comentarii

  1. Sper ca glumesti, ciocolata calda cu apa mi se pare infinit mai buna la gust decat aia cu lapte…

  2. Nu, nu glumesc. Mie îmi place să fie ciocolată, nu cacao…

  3. Iar spanacul mi s-a parut intotdeauna bleah. Cand eram la gradi ajungea mereu in capu’ colegilor care ma suparau. Ca si restu’ mancarilor servite acolo… oricum nu-mi placea nimic…

  4. Ciocolata nu inseamna lapte. Conform reglementarilor UE, ciocolata nu contine lapte (sau contine doar in cantitati neglijabile). Lapte contine doar ciocolata cu lapte si ciocolata alba. Doar ca noi numim ciocolata neagra/ amaruie chestia pe care legislatia europeana o defineste pur si simplu ca ciocolata.

  5. Ai şi tu dreptate, doar că mie îmi place ciocolata cu lapte, că aia neagră e prea amăruie şi nu pot mânca decât puţină 😛

    jeeeez, spanacul în capul colegilor? Metaforic, desigur…

  6. Eu am o mica reteta a fericirii pe care o respect de cativa ani si de atunci am spus pa omezului, metoplocramidului si a altor pastile de stomac, si anume incerc ca 6 zile din 7 sa mananc “ca la carte”, salatele, puisor la gratar etc..iar o zi pe saptamana e ‘my very best personal food day” cand mananc orice vreau si de orice mi-e pofta; dau iama la Mcdonalds, fac exces de dulciuri, mananc pizza cu mult ketchup dar…o zi pe saptamana. Si nu ma balonez, nu ma doare stomacul…la mine a functionat perfect “reteta” asta..poate te ajuta si pe tine.

  7. Ana, aşa frumos ai început,că nu mai aveam răbdare să citesc până la sfârşit! Cred că e foarte relaxant să ştii că ai o zi să-ţi faci de cap! :))
    Eu făceam asta în liceu, dar puţin invers: în weekend-uri mâncam doar crudităţi. Asta, până am fost la ceva festival în oraş şi după, ne-a invitat bunica la o pizza 😛

    Dar e o idee, o să o pun în practică!

  8. Si cum ramane pana la urma? Le mai sortezi sau lasi gusturile sa ramana pe tron?

  9. Nope, chiar am comis-o, foarte la propriu. Mama si azi se amuza de cum a fost apostrofata ca ce neam de animal salbatic creste acasa ;))

    Cat despre ciocolata neagra si amareala… lucrurile sunt putin mai complicate. Desigur ca aia cu un procent ridicat de cacao este mai amaruie decat cea cu un procent mai scazut, dar mai sunt si alti factori.

    Chestia trista e ca… ciocolata neagra care se gaseste de obicei prin magazine este intr-adevar amara si neplacuta la gust. Pentru ca… marketing negru! Adica se spune despre ciocolata neagra ca este mai sanatoasa (desi adevarul e ca o cioco cu lapte sau alba bine facuta e de preferat porcariilor negre care se vand peste tot) si de-aia “da bine” ca tabletele sa arate cat mai negre. De-aia tabletele alea sunt facute din boabe de cacao arse intr-un mod barbar, ceea ce strica gustul intregii tablete si poti sa dai si peste tablete care la ~50% cacao sunt bleargh! ihh! yuck! de amare.

    Dar o tableta de ciocolata neagra la 60-70% cacao, facuta asa cum trebuie, n-ar trebui sa se simta amara. E drept ca asta depinde si de cat de cremoasa este (cu cat e mai cremoasa, cu atat o simti mai putin amara la acelasi procentaj de cacao).

    Depinde si de originea boabelor de cacao. Daca sunt dintr-o singura sursa si sunt de calitate, poti sa descoperi si alte arome acolo. De exemplu, o tableta facuta doar din boabe de cacao de calitate de pe o plantatie care se invecineaza cu una de mango… va avea gust de… mango!

    De-aia nu crestem cacao in Bucuresti. Lasand la o parte aspectele legate de clima, avem prea multi maidanezi, asa ca ciocolata produsa din cacao de Bucuresti ar avea gust de urina de maidanez 🙂

    (don’t ever get me started on this topic again :)) )

  10. Alina, să zicem că mă voi strădui măcar încă o vreme. Dar e foarte greu să exclud tot ce zice acolo!
    Uite, de exemplu, ieri am mâncat fructe şi salată, iar seara am luat de 3 ori din pireu. Şi m-am balonat cât 3 înghiţituri, dar am simţit. Acolo era gluten cu lapte. Na.
    Cafeaua însă nu îmi face decât bine.
    Tu cum mai eşti din punctul ăsta de vedere? De fiecare dată când îmi încălzesc apa, mă gândesc la tine 🙂

    brontozaurel, dă-mi un nume de ciocolată neagră şi promit că-mi iau! Unul care ţie îţi place şi care îndeplineşte standardele. Deci!

  11. Mie mi-a placut la nebunie Zotter neagra cu 60% cacao (link). Daca iti iei sa n-o mesteci, fa-o bucatele mici de tot si apoi pune cate o bucatica pe limba si lasa-le sa se topeasca. Se topeste destul de repede in comparatie cu alte ciocolate si intr-un mod foarte fin.

    Mie imi plac ciocolatele Zotter indiferent de culoare, indiferent daca sunt simple sau cu arome/ umpluturi. Unele umpluturi sunt prea tacanite pentru mine si nu as risca sa le incerc (ciocolata cu mamaliga/ mustar/ sunca/ sange/ untura de peste sau altele de gen), insa combinatiile mai prudente (am mers in general pe fructate si alcoolice) mi s-au parut mereu delicioase.

    Since you’re in the UK, you can ask Keith ( @ZotterChocolate pe twitter) where you can find Zotter bars in your area 🙂

    Alte sugestii: vezi ce ti se pare atractiv la capitolul arome/ combinatii pe chocolatereviews.co.uk (Lee usually reviews posh stuff 😉 ). De ex, uita-te la ce apare cu tagul 60% dark chocolate si alege-ti ceva ce ti se pare tentant. Different people like different flavours. I look for fruity or boozy flavours in chocolate, but maybe you prefer nutty 😛 or minty stuff 🙂

  12. vai….cata dreptate ai si cum pot sa ma regasesc in ce spui..:))

  13. Cristian

    @brontozaurel: de Heidi 85% ce părere ai?

  14. @copila blonda: Eu sunt pe perioade… Am saptamani cand nu ma pot atinge decat de cereale (orez, malai) tipuri de fasole si legume. Din cand in cand, din graba si oboseala, trec si pe cele lumesti dar in timp am renuntat sa combin lucrurile intre ele la aceeasi masa.
    Si vreau sa iti dau si eu o recomandare de ciocolata neagra (vegana) fara lapte, oua sau uleiuri http://www.ciocolatacruda.ro Eu mananc batoanele de fructe de acolo (ca am renuntat la cacao) dar am gustat ciocolata si te previn ca te vei indragosti.

  15. Valeriu

    Eu și el suntem două persoane difeirte. De fiecare dată cand îl ascult mi-e bine, și de fiecare dată când mă ascult mi-e rău.
    Cel mai rău este când ceva nociv devine normal și naturalul devine anormal, răsfăț și fițe.
    Mănâncă doar fructe și legume o lună, apoi încearcă ceva ”normal”. Abia atunci poți face cu adevărat difernța între normal și anormal, între cerere și ofertă.
    Și dacă tot este subiectul la modă, detoxifierea nu este un țel, nici un mod de viață, detoxifierea înseamnă viață.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 148 queries in 0.437 s