- Faptul că diploma aia chiar înseamnă ceva; mi se recunoaşte în străinătate şi sunt pe picior de egalitate cu orice britanic din punct de vedere al pregătirii medicale, teoretic cel puţin.
- Faptul că ştiu engleză, germană şi (mai nou am descoperit că ştiu şi) spaniolă. Am vorbit cu mulţi englezi, cărora li se pare o mare pierdere faptul că nu cunosc şi alte limbi. Gândiţi-vă, atunci când limba ta maternă e cea globală, de ce să îţi mai spargi creierii?
- Viteza excepţională a internetului te face să te simţi mai mult decât european în România; la fel şi acoperirea reţelelor de telefonie mobilă. Acasă ne plângem că n-avem semnal plin pe Cheile Turzii, aici sunt zone în mijlocul oraşului, unde n-ai reţea. Nu vă puteţi imagina!
- OMV-urile : pe lângă cafeaua excepţională (Iulius Meinl, preferata mea!), au toalete decente şi atmosfera aia de Austria…
- Cinematografele ultra-moderne, cu singura menţiune că peste tot eşti la fel de obligat să îngheţi (sunt ceva reglementări internaţionale privind temperaturile, pe care n-o să le înţeleg niciodată şi o să le urăsc până la supremul îngheţ)
- Cărtureştii, un fel de Waterstone la scară mai mică, dar parcă la fel de dichisit
- prezenţa H&M. De-acum, turistele românce se pot relaxa! Fiindcă pot bifa şi alte obiective turistice de prin vacanţele în care purced, în afară de H&M-urile cu super-reduceri.
- Bulevardul Kiseleff – are parcă stil, nu-i aşa? (Deşi mi-e teamă să mă pronunţ la ceas de beculeţ şi împodobeală)
- Semafoarele cu timer,
- Drive-ul de la McDonalds (eu îmi amintesc prima dată când am mâncat la unul din România, era la cel din Braşov, ne-a dus cu şcoala. Am luat toate ambalajele, le-am împachetat frumos şi le-am luat acasă, ca să le arăt alor mei)
- pişcoturile de pe anumite străzi -astea , ultimele trei, cred că sunt reminiscenţe ale anilor 90
- facturile plătite online
- felul în care arată oraşele de Crăciun
- şi anul 2007, care a pus Sibiul pe harta Europei
LATER EDIT: De la Marian am aflat că intrarea la Bran se poate achita cu orice card din lume şi că studenţii cu legitimaţie valabilă oriunde în lume au reducere 50%. Cool! Deci vă provoc: cine găseşte cele mai multe motive pentru care se simte european în România!
Bogdan Pater
In sfarsit cineva care mai si lauda Romania asta. 😀 Felicitari!
Asa schimbam imaginea Romaniei, nu facand campanii peste campanii pe net. Primul pas e sa nu ne mai tot plangem noi atata…
copila blondă
Corect. Ştii de unde a pornit ideea site-ului? De la faptul că, se pare, în România a scăzut nivelul contrabandei cu 12 %! Deci şi lucruri bune se întâmplă.
Bogdan Pater
Evident ca se intampla. Dar asta e stilul nostru: ne plangem de chestii pana poate se rezolva de la sine in loc sa punem mana sa schimbam. 😛
copila blondă
Desigur, întotdeauna e mai simplu să stai şi să critici. Dar cred că suntem pe drumul cel bun.
Andreea P
Antipa! Care acum poate concura cu orice muzeu din Europa. Si poti plati cu orice tip de card. Chiar si American Express 😉
Nebunia
Sa nu uitam de literatura noastra, care este superioara majoritatii Europei, sa nu uitam de Eminescu, de Creanga, de Arghezi, de Bacovia, de Blaga si de cati multi altii ce ar trebui sa ne faca sa ne simtitm poate chiar peste cei ce se uita cu atata dispret la noi…
copila blondă
Andreea, dada, foaarte corect! Exact ăsta a fost şi sentimentul meu când am fost acolo! La fel şi la Muzeul Deltei Dunării din Tulcea, unde am fost cu Redescoperă România.
Nebunia, La capitolul literatură nu m-ai atins, sincer. Dar, din nou spun: nu există răspunsuri corecte sau greşite. Creangă e intraductibil (adică, îşi pierde tot “farmecul”), la fel şi Caragiale, deşi ăsta mi s-a părut a piece of something!
Nebunia
@copila blonda, dar nu ma refeream ca literatura noastra sa fie tradusa pentru ca ceilalti sa o poata citi, ma refeream ca avem ceva de o calitate mult superioara celorlalti, lucru mai rar… literatura noastra comparativ cu a majoritatii Europei e… e ca si cum ai compara strazile din Germania cu ale noastre sau Eiffelul cu un stalp de iluminat…
copila blondă
Măi, sincer, eu nu am citit atâtea literaturi cât să îţi pot ţine piept într-o discuţie din asta elevată. Din câte am mai auzit însă şi eu pe la colţuri, cred că literatura noastră este totuşi supraestimată.
Liora
@Nebunia, ce autori ai citit, dintre cei europeni, si in ce limba?
Nebunia
@Liora @Copila blonda, o secunda numai ca nu m-am dat vreun mare cititor de literatura si nici nu am dus discutia la vreun nivel prea elevat 🙂 era vorba de un simplu sentiment pe care ti-l aduc acesti oameni cand ii citesti, scriitori destul de apreciati si in alte tari… departe de mine sa ma dau sau sa fiu vreun consumator nesatul al literarurii romane sau straine 😀
copila blondă
Pfuu, m-am liniştit! Deja începeam să-mi fac probleme 😛
Ernest
Bucovina cu toate ale ei. Nu e destul sa treci si sa vizitezi. Ramai putin acolo cu ei. Vei spune ca nu se poate. 🙂
copila blondă
Că nu se poate ce? Pentru mine, nu există mai frumos decât SIbiul! 😛 E o treabă personală.
Dar tot mi-ar plăcea să merg.
Ernest
Ca nu se poate sa existe asa ceva atat de aproape si tu sa nu fi stiut. Pai sa mergi. Si sa ma cauti pentru cel mai bun ghid. 😉 Sunt rezonabil ca pret. ;)) Si dau si factura. 🙂
copila blondă
Am notat, mulţumesc.
Georgiana
Reteaua de metrou din Bucuresti. Garniturile noi, dar si cele vechi, vesele, sunt superioare celor din Roma sau Praga ( prin afisaj electonic, mai nou si in limba engleza, semnalul vizual si sonor de inchidere a usilor). Stiu ca nu pare “wow”, dar este! 🙂
copila blondă
Nu am fost niciodată în Roma sau Praga, dar am fost cu metroul din Paris şi pot să-ţi dau dreptate: unele trenuri din România arată mai bine.
Bucur
corect si bine spus la fiecare punct in parte,hai ca se poate si la noi…
morbo
limba romana
Dianora
@Nebunia – Tu spui in primul comentariu ca literatura noastra este superioara majoritatii din Europa. O sa intreb doar daca ai citit carti macar din jumatate de Europă ca să poți face afirmația asta. Altfel este nefondată. Eu am citit puține alte țări (Rusia, Franța, Germania, Bulgaria, Serbia, Croația, Belgia). Și după lecturile astea am văzut că prea ne batem în piept. Da, avem literatură frumoasă asta nu neg! Dar nu suntem noi miezul, adică nici nu putem să ne comparăm măcar cu Dostoievski sau Bulgakov.
Avem opere bune, dar nu suntem cei mai buni.
Nebunia
@Dianora am citit cate ceva, nu exagerat intr-adevar si… sunt tari care au autori mult peste ai nostri, doua exemple ai dat si tu, chiar daca Eminescu cred ca poate sa le tina piept multora, dar ni se pare noua ceva comun, de exemplu o capodopera ca “Luceafarul” nu prea are nimeni…
In Europa sunt parca vreo 50 de tari si… sustin in continuare ca suntem, ca literatura, peste mare parte din ele… nu am zis cei mai cei, dar peste majoritate, iar pentru Romania sa nu se afle printre locurile de coada, eu zic ca e deja o realizare 🙂
morbo
@nebunia
nu stiu ce intelegi prin ”superioara”. specialistii in literatura sigur se feresc sa foloseasca asa termeni. cantitate? ca deja la calitate e mai greu de comparat o literatura cu alta. iar cand vine vorba de comparat raportul calitate/cantitate, te cam iei cu mainile de cap daca incerci sa faci clasificari. a, si poate toti au autori ”intraductibili”, care suna intr-un mare fel in limba originala. sau succes international? nu stiu, chiar nu stiu.
Nebunia
@morbo pai folosesc termienul “superioara” tocmai pentru ca nu sunt un specialist, sunt doar un roman ce crede ca Eminescu si Arghezi sunt, ca si creatie lirica(da, calitate), peste autorii din Andorra, Armenia, Azerbaijan, Latvia, Macedonia, San Marino sau mai stiu eu ce tari…
Oricum, cred ca am dezbatut subiectul cam mult, parerea oricum nu m-o schimb, cred cu tarie in ce am afirmat inca de la inceput 🙂
morbo
e letonia, nu latvia. da, la genul ala de tari ma gandeam si eu ca sigur ii depasim cel putin cantitativ plus cantitatea celor de calitate. desi de armeni n-as prea fi sigur, au scos capul cu mult inaintea romanilor. andorra face parte din cultura catalana, san marino din cea italiana…
Iulia
Cred ca si curieratul rapid care mi s-a parut mai de bun-simt aici decat in UK:) Alaturi de amazonul local okazii.ro.
– Eventual si emag.ro si alte site-uri de comenzi online care se descurca admirabil.
– Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti ar mai merge.
– Lime Light, un bar extra cu muzica live pe Calea Victoriei.
– Unele ONG-uri.
Ma mai gandesc:)
Corina
Ma bucur ca ai simtit la fel, si eu am descris identic atmosfera de la Van Gogh: http://hrbexpert.ro/articol/1048/O_locatie_europeana.html
Imi place tare mult sa te citesc si iti multumesc mult pentru perspectiva optimista asupra Ro.:)
Happy holidays, filled with love!
Corina