Sclavi ai papilelor gustative

Un articol despre cum obiceiuri alimentare devin moartea pasiunii.

Fiindcă oamenii sunt atât de proşti, încât râd de tine dacă nu înfuleci cot la cot cu ei o friptură cu cartofi prăjiţi. Fiindcă oamenii sunt atât de ignoranţi, încât îşi dau sănătatea pe o clipă de plăcere gustativă. Uite, când eram mică, îmi doream din tot sufletul să zbor. Făceam cred că zilnic exerciţii în curte, pe scările bunicilor. Săream de pe câte o treaptă tot mai înaltă, sperând că voi sfida gravitaţia la un moment dat, deşi nu ştiam ce-i aia. Însă presimţeam că ea e duşmanul nevăzut al zborului meu imposibil. Până mi s-a explicat că doar păsările şi avioanele pot zbura, oamenii au picioare dintr-un motiv bine întemeiat. Apoi, am încetat să mai sar obsesiv-repetitiv de pe scări şi o bună vreme mi-am dorit să fiu rândunică.

Oricât de mult aş fi insistat cu săritul, credeţi că aş fi izbutit să zbor vreodată? Tot aşa şi cu mâncatul. Oricât de mult ai insista pe friptură cu cartofi prăjiţi, combinaţia asta tot la fel de greşită va rămâne. În ambele situaţii explicaţia este faptul că organismul uman este pur şi simplu dotat să funcţioneze altfel. Îi poţi da friptură şi cartofi prăjiţi, dar nu deodată. Poate şi omul zbura, doar că nu trebuie să se facă pasăre, ci paraşută. Pardon, să folosească una.

Îmi doresc să apuc ziua în care nu va mai fi stigmatizat ăla care nu mănânca pâine lângă ciorbă sau ăla care refuză desertul după un prânz de 3 ore. Îmi doresc să apuc ziua în care să nu se mai supere prietenii pe tine că vrei să te întâlneşti cu ei într-o seară, dar nu şi să împarţi un tiramisu. Ori o şaorma dublă, dacă există aşa ceva. Aştept ziua în care bunica să nu mai ţină evidenţa înghiţiturilor la musafiri, iar asta nu din exces de zgârcenie, ci tocmai dimpotrivă. Cunoaşteţi modelul. Intenţiile sunt bune, absolut, dar profund dăunătoare. Aştept ziua în care să nu te mai simi prost când refuzi nişte bucate, oricât s-ar fi străduit cineva pentru ele, ci să te simţi prost atunci când nu te mai vezi sătul.

Şi să vă spun acum de mine. De când cu Programul Nestle şi intoleranţele mele descoperite, mi s-a spus că sunt nebună, închipuită, ipohondră şi fiţoasă. Ba mai am şi telefon nou cu aplicaţie deşteaptă pe el 😛 Mi s-a spus că obiceiurile astea sunt moartea pasiunii. Am fost ispitită şi luată peste picior de către prieteni şi cunoştinţe, care -sunt sigură- nu intenţionau să-mi facă nicidecum rău, însă exact asta obţin insistând. Când tu eşti pe un drum şi ştii unde vrei să ajungi, chiar n-ai nevoie de bolovanii aruncaţi cu prietenie de unul şi de altul. Fiindcă oameni suntem şi pofte avem!

Fii schimbarea pe care o doreşti în lume. Doar că eu nu doresc schimbare în lume, ci în mine în primul rând. Atâta vreme cât eu n-am treabă cu ce mănânci tu (rar mă întind la discuţii nutriţional-pozitive, n-are rost, e o pierdere de vreme. Cine e cu adevărat interesat se documentează singur.), rog a fi tratată cu aceeaşi indiferenţă. Nu fac fiţe, nici măcar nu cer porţii speciale (şi atenţie, urmează banchetul!), fiindcă sunt sigură că mereu va exista ceva şi pentru mine de mâncare. De foame n-o să mor niciodată, asta garantez!

Acelaşi lucru şi pe twitter, unde în ultima vreme ne-am tot jucat pe hashtag-ul #programnestle . Aici, @NokiaRomania pune câte o întrebare (de ex: ce obiceiuri sănătoase ai zilnic?), iar păcătoşii 😛 răspund. E un concurs care se termină cu un Nescafe Dolce Gusto Piccolo editie limitata by Agatha Ruiz de la Prada. Daaaa??? Coffee, my love… Sper să nu se fi simţit nimeni jignit de extraporţiile de twittereală servite. Sunt singurele care nu dăunează sănătăţii!

Ştiţi, mama are o vorbă: să te fereşti de pompieri. Adică, atunci când în tine arde un foc, o determinare, o pasiune, orice, nu lăsa pe nimeni să vină să-ţi toarne apă peste el. Nici măcar o picătură. Descărcaţi aplicaţia şi “lăsaţi focul să ardă!”

foto

Articolul anterior

O nouă tehnică de shopping: a paşilor mărunţi!

Articolul următor

Dovada: rochiţa există!

34 Comentarii

  1. Miruna, poate ar trebui sa consulti un nutritionist inainte sa spui ca nu merge painea langa ciorba. Painea contine carbohidrati cu absorbtie lenta si sunt recomandati, mai buni decat prajiturile alea din poza, care sunt sigur ca sunt caah dar care sunt atacate din cand in cand pe motiv de “lasa ca nu ma vede nimeni”. Parerea mea.

  2. Doru, pâinea e oricând mai bună decât orice formă de zahăr! Însă nu cred că despre această comparaţie era vorba.
    Pâinea e recomandată în cantităţi mici, de o anumită calitate (de preferat să o faci în casă) şi probabil că nu mai mult de 2 felii pe zi. Evident, depinde de felii şi de om. Că eu sunt considerabil mai mică şi mai puţin umblătoare decât tine, de exemplu. Apoi, depinde şi de ciorbă. Dacă e de zarzavat, ai toată dreptatea. Dacă e de carne şi mai are şi o grămadă de ulei, deja nu mai e supercombinaţie. Ba dimpotrivă.

  3. p.s. Şi mă bucur tare mult că-mi citeşti blogul. Ai câte ceva de-nvăţat de la blondă! 😉

  4. @copila vorbesti din ce in mai mult despre mancare. In curand o sa tastez siblondelehalesc.ro 😛

  5. Sunt obsedată zilele astea. 😀
    Dar sunt în faza aia de obsesie şi abstinenţă, că mai e şi varianta de obsesie şi abuz. Atunci nu scriu, că mă ocup cu altceva 😛

    p.s. există şi blondele gătesc, nu ştiai? :))

  6. Vrei sa spui si blondele se gatesc, nu? 😛

  7. Şi acum…devoratori de blonde, poftiţi de vă serviţi! Avem blonde calde, că reci nu servim. Am intra în conflict cu poliţia.

  8. Pacat ca din tot post-ul tau s-a inteles doar ca ciorba+paine=bad :)). Si pacat ca romanii nu inteleg cum sa-si “inrobeasca” papilele gustative, ca nu stiu cate gusturi pot sa amestece ca sa obtina o mancare buna. Stiu cum e sa fii “infundat” cu feluri de mancare cand te saturi deja din feliuta de sunca si cascaval de la antreu. Iar daca nu mananci cartofi cu friptura nu inseamna ca esti la dieta, inseamna doar ca stii un pic de biochimie (pour les connaisseurs se face in anu’ I de medicina:)) ). Si la mancare se aplica principiul “less is more” 😛
    Si pentru ca e un subiect atat de fierbinte, nici mie nu-mi place ciorba cu paine. Painea e buna de una singura, mai ales daca are tot soiul de seminte si cereale, iar ciorba, fie ea de legume, sau cu carne, are destule arome cu care sa-ti “imbeti” papilele. Pan’ la urma mancarea se savureaza, nu se devoreaza 😉

  9. Eu ma gandeam la gateală as in aranjat, machiat etc.

  10. Am o prietena care de ani intregi imi baga pe gat “n-ar trebui sa mananci aia acum / asa”. Mi-a facut capul calendar si, chiar daca ascultam ce zice (ca, deh, experienta o invatase teoria, chiar daca corpul ei nu vroia sa o puna in practica), nu aveam nici un rezultat. Dimpotriva, eram irascibila.
    Pana acum 4 luni cand, o alta prietena mi-a dat o solutie (nu vreau sa-i fac reclama). Am inceput relatia noastra (solutie Roz) timid, dar acum pot afirma cu zambetul pe buza ca funtioneaza. Dovada sunt cele 7 kg lipsa. Si am invatat lucruri pe care nu credeam ca o sa ajung eu sa le fac vreodata (n-am mai mancat cartofi prajiti, n-am mai combinat proteine cu carbohidrati, am cate o leguma la fiecare masa si beau si 1.5 l apa pe zi), tocmai pentru ca am vazut ca dau rezultate. E prima chestie pe care o fac si care da rezultate!
    Dar lumea inca nu s-a obisnuit cu mine cu orele fixe de masa, cu asocierile pe care prefer sa nu le mai fac, cu cele 5 mese pe zi si cu regimul urmarit. Chiar si acum cand am 5 mese pe zi, Mama ma ia de urechi ca “iar nu mananci aia? nici aia? de ce mananci doar 1 mar?”
    Noi suntem invatati sa mancam, sa lingem farfuriile, sa combinam alimente si, cand ne-am saturat, inca mai avem ce baga in noi. Cel mai elocvent exemplu sunt mesele de Sarbatori de la noi: imbelsugateee peste masura! Si pentru ca e criza si e pacat sa arunci mancarea, o bagi toata in tine.
    Mentalitatea asta e prea greu de schimbat. In cel mai bun caz, poti sa-ti faci tu un obicei in familie, iar prietenii si rudele se vor adapta din mers (daca vor vrea sa inceteze a ridica din spranceana atunci cand nu le pui ‘nspe feluri de mancare pe masa).
    Iarta-ma ca m-am lungit!
    Ideea e ca se poate. Orice invat are si un dezvat, dar ai nevoie de o motivatie, de ambitie. Iar daca constientizarea problemei nu exista…

  11. Ela, exact. Doar blondele se devorează! Tu te-ai înţeles cu zoologika îmi pare! 😉

    Lăsând gluma la o parte, mda, cam ai dreptate. Dar sunt sigură că Doru nu numai asta a înţeles din articol, însă aici a avut obiecţia.

    zoologika, ştiu bre, doar că eu duceam gluma şi mai departe…

  12. Ioana, poţi face reclamă liniştită. Dacă e ceva care pe tine te-a ajutat, chiar te rog!

  13. Blondo, cine a zis ca e ceva de invatat? o fi, dar nu din postul asta… la care ai nota mica de la mine pentru incoerenta. e incurcat, alambicat, incalcit si nu-mi transmite decat ca scrii la misto sau la comanda cateodata. Altfel nu-mi pot explica de ce infierezi painea langa ciorba (si crede-ma ca stiu cata paine sau alti carbohidrati cu absorbtie lenta trebuie sa mananc zilnic la gabaritul meu, 150 grame) dar faci apologia cafelei, car enumai recomandata nu e. Chit ca e premiu de la sponsor.

  14. * eu tot vroiam sa scriu in paranteza aia solutie vs. Roz, dar nu vrea sa imi salveze mirificul semn mai mare… Trebuie sa il scriu explicit ca altfel il ignora 🙁

  15. Draga Doru, pot oricând doreşti să traduc postul pentru tine.

    Să ai poftă bună la pâine cu ciorbă sau cu ce vrei tu. Cât despre cafea, dacă nu e în cantităţi exagerate, nu e nici o problemă. Ba chiar are unele efecte pozitive, cum ar fi: la femei, o ceaşcă pe zi scade riscul pentru cancerul de pancreas.
    Pe mine personal, mă face fericită cafeaua. Ca un drog, dar exact ca un drog, deşi nu m-am drogat niciodată, îmi imaginez că ar trebui să semene. E una din plăcerile mele vinovate, la fel ca rozul-somon. Învaţă să respecţi asta.

    Şi da, uneori scriu la mişto, alteori la comandă. Se întâmplă să mai scriu şi prost 😀 Alte întrebări?

  16. Eu iti dau un feedback, tu te aricesti. E parerea mea, mi-o mentin. Am vazut la tine articole mult mai bune.
    Partea cu riscul de cancer la pancreas e poveste, eu zic sa te mai interesezi, ai urmat o scoala de profil, da-o-ncolo de treaba 😀 (sau poti sa imi dai link la un studiu clinic de vaza, nu linkuri din libertatea).
    Daca aveam nevoie de traducere te anuntam. Nu mai am alte intrebari, astept posturi mai bune, cum ziceam mai sus. Iarta-ma daca te-am ofensat, nu asta era intentia, dar nu e rau sa vezi partea buna a unei critici. Bafta la cafele.

  17. :))) gata, nu ma mai aricesc. Ai dreptate la partea asta cu ariceala. Dar cu paine nu ai dreptate in totalitate. Oricum, merci pt critici. Atat pt posturi anterioare, cat si prezente. Asa mai invata omul sa dezbata. Ca io mi-s mai incapatanata de fel.

  18. Eu is aia de care s-a facut mereu misto pe tema asta a mancarii. Ca sunt o multime de chestii de care nu ma ating. Pentru ca imi plac, nu pentru ca mi-ar fi spus nu stiu ce pasarica desteapta ca “sunt gresite”.

    La gradinita sa zicem ca n-a fost asa rau. Copiii is rai si comenteaza, dar eu puteam sa le plantez oricand strachina mea in cap, nu? :> Oricum mie nu-mi placea continutul si nu-l mancam niciodata.

    Cu ai mei la fel, ca s-au adaptat preferintelor mele.

    Insa oriunde altundeva, in special pe la cunostinte, rude… 🙁 M-am simtit mereu de parca pe mine voiau sa ma sacrifice si sa ma puna pe masa pentru felul urmator. Really makes me hate people…

    Daca merg undeva, nu gasesc niciodata vreun fel principal de mancare care sa-mi placa. Uneori nici deserturi si nici bauturi.

    Am fost la o nunta la inceputul lunii. Si, din tot ce s-a adus la masa, nu a existat absolut nici un fel de mancare care sa ma tenteze sa ma ating de el. Macar am avut Jack si Finlandia, asa ca nu se poate spune ca n-ar fi trecut de buzele mele nimic de pe masa aia. Probabil ca mi-ar fi placut tortul, am inteles ca a fost cu ciocolata, dar a fost adus dupa ce lumea incepuse sa plece si doar la locurile pe care le ocupa cineva in momentul ala. Iar eu iesisem afara pentru ca in sala mi se parea mult prea frig din cauza aerului conditionat.

  19. Liora

    In primul rand, cand pomenesti cuiva de asocierea alimentelor, omul se gandeste la dieta. Dieta de slabit.
    Si cei care mananca sanatos intretin aceasta idee, mentionanad ca de cand nu mai asociaza carbohidratii cu proteinele ´´au slabit frumos´´ apoi zic ca se simt bine.

    In fine, nu e usor… Eu mancam ciorba cu paine. Ciorba ardeleneasca cu paine ardeleneasca :D. Cartofii cu carnea prajita si , evident, bucata de paine. Mancam la ore imposibile, noaptea. Eram slaba, ma simteam bine, dar sa nu uitam ca aveam nici 20 de ani.

    Am inceput sa renunt la painea de la ciorba din simplul motiv ca am luat contact cu alte bucatarii. Calatoream des, ma intalneam cu multi ne-romani, si incet incet nici nu mi-am mai dat seama ca am uitat painea la ciorba. e mult mai buna ciorba fara paine 🙂
    Celelalte schimbari le-am facut treptat, experimentand si dicutand cu o buna prietena. De notat faptul ca prietena asta a mea nu mi-a vorbit de diete in ideea de a-mi impune ceva, ca n-ar fi mers asa :D. Discutam si noi asa, la nivel de idee.
    Si vai, cel mai important, sa nu uit de semnalele pe care mi le dadea corpul! Cand mancam mai usor ma simteam mai usoara, cand mancam mai greu..evident mai greoaie.
    Si pe bune, ar trebui sa avem in vedere si varsta, pentru ca ceea ce nu te deranjeaza la 20 de ani te poate pune la pat la 40.

    Sotul meu m-a invatat sa manac peste :D, ii sunt vesnic recunoscatoare.

  20. @brontozaurel Trecand peste partea cu nu mananc o gramada de chestii pentru ca nu-mi plac si gata! (eu te inteleg :-D), sa stii ca si eu am patit sa merg la o nunta si sa nu primesc mancare. Nu era desertul, ci friptura, lumea inca nu incepuse sa plece si eram si eu la masa, dar chelnerul nu a avut o portie si pentru mine. Cand a venit cu urmatoarele farfurii, s-a uitat in mare pe masa si apoi a inceput sa serveasca la masa urmatoare. Am facut eu misto ca imi scrie pe frunte ca sunt “la regim”, dar fazele astea is chiar nasoale. Oricum, avand in vedere ca sunt si ei oameni si sunt supusii greselii, macar putem avea si noi un strop de satisfactie cand le spunem ca… au gresit si e nasol.
    O zi faina!

  21. marie

    Mi-ai adus aminte de o discutie la o petrecere cand am refuzat o prajitura,nu ma tenta deloc&stiind ca aceasta bucatica urma sa imi creasca ‘creasca miraculos’ soldurile&alte zone magice..macar sa simt ca am savurat-o:P Pe mine mai mult m-a ambitionat sa refuz in continuare cand una din fetele de la masa insista la fiecare 2 min ca prajitura nu face rau..parca vrand sa imi arunce in fata faptul ca refuz.
    Parerea mea este ca persoanele care insista peste masura facandu-te sa te simti prost pentru alegerile tale privind alimentatia sunt de multe ori neinformate&des sunt cele pt care cura de slabire este cea cu supa de varza.
    La mine slabitul a devenit o chestie secundara, am o stare de spirit mult mai buna cand mananc cat mai simplu…dar daca simt sa imi satisfac un mic’viciu’..o cafea pe zi , o prajitura…prefer sa fac asta cand simt nevoia si nu din obligatie 🙂 e si muult mai gustoasa asa

  22. Eu am constatat un lucru: pe cat de greu este la inceput sa te urnesti sa tii dieta cea sanatoasa si echilibrata, pe atat de usor si natural ti se pare apoi sa o tii 😉 Parol!

  23. etw

    Probabil ca ar trebui luat in consideratie si aspectul financiar in aceasta “dezbatere”, sa zicem. Te-ai gandit vreodata ca sunt atat de multi oameni care, poate, vor sa manance sanatos dar care nu isi permit? Pot spune din proprie experienta, ca am incercat intr-o luna sa mananc asa cum ar trebui, si mancarea m-a costat mai bine de jumate de salariu. Si a trebuit sa ma hranesc doar pe mine. Dar sunt atatia oameni cu familii si salarii mizere. Ei chiar nu pot face asta…nu ?

  24. @ etw: Nu, mancarea sanatoasa nu e scumpa, pentru ca mancarea sanatoasa e cea facuta in casa. Problema mai e sa si stii sa gatesti sanatos. Cel mai bun exemplu pe care il pot da este al meu, care imi gatesc absolut orice in casa, inclusiv painea integrala si iti garantez ca dau pana in 50 de lei MAXIM pe saptamana pe mancare. Stiu, o sa zici ca cine are timp sa stea in bucatarie, dar te asigur ca dureaza 2-3 ore o data la 5 zile sa faci 3 feluri de mancare. As putea sa-ti dau niste exemple de mancaruri foarte usor de preparat si cu bani putini, dar nu cred ca e nevoie. Te asigur ca nu am bani multi si nici macar un venit sigur, dar am invatat cum sa-mi impart banii. Nu sunt nici pe departe un exemplu, dar din experienta proprie sustin ca se poate. “We can do it!” :))

  25. Liora

    @Etw, ca sa renunti la paine multa, cartofi prajiti langa friptura, grasimi, prajituri pline de zahar, bauturi carbogazoase, NU ai nevoie de mai multi bani. Ai nevoie de vointa 🙂
    Niste legume proaspete nu costa mai mult decat cateva sute de grame de parizel sau sunci de toate soiurile.
    Avantaj tu.

    Ca sa te misti mai mult, ca sa respiri din adancul plamanilor tai, nu ai nevoie de bani mai multi, ai nevoie sa iesi intr-un parc si sa mergi pe jos in pas alergator 🙂

  26. Dati-mi si mie va rog o definitie a mancari sanatoase. Ingredientele modificate genetic si crescute cu pompa pe care le gatim acasa? 😀

  27. Hehe, comentarii constructive ce-am citit m sus. P mine m-a amuzat chestia cu zborul si treptele.. cand eram mica si suna fixul la parter, coboram repede scara, sarind cate o treapta, doar-doar o sa zbor:)) Blondo, useless to say, n-am avut noroc!:))

  28. a-z

    corect tot ce zici!
    la partea cu zburatul, folosirea uneia era folosita in registrul propriu, literal, neutru intentional, nedesemnand cu ironie ceva animat ca se schimba expresia, iar zborul era de fapt cadere! 🙂
    altfel, despre foc, cata vreme adopti distanta optima, chiar de-i in tine, nu-ti va fi nici rece, nici sa te arzi nu risti. deci echilibru! 🙂

  29. INTJ

    @zoologika … neah! alea cu eticheta “bio” pe ele … pe cat posibil recomandate de un nutritionist (adica un alt fel de popa) … care, chiar daca-s tot modificate genetic (vezi “Monsanto”), nu-s crescute cu pompa ci au beneficiat de “fertilizare naturala” … doar nu conteaza deloc faptul ca animalele producatoare de fertilizatori tot hrana modificata genetic au consumat. si era sa uit: radiatile si alte “bucurii” ale vremurilor moderne sa stii ca ocolesc intentionat gradinile “bio”, deoarece prefera serele si producatorii en-gros (la modul general).

  30. Explicați-mi și mie de ce nu pot mânca friptură + cartofi prăjiți? Ce pățesc? Mor? 🙂
    Friptura trebuie neapărat consumată cu o garnitură de cartofi prăjiți, altfel nu are nici un farmec…

  31. Liora

    @ex-silentio, nu se poate explica 😀
    Mananca tu de acum incolo, cel putin doua luni, friptura cu legume si ai sa iti dai seama singur 🙂

    Explicatia exista si nu e abureala, nici vreun slogan ca multe din cele raw vegan. (daca imi permiti o mica rautate ).
    Cartoful cu carnea(adica carbohidratul cu proteina) este o asociere nefericita pentru ca ingreuneaza foarte mult digestia si de aici apar niste consecinte negative asupra sanatatii: absorbtia substantelor nutritive este impiedicata,enzimele digestive sunt tulburate, te poti constipa, poti avea arsuri si dureri la stomac, iti lipseste energia si asa mai departe.
    Stomacul e supus unui efort inutil.

    Poti manca cartofii cu cateva ore inaintea carnii, deci la mese diferite.

  32. Ei,da ai dreptate.
    Dar mulţi nu ştiu chestia asta

    ..mă duc la o porţie de cartofi prăjiţi.

  33. Ai dreptate în ceea ce spui și pe subiectul ăsta putem dezbate mult și bine. Și cu oricâte argumente ai veni tot vor fi destui care vor fi contra, care vor considera că știința și medicina nu merg mână în mână cu realitatea și tot așa. Sper să îi convingem pe ceilalți măcar 🙂

    Interesantă aplcație au cei de la Nestle. Păcat că e numai pentru Nokia… As vrea ceva asemănător și pentru alte telefoane, cum ar fi Sony Ericsson. Poate că vor face cândva.

  34. Din fericire mie imi plac foarte mult dulciurile, mai ales prajiturile si ciocolata. Asta e.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 187 queries in 0.491 s