Cel mai frumos mod de a purta poveşti

Prin parfumuri.

Ştiţi cum există diferite tipuri de inteligenţă, iar unii oameni se pricep la matematică, alţii la română, alţii la sport. Fiecare se exprimă pe limba lui, cum îi vine mai frumos şi mai uşor sufletului său. Pictorul se exprimă vizual, muzicianul sonor, iar parfumierul olfactiv. Eu mă exprim în cuvinte, care-mi sunt cel mai uşor de înţeles. Deşi adesea spun una şi se înţelege alta. Nici arta cuvîntului nu e atât de transparentă pe cât ne-am dori. Mintea e cea mai adevărată comoară a omului. Iar felul în care ea funcţionează e fantastic. Cum transmiţi un mesaj prin muzică mai pricep, e cumva mai aproape de limita mea artistico-primitivă. Dar cum să te exprimi în mirosuri!!! Dacă n-aş fi văzut, nu aş fi crezut.

Parfumul este o formă de a purta arta.

-Andrea Maack, fashion designer, sculptor, pictor şi parfumier

Andrea Maack, de exemplu, face forme şi desene pe hârtie (sau rochii, a creat rochii!), apoi le trimite unui parfumier să le traducă în parfumuri: SMART, CRAFT, SHARP, SILK, DARK. În capul meu, asta a fost ca atunci, când micuţa mea colegă de apartament mi-a arătat cum se desenează numele ei în coreeană, apoi mi l-a transcris în alfabetul nostru. Ca să-l pot şi eu citi:

Acum, uitaţi-vă la imagini şi percepeţi-le olfactiv.

Smart

Craft

Sharp

Dark

Silk

Să vă văd acuma! 🙂 Care aţi bănui că vă place? Eu răspund: SMART, cu nume şi poveste, cu tot. Demirosiţi Andrea Maack (la Madison) şi, apoi, să-mi spuneţi cât de bine vi se potrivesc percepţiile la gusturi. Şi la realităţi.

Articolul anterior

Noi ce făceam în 1612?

Articolul următor

Da, mă deranjează că fumezi!

7 Comentarii

  1. a-z

    perceperea mirosiva nu poate fi redata decat prin cuvinte, caci pe mine de tine ca receptor al mesajului meu ma separa o distanta, un mediu de comunicare, timpul…
    deci, iata cum vad eu si exprim apoi receptarea postarii tale despre experienta luarii contactului cu operele andreei aleia care este: face apel si ea la preluari din pictura, grafica, semantica, semiologie ca sa se poate exprima cumva unor semeni, caci deocamdata mirosiv n-are cum, decat poate cel mult unor initiati intr-ale nasului fin incercat cu miresme sintetizand ceva ce natura ofera separat.
    bafta zilele acestea, caci de venit ai venit, banuiesc din calatorie, nu?
    si, comisia, ar fi “cea mai proasta daca nu te-ar onora cu A, fiindca nici nu stie ce pierde!”

  2. Îţi mulţumesc din suflet pentru urare, să fie să fie să fie, bafta cu carul! 🙂
    Da, m-am întors ieri seară, cu o zi şi câteva ore întârziere, dar e bine şi aşa, păcat că nu m-am putut bucura de Roma nici măcar o secundă. Din hotel, nu prea ai cum… 😛
    Cât despre parfum, exact din motivele enumerate de tine, nici nu am scris ingredientele conţinute în fiecare parfum.
    Însă, e foarte interesant cum, după conferinţa de presă, după ce a prezentat parfumurile (două dintre ele sunt noi), eram atât de curioasă să le miros! Să îşi imaginezi cu nasul minţii şi nu cu ochii e o provocare fantastică!
    Îmi amintesc că o dată am visat în mirosuri. Excepţional vis. Nu ştiu dacă ai păţit vreodată.

  3. boby

    Este un pictor in Brasov,Mircea Tudor Popescu, care transpune muzica in imagini,de fapt o picteaza, folosind punctul si culoarea.Il iubeste foarte mult pe Gustav Mahler. O armonie dintr-un concert el o vede si o transpune in culori.Asa cred ca este si cu parfumul.In mintea d-nei Maarck este mirosul acelui parfum ,dar si puterea de a -l transpune in imagine.Cu certitudine ,uitindu-ne la un tablou de al dinsului s-au la unul al d-nei Maarck, in urechi nu ne va suna nici o armonie si nici un miros de parfum nu vom inspira.Trebuie har pentru asa ceva.
    Cit despre licenta eu te -as felicita deja,pentru ca ,nu am nici ceea mai mica indoiala ca vei lua nota maxima.

  4. mda, posibil să ai dreptate, dar eu cred că asta nu e scuză ca să nu încercăm, totuşi. Să înţelegem, nu să facem şi noi. Că asta e chiar altceva.

    Şi merci de gîndurile bune. O să-l caut pe google pe pictorul menţionat. Fenomenal ce povesteşti aici.

  5. boby

    l-am cautat si eu, dar nu apare decit cu numele.Am cautat in arhiva mea cu poze, dar superficial si sigur ,asa la repezeala nu am gasit, macar o poza ca sa-ti exemplific.Daca nu am sa fotografiez un tablou de-al dinsului, pe care l-am primit chiar de la el.A fost printre primele personalitati brasovene, carora le-am dedicat citeva episoade in cadrul emisiunii ITI MAI ADUCI AMINTE?

  6. Valeriu

    E o regulă universală, orice nu înțelegi dar îți place, ți-se pare absolut fabulos. 🙂

    Parfumul ca formă de artă nu e chiar de ieri de azi, nici transpunerea dintr-o formă artistică în alta nu este o noutate. De exemplu picturi-muzică cel mai “cunoscut” ar fi
    Pictures at an Exhibition http://en.wikipedia.org/wiki/Pictures_at_an_Exhibition.

    Fiecare modalitate de expresie artistică are la bază un set de piese, ca un puzzle. Literatura are literele, muzica notele muzicale, pictura culorile, parfumeria esențele de bază, http://en.wikipedia.org/wiki/Perfume#Technique teatrul expresiile umane, designerii vestimentari au texturi forme și culori, gastronomia principalele gusturi.
    Expresia artistică reprezintă imbinarea acestor elemente de bază într-un mod nou, simplu și coerent.

    Dacă iei notele din cea mai faimoasă simfonie și le aranjezi la întâmplare obții doar un zgomot infernal. Dacă iei literele din cel mai bun roman și le pui la întâmplare obții un discurs perfect pentru un politician român și tot așa. :))

    Toată magia asta constă în puterea de a înțelege și sintetiza elementele de bază dintr-un mediu și de a le găsi un corespondent în altă formă de expresie artistică.

    Iar pentru asta trebuie foarte multă experiență în cele două forme de artă și un pic de nebunie. 🙂 Că la început nu te crede nimeni niciodată.

  7. SHARP – m-ai facut curioasa 🙂 Oricum, super ideea!

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 141 queries in 0.530 s