Probabil, inventam Mioriţa.
Italienii, în schimb, găseau formula pentru prima apă de colonie! Se întâmpla la mânăstirea Santa Maria Novella, unde călugării dominicani aveau preocupări din acestea care îmbinau chimia cu alchimia şi construiau istoria farmaciei de astăzi. La anu’, compania sărbătoreşte 400 de ani de la prima apă de colonie.
Eu cunoşteam marca din Madison din România, dar nu-i ştiam povestea. Iar după ce-am fost la farmacia Santa Maria Novella (una dintre cele mai vechi din lume) şi prin fabrica lor din Florenţa, am înţeles: istoria împreună cu oamenii dă viaţă unui produs, nu marketing-ul. Când ştii precis că ambalajul păstrează calitatea unei mărci plus grija cuiva pentru tine. Vă spun, am văzut femeia care număra dropsurile şi le aşeza în cutie, pe nenea care punea dopuri la sticle, pe fetele care lipeau etichete pe cutii şi prindeau firul de argint pe sticluţele cu parfum. Am văzut cine toarnă ceara caldă în forme şi cine îi dă aspectul final. Fiecare zâmbea italieneşte şi saluta politicos. M-au lăsat să le fac poze şi să vă povestesc mai multe. Ca să vedeţi că mâinile lor chiar există.
Pe scurt: Santa Maria Novella are propriile culturi de plante, fiindcă e cea mai sigură modalitate pentru controlul calităţii. Doar plantele tropicale sunt achiziţionate de la producătorii locali. Au o gamă foarte largă de produse, de la cosmetice până la lichioruri. Însă producţia e limitată şi distribuţia foarte atent selcţionată.
Cât despre târg, vă spun, e incredibil. Prezentările noilor parfumuri nu se compară cu nimic din ce am văzut până acum. Andrea Mack, una dintre creatoare, spunea că “parfumul e o formă de a purta arta”. Eu aş adăuga că nu orice parfum.
Pintre poveşti off the record, am aflat ce parfum poartă Mihaela Rădulescu şi faptul că România, prin Madison Perfumery, e a treia ţară cu cele mai mari vânzări la Kilian. Şi ca să vedeţi cum arată o intrare de târg internaţional de parfumuri, la Florenţa (e amenajat într-o hală, fostă staţie de tren), iată:
Mai multe poze, pe facebook.
zoologika
Degeabaaa. Ce au fost si ce-au ajuns italienii. 😛
In alta ordine de idei am descoperit ca existau micro-comunitati care aveau tot felul de apucaturi interesante in vremuri in care noi culegeam poamele inca in copaci fiind. Un exemplu este ciocolata de la Montserrat de langa Barcelona. Google e sarac, no link.
melly
România e o tara tânără, dabea formata; pe cand Italia s-a format prin anul 1861… O diferenta de 107 ani spune multe… daca romanii nu se dadeau de partea rusilor poate era si tara noastra cel putin ca Germania. Totusi, ce rost au comparatiile acestea? Romania dabea de acuma primeste sansa dezvoltarii, sunt optimista! si sper din tot sufletul sa se indrepte spre bine… pacat ca poporul roman, pe lângă toate celalalte este unul lenes!
Valeriu
Miorița este o creație populară de o mare complexitate și rafinament.
Comparația făcută de tine, nu este cea mai potrivită, nu erau călugării aia așa deștepți și nici ciobanii noștri așa de proști.
În sensul că italienii erau super evoluați, rafinați și relaxați în timp ce noi pășteam oile, ne băteam cu turcu’ și aberam balade cu și despre oițe năzdrăvane.
În primul rând călugării respectivi au urmat și perfecționat proceduri, rețete și metode ce își au originile în egiptul antic. Călugării de la Santa Maria Novella făceau “parfumuri” de la 1221. Pe traseul Egipt – Greci – Romani – Italieni, aveau know-how.
În al doilea rând călugării aveau materia primă, fie din producția locală fie din colonii. Noi nu aveam local materia primă iar comerțul cu orientul și coloniile era extrem de limitat și numai prin intermediul turcilor ce nu erau atât de prietenoși. Din combinația caș proaspăt și țuică nu iese cel mai strălucit parfum. 🙂
Ciobanii nu făceau parfumuri pentru că nu știau și nici nu aveau din ce le face, nu exista o tradiție, după cum nu există nici astăzi.
Din păcate aveau lucruri mult mai urgente de făcut decât parfumuri și catedrale.
Revenind la târg, sunt absolut sigur că a fost o experiență unică. 😀
Ce mi-aș fi băgat și eu nasul prin toate sticluțele alea, plus comentarii de genul “uh, ăsta miroase a orez cu lapte”. ;))
Mai ales că ai putut vedea pe viu cum se fac produsele de genul ăsta, câtă grijă și atenție necesită. Este comfirmarea calității și a prețului, știi pe ce dai banii și chiar merită. Este ca și cum ai vedea pe viu constructia unei viori, câtă grijă, precizie și atenție, pentru a obține un singur produs atât de fragil și delicat dar atât complex prin sunetul ce îl oferă.
Foarte faină îmi pare paralela parfum – sunet, pentru că sunt cele mai abstracte forme de expresie artistică.
Nu le poți vedea și nu le poti atinge, dar le poți auzi, mirosi și interpreta.
După cum există parfumuri pentru mase există și muzică pentru mase. Există muzică pentru ocazii speciale și parfumuri pentru ocazii speciale, dar nu există picturi pentru ocazii speciale. 😛
Combinația dintre o voce catifelată și un parfum plăcut poate face ravagii absolute. 🙂
Sper să mergi și la un târg de prezentare și degustare pentru produse de ciocolată. 😀 Acolo să te văd cât de curajoasă ești. 😛
donovan
Evidenta lipsa de cunostinte (dar si de gindire..) pentru asa ceva…
In primul rind ca intreg spatiul european este un amalgam de culturi si civilizatii venite in diverse perioade initial de la est spre vest.. (dar citeodata si invers..). Datorita “istoriei” unele zone au fost mai linistite si au avut si timp pentru dezvoltare, centralizarea a avut si ea “darul” sa canalizeze unele fonduri (in functie si de inteligenta conducatorilor..sau ordonatorilor de credite.. evident si din “donatii”, “monopoluri”, “cruciade”, “colonii”..). Unele lucruri au fost “uitate” si reinventate mai tirziu, altele preluate initial de la altii etc etc…
In aceleasi conditii probabil ca si altii faceau acele lucruri, inteligenta si creativitate probabil ca se gasesc peste tot.. (chiar mai mult la “papuasi”, “aborigeni”, “indieni” etc…).
Nici chestia cu turcii nu e corecta..(dar e in spiritul propagandei imperiale ruse..) Prin ei au ajuns majoritatea legumelor si cerealelor care inainte nu erau native nici pe aici si nici prin Europa chiar.. (intrebati-i pe francezi de unde au gastronomia, patiseria etc sau pe agronomi despre legume, “porumb” etc…)
Dupa cum si sistemul “mai modern” de impozite si taxe il avem de la “mongoli”.. , matematica de pe la “arabi” etc…
Liora
Vai, dar ce ati sarit . V-a deranjat rau comparatia cu Miorita? 🙂
Din punct de vedere al apei de colonie, asa-i: cand unii au inventat-o, altii scriau versuri. Unde e problema?:)
Cristian
Cred că francezii scriau și versuri, nu doar făceau apă de colonie. Mai interesant era să spui că în timp ce unii stătea binemersi în buricul Europei, alții erau ocupați cu orientalii aka turcii.
copila blondă
Zoologika, am fost la manastire. Superb. Ciocolata n-am mancat :p
Valeriu, asa-i, domne, ciobanasii nostri nu stiau de catedrale si parfumuri, ca aveau treaba sa-si stranga furculitele, ca sa-i bata pe turci. Asa, si? Asta nu inseamna oare acelasi lucru pe care-l spuneam si eu? In cursa pentru dezvoltare, cultura si rafinament, noi am pornit dupa ce altii au terminat-o, intelegi? Nu e vina noastra, Doamne fereste, ca doar trebuia sa apere cineva si Europa din calea turcilor, tatarilor si furtunilor. Tocmai pt ca altii sa faca parfumuri in liniste.
copila blondă
Donovan, nota 10 pt lectia grava de istorie pe care ne-ai dat-o, suntem profund impresionati. Doar ca “de ce “-urile tale n-au fix nici un fel de rost. Faptele sunt consumate, Miorita e o capodopera a folclorului roman… Vezi acolo, ca le zice Valeriu ca-n comentariile de romana.
Pt informatia ta, Santa Maria Novella e cea mai veche companie de produse cosmetice si farmaceutice, iar calugarii le pregateau inca de pe la 1200 si ceva (cum zice Valeriu) doar ca le faceau exclusiv pt uz propriu, in comunitate. 1612 e anul in care au primit aprobare sa le comercializeze si primul consemnat intr-un act oficial.
Cat despre faptul ca precis mai erau si alti tarani, calugari sau nu, care faceau asta, dar de care nu se stie, wow, asta da argument de o inalta calitate culturala! Am avut un prof la facultate, care a ratat premiul Nobel din cauza ca n-a chiar fost pe faza. Omul a descoperit aquaporinele.
Si mie, poate mi-a venit ideea sa inventez microsoft-ul, dar, la naiba, mi-a luat-o un ochelarist inainte! Dar bine, pe vremea aia, eu aveam alte griji mai importante, cum ar fi sa invat sa nu mai fac pisu pe mine si sa vorbesc articulat. Lucruri importante, ai zice…
copila blondă
Scuze, scriu de pe telefon. Suntem blocati in Roma, ca a fost furtuna si nu am mai putut pleca 🙁
copila blondă
A, si inca ceva: de ce ar fi parfumul o creatie inferioara poeziei? Doar fiindca e o creatie accesibila doar catorva, nu inseamna ca e prejos. Dar cuvintele sunt mult mai usor de inteles, fiindca suntem obisnuiti cu ele. Le folosim.
Exista diferite tipuri de inteligenta, iar fiecare se exprima pe limba lui: unul prin sunete, altul prin pictura, altul prin arome. Eu ma exprim in cuvinte si mi-e foarte greu sa inteleg cum functioneaza ala care se transpune in mirosuri! De asta mi se pare cu atat mai fascinant…
Valeriu
Îmi pare rău dar nu ai înțeles mesajul meu. 🙁
calinvd
19 iulie: Bătălia de la Cornul lui Sas, în care voievodul Moldovei, Ştefan al II-lea Tomşa, înfrânge oastea lui Constantin Movilă.
16 octombrie: Bătălia de la Feldioara. Michael Weiss cade în luptele cu armatele lui Gabriel Bathory.
donovan
in realitate esti copila “blonda”.. nu am negat realizarile calugarilor sau pe ale altora, orice or fi fost ei.. ce am spus era doar pentru ‘insulta’ consider eu nedreapta adusa altora care in timpul asta cine stie ce faceau.. la fel de bine trebuia sa-i insulti pe americani ca la 1200 alergau dupa bizoni in loc sa fi inceput cercetarea la bomba atomica.. diverse culturi si civilizatii la cam acelasi moment de timp, cei din ascunzisurile Amazonului si cei din Silicon Valey.. sau spaniolii lui Magelan si canibalii din Filipine.. Iar daca mai luam si diversitatea dintr-un areal geografic ii putem compara pe romani cu germanicii de pe la 470.., pe arabi cu europeni inainte de reconquista, pe mongoli cu chinezii de pe vremea lui Gingis… Ideea era ca nu e suficient sa fii inteligent sau creativ daca nu ai si conditii (dovada este chiar aproape.. majoritatea inventatorilor romani s-au cam realizat pe afara..) Einstein ar fi putut supravietui si in Romania, vinzind seminte pe stadioane dar ar fi avut si timp sa citeasca? ar fi avut ce? l-ar fi sustinut careva? sau i-ar fi strigat careva de la apaca “la munca..”
copila blondă
Da, ştiu ce zici şi e normal că ai nevoie de condiţii pentru absolut orice. Nu am zis că e vina lor că mergeau cu oile pe câmp. Românii sunt un popor care a rezistat mult şi bine de-a lungul vremurilor, sper să nu cedeze tocmai acum, ca ţiganul la mal.
Ideea nu era de motive şi cauze, ci de fapte. Care sunt, mă-nţelegi. Şi care încă nu pot fi recuperate. ştii cum e, oricât ai fe de isteţ, parcă tot mai bine gândeşti pe stomacul plin.
mo
mie imi miroase a elitism si decadenta.
Mai ales faptul ca Romanica e a3a tara din lume la vanzari? Nu ar trebui investiti banii aia in altceva?
Bine, stiu ca sunt si apucaturile mele marxiste (cum ma leg asa de mofturile burghezimii) cam exagerate, dar asa e. Iar sa stiu ce parfum poarta Mihaela Radulescu imi da dureri de cap.
Sper sa revina alte teme in curand.
copila blondă
Da, asa e. E vorba de o singura casa de parfum de nisa.
Si, da, s-ar putea sa ai dreptate cu ce spui. E cultura parfumului, pe care eu acum o descopar. Sunt un mic snob printre acesti oameni educati. Pe nisa asta.
Dar imi place atat de mult… 🙂 precis te vei convinge odata… 🙂
morbo
@ mai multe comentarii
catedrale,castele si palate erau si la noi in transilvania in 1612. ciobanii…ciobaneau, la fel ca aia din italia.
aia cu turcii e slabuta, cei din vest n-au avut asa treaba cu turcii si tot au gasit razboaie in care sa se omoare. in tarile mai romanesti cred ca era ca acum: ”politicienii fura si nu facea nimic sa se vada pentru tara”. pe langa ce taxau turcii.
@melly
romania e din 1859