După ce tot românul şi-a făcut măcar un credit, după ce-a dat criza peste el şi-a învăţat ce-i aia economie, băncile încearcă să ne convingă că o putem şi aplica. Lecţia învăţată. (Cu toate că mă enervează această ură generală pentru bănci, de parcă ele ar fi de vină că noi ne-am băgat în datorii, c-a dat criza peste ele şi acum nu mai dormim nopţile. Dragilor, creditele nu ni le dă nimeni, ni le luăm singuri.)
De ce ne temem de credite? Fiindcă e criză. Fiindcă ne-au băgat-o în cap, noi ne-am băgat-o în buzunare şi, ajunsă acolo, ea a făcut găuri. GĂURI. În bugete şi vacanţe, căci covrigii au rezistat eroic. Ba se constituie una din cele mai profitabile afaceri, din câte am înţeles. Asta cu covrigii. Dar poate nu v-am spus de ce îmi place ideea de credit. Fiindcă aşa s-a născut buburuza mamei mele, care ne-a plimbat şi ne plimbă până în ziua de astăzi. Fiindcă aşa s-a născut şi cea mai frumoasă maşină din lume şi-o copilă mai fericită decât toate celelalte copilele la un loc. Datorită unor credite, unor părinţi şi unei idei. Ştiţi ce mi-au zis ai mei atunci? “Precis la 30 de ani o să ai maşină, că e normal, e o necesitate. Dar să ai maşină la 20 e un răsfăţ.” Şi mare dreptate au avut. (A fost probabil cel mai mare răsfaţ pe care l-am primit, atât ca valoare, cât şi ca durată. Că restul jucăriilor nu mă ţineau mai mult de o săptămână. La mine uzura morală era foarte accentuată.) E ca şi când ai fi bărbat şi ai spune că aştepţi până la 60 de ani să-ţi iei nevastă. Sau amantă, nu contează. Poţi să-ţi iei oricum, că la vârsta aia nici 3 Viagre şi 5 Ketonale (contra durerilor de spate) nu te mai salvează. Frumosul trebuie savurat fraged şi îmi asum ce-am scris aici. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă un credit: timp. Îţi câştigă timp, un avans-avantaj în faţa firii. Banii ăia tot tu îi faci, tot tu îi munceşti şi tot tu îi plăteşti, cu o singură diferenţă: CÂND. Ştiu atât de mulţi oameni cu statusuri pe mess “cumpăr timp”, încât mi-e şi milă să mă gândesc la cei care nu înţeleg avantajele unui credit.
Zilele astea am avut un fel de revelaţie: că m-am făcut mare. Fiindcă citeam despre acest concurs şi fiindcă m-am putut înscrie la el (E acelaşi despre care zice şi-n bannerul din josul blogului). Eu, care nici abonamentul de telefon nu-l am pe numele meu. De fiecare dată când fac vreo modificare, trebuie s-o rog pe mama să sune la relaţii cu clienţii… E vorba despre strategia BCR-ului de reîmprietenire a poporului cu creditul. Acest concept-bau-bau: Creditul. După ce şi-au pus pe TV reclamă cu o amantă şi un credit aprobat în acelaşi dormitor, abordarea pe online e mult mai timidă. Şi de bun simţ. Astfel, în contextul promovării creditului Divers BCR, cine vrea să participe la concurs e invitat să-şi facă (!atenţie) doar o simulare de credit. Cum vrea el, nu contează. Cert e că se dă 1000 de euro în fiecare zi. Dada, şi există 30 de premii în 30 de zile. Nu trebuie să îţi chiar faci creditul, ci doar să te joci de-a creditul. Mi se pare foarte elegant ceea ce face BCR-ul, sincer parcă simt că trăiesc într-o ţară civilizată, unde ofertele nu te agresează, ci există pentru tine pur şi simplu. E uimitor că există cineva care te răsplăteşte doar pentru că ceri o informaţie! Campania durează până pe 14 mai, deci grăbiţi-vă, că eu mă duc în fiecare zi! Glumesc evident, fiindcă oricum nu poţi intra în concurs decât o singură dată.
Deci dacă tot m-am făcut mare şi-s aptă să-mi iau credit, măcar o simulare să fac (la orice unitate BCR sau la Call Center: 0800.801.227, apel gratuit)! Că eu mi-s norocoasă de fel, iar desemnarea câştigătorilor se face în mod aleatoriu, prin tragere la sorţi electronică. Da, ştiu, culoarea părului n-o să mă ajute prea mult…
Gerhald
Ideea de simulare e ok, insa creditul in sine mai poate sa astepte – cel putin in cazul meu. Mi-am propus sa pun niste bani “la ciorap”, in caz ca aplic la vreun credit pentru masina noua si raman fara job. Macar cateva luni sa fie acoperite, cel putin pana la repunerea pe picioare.
copila blondă
Gerhald, da, asta e strategie bună. Doar că te costă, după cum ziceam, timp. însă tu ştii cum e cu job-ul, cât de mult de poţi baza pe el. Că nici aşa, să nu dormi noaptea…
JeJe
Credit nu-mi fac cu toate ca ma bat ganduri semisuicidale de vreo 2 ani dar la joc ma inscriu in pauza. 😛
Creve
Nu zice nimeni să nu-ți faci un credit dacă e bine gândit, însă nu vreau să aud de acele carduri pe care bancă îți dă posibilitatea să scoți de 3 ori salariul tău. Ăla e abonament spre datorii veșnice dacă nu ești chibzuit. Cea mai proastă invenție pe om, cea mai bună pentru bancă.
copila blondă
Jeje, crezi ca e sinucidere?
Creve, dada, le stiu. Sunt periculoase, daca abuzezi de ele. Insa tentatia e mare. La fel ca dobanda.
JeJe
Cand vorbesc de ganduri semisuicidale in contextul aplicarii la un credit bancar ma gandesc la un credit important de apx 50.000 euro si nu la un bacsis :D. Dar da, semnatura de pe contractul de credit poate insemna in vremuri, sa recunoastem inca tulburi , o semnare a unei sentinte ce trebuie dusa pana la capat, si nu oricum ci cu multe clauze. De aceea, din punctul meu de vedere e bine sa mai astept. Stiu ca in mica masura ma fac responsabil de reaua functionare inca a economiei fiindca fiecare banut e important si trebuie rulat in piata dar promit ca dupa ce Isarescu va scadea politica de dobanda monetara voi face acel credit!
Mioara Roncea
Tu stii ca te iubesc Miru’ dar trebuie sa recunosc cu mana pe inima ca reclama cu amanta este una dintre cele mai proaste pe care le-am vazut vreodata. Chiar mai proasta decat cea cu benzinaria si puctele. Nici nu mai stiu a cui este.
Dar subiectul este creditul si nu reclama. Eu recomand oricarei persoane tentate de un credit, sa se gandeasca nu de trei ori, ci de douazeci de ori inainte sa isi faca un credit la banca. Si sa citeasca toate detaliile legate de comisioanele care insotesc creditul. Si sa nu i-a un credit gandindu-se la vremuri mai bune, ci gandindu-se la ce s-ar intampla in cazul unor vremuri mai rele. Este mai safe asa. Si daca ii iese socoteala, atunci spor la cheltuit. Creditul.
copila blondă
Jeje, creditul sa-l faci bazandu-te exclusiv pe tine, nu pe politicile nu-stiu-cui!
Mioara, draga mea 🙂 reclama aceea e foarte buna fiindca a nascut dezbateri, fiimdca a atras atentia, ceea ce si-a si propus in primul rand. In rest, ai mare dreptate. Dar, daca am putea citi viitorul, n-am mai face credite, ci am castiga banii cu un glob de cristal 🙂
JeJe
Hai ca am inteles! Tii cu ursul! ;))
Valeriu
Reclama pentru credite/bănci ar trebui interzisă sau server limitată așa cum este în cazul tigărilor.
În special campania de la BCR este mult peste limita bunului simț. Este foarte agresivă și e peste tot. Nu mai scapi de ea, iar subiectul e de toată jena pentru o bancă comericală. E facută clar pentru prostime. Poate poate mai pune românul botul pentru un credit mic și păgubos. Iar să “faci banking” a devenit ultima fiță. E o bucurie să devii dator la banci…
Nu insist cu detalii gen îți ia banca casa etc. Sunt cazuri și cazuri dar majoritatea au supraestimat capacitatea reală de plată iar băncile fac orice să le devii client. Își merită lecția.
Dacă știi ce să faci cu banii, banca îți este cel mai puternic aliat, îți dă bani să faci bani. Dacă însă nu știi ce să faci cu ei, banca e cel mai scurt drum către dezastru. Credit fară cap e dezastru curat!
Reclama are in target omul de rând care nu știe și nici nu vrea să știe că banii sunt mai mult pentru investit decât pentru cheltuit.
Pentru oamenii care iau bani de la banci pentru afaceri nu e nevoie de nici o reclamă se duc ei și întreabă.
copila blondă
Valeriu, chiar în seara asta vorbeam cu cineva despre campaniile băncilor, în general. Nu ştiu cât influenţează şi cât determină clienţii, cât îi pune în mişcare. Tocmai fiindcă e cum zici tu: când alegi o bancă de la care să iei credit, nu ştiu dacă te uiţi cum o cheamă. Te uiţi la ce-ţi oferă. E ca la ciocolată. Degeaba e After Eight şi toată lumea e leşinată, că mie nu-mi trebuie nici cu slujbe. Fiindcă nu-mi place menta. Aşa e şi cu serviciile astea: foarte simplu. Ţi se potrivesc sau nu. Îţi convine o dobândă sau nu. Eşti ok cu nişte clauze sau nu. Iar creditul ăsta Divers BCR pare să aibă multe avantaje. Acum, cine nu şi-l permite, nu-şi permite nici avantajele respective. Din punctul meu de vedere, e foarte simplu.
Însă mie mi se pare genială mişcarea BCR-ului cu acest concurs, care realmente mişcă lumea. Cel puţin pentru speranţa la acea mie de euro pe zi. Te scoate din casă şi te duce într-o sucursală BCR. Ulterior, te priveşte. Dar e ca la un examen: principala condiţie ca să-l iei e să te prezinţi.
Valeriu
După campania asta eu la BCR nu am ce căuta, nici nu ași putea… Cu toate bune, că rele nu vad în chestia asta. 😛
Iar când voi avea suficienti bani încât să îi pot gestiona numai prin bancă și să mă întereseze așa tare și în așa detaliu serviciile unei bănci sigur se va găsi o bancă pe măsura. De preferință una care face business nu banking. 🙂
Principala condiție să treci un examen este să îți fie necesar.
morbo
mai usor cu creditele ca uite, inflatia e 8%, deci dobanzile ar trebui sa cam creasca, dar nu mult, ca iar cadem in groapa, euro ar trebui sa scada, dar nu cu mult, din acelasi motiv…asta cred ca gandeste bnr-u’.