Cura de economisire: rezultate

Asta este ceea ce se cheamă ruşinos follow-up. În termeni pe care să nu-i înţeleagă mama, tata şi naşa, căci sunt primii oameni în faţa cărora nu vreau să mă fac de râs. Dar ştiindu-i oameni isteţi şi fini cunoscători de Mirunica, am o vagă impresie că ar fi putut scrie şi singuri postul acesta. Cu toate că în familia mea, zgârcenia-mi e recunoscută. Dar economia e un termen nou. Chiar şi pentru mine.

Să vedeţi ce-am făcut:

  • În ziua cu debutul economisirii mi-am luat 10 suluri de hârtie igienică Volare (Zewa nu este în Carrefour!), încă mai am 6 (m-am dus să le număr). Pesemne stau pe-acasă mai puţin decât îmi imaginam.
  • De la acelaşi supermarket, mi-am luat şi 4 sau 5 bidoane de Zizin la 6 l. Mi-au ajuns cam până miercuri, dacă-mi aduc bine aminte. De atunci mi-am mai luat 2 bidoane de apă de masă aro de la alimentara de la parter. Execrabilă apă, nu v-o recomand. Chiar dacă 5 l costă 2,5 lei. (Evident veţi spune că informaţiile de mai sus se bat cap în cap, se pare că eu sunt un puternic acumulator de apă. Oricum, mi-e frică să calculez.) Cert e că nici apa pe care-o beau nu e toată de acasă, tocmai fiindcă populez foarte puţin ţinutul.
  • De metrou şi autobuze, ce să vă zic: evitaţi cu orice preţ linia lui 381 după ora 18. E timpul în care tot Berceniul se întoarce acasă. Dacă pe străzi bate vântul sau metroul întârzie să vină, credeţi-mă, nimic nu se compară cu un berceni nespălat pe dinţi să-ţi sufle în ceafă. Ziceam orice preţ? Nu m-am răzgândit.
  • Maşina n-am lăsat-o prea des, fiindcă am nişte drumuri nebune de făcut. Un scurt exemplu dintr-o zi de şcoală: de dimineaţă, stagiu în Regie, apoi la spitalul Ilfov la mama naibii şi înapoi în centru, la Eforie. În afară de varianta în care taică-tău e superman şi i-ai moştenit însuşirile zburătoare, n-ai nici o şansă să ajungi la timp nici măcar atunci când eşti cu maşina. În Bucureşti nimic nu e sigur, mai ales dacă e motorizat. Dacă ai alege altă variantă, ai avea într-adevăr o siguranţă: că te dau ăia afară din şcoală, că nici pe jos n-ai ajunge în veci la ore.
  • Şi dacă tot a venit vorba de maşină, să vedeţi altă bucurie! Tot apropo de economie. Cum am dat şpagă la un nenea, de fapt, doi poliţişti. Care m-au cam prins cu mâţa-n sac, ce-i drept, era vorba de un act expirat, de care oricum trebuia să-mi fac rost, deci am exclus varianta şpagă din start. Doar că startul meu nu s-a potrivit cu al lor şi, ce credeţi, nu au vrut respectabilii să-mi scrie procesul verbal. Mi-au zis, citez: rămâne la aprecierea dv. Iar aprecierea mea nu avea mai mărunţei, că le-aş fi dat în monede de 5 bani, promit. Şi uite-aşa s-a dus economia de la hârtie igienică la poliţia română!

Ce s-a ales cu BCR-ul? Speranţa, deocamdată, că voi putea şi eu profita într-o zi de SUCCESul din depozitul lor. Mă rog, mai întâi al meu şi-apoi al lor. Până atunci, rămân fidelă hârtiei de lux, a apei la bidon, doar autobuzele le sar. Ce ziceţi, am şanse de-a intra în topul Forbes?

Articolul anterior

Lămuriri despre campanie

Articolul următor

Recomand: Emigrarea!

16 Comentarii

  1. Cu mare regret, dar Forbes-ul nu iti este indicat. Esti scumpa la intretinere :))

  2. Da’ tu cine te crezi să-mi spui aşa nişte vorbe?! 😛

  3. Valeriu

    La cât de bine te hidratezi tu, era perfect ca apa să se numească Benzin, nu Zizn. 😀
    Sunt lucruri la care poți face economie, unele la care trebuie să faci economie și unele pe care nici măcar nu le poți asocia cu expresia “fac economie” gen mersul cu autobuzul în România. Dacă îți saltă unul portofelul s-a ales praful de economia ta pe o lungă perioadă de timp. 😛
    În altă ordine de idei, eu prefer să evit economiile, sunt doar un truc, ce te determină să crezi că ai sau vei avea mai mult decât în realitate. Micile economii pe care le faci la cumpărătruri sau într-un buget lunar nu te duc în Forbes și nici nu afectează major situația generală, doar înbunătațesc oarecum calitatea vieții, faci mai multe cu aceeași suma de bani, ai impresia că “o duci mai bine”.
    Pentru adevărate economii, trebuie să te gândești cum să faci bani. Pentru optimizări și economii să își bată capul contabilii și bancherii că ăsta e jobul lor.
    Un om care se gândește preponderent cum să facă mai multe economii va avea mai puțin timp pentru a se gândi cum să facă bani mai rapid și mai eficient. Economiile fiind o sursă secundară de venituri ce nu poate depăși sursa principală de venit a unei persoane sau afaceri. Prin urmare cam bați pasul pe loc.

    Iar în Forbes ajungi, dacă faci bani, nu economii. 🙂

  4. uite, iti zic io cum sa faci bani :
    iei un creion carioca, doua-trei coli de hartie, o bancnota pe care vrei s-o copii si te-apuci, frumos, s-o desenezi, cat mai bine !
    eu asa am facut si-acuma mi-e bine:mai am trei si ma liberez ! :p

    cica Itzic si cu Strul au falsificat dolari USA. au facut o bancnota de 90 de dolari. mai smecher, Strul il trimite pe Itzic s-o schimbe, la un magazin.
    se duce Itzic si, la scurt timp, se intoarce, multumit.
    -ti-a schimbat-o, buei ? intreaba Strul
    – da, mi-a dat una de 30 si alta de 60, raspunde Itzic

  5. Valeriu, bun motto ăsta cu economiile!

    capc1, acum că ştiu că netul merge şi la răcorica, posibil să m-apuc! :p

  6. Alexandra

    Aia din topul Forbes nu economisesc, ei fac bani! Am citit intr-o carte din asta pe tema banilor că dacă vrei mai mulți bani, soluția nu e să economisești, ci să produci mai mult 🙂
    Eu dau sfaturi, dar de aplicat mai greu 🙂

  7. exact asta zicea şi Valeriu 🙂

  8. Valeriu

    Copilă, tare interesant postul ăsta, să știi. 🙂 M-am amuzat toată ziua pe tema economiilor, pro sau contra. Discuția e atât de complexă încât suntem conștienți de foarte puțin din implicațiile ei.
    Dacă analizezi atent, dar atent de tot schema “economiile” realizezi că ideal este să nu faci economii sub nici o formă, e total gresit. Economie înseamnă sărăcie materială și spirituală.
    Orice economie presupune alegerea unei alternative mai ieftine, consum mai mic, drum mai scurt, etc. Un lucru ieftin la început, devine mai scump pe termen lung.
    Nu mai spunem de vorba aia, iefin dai, ieftin porți, ieftin arăți. 😀 Partea cea mai complicată, zic eu, este cam așa: faci economii pentru a strânge bani să faci/cumperi un lucru ce îți este necesar sau îți face plăcere, să te bucuri de ceva. De fiecare dată când „economisești” renunți la ceva, lucru ce te face nefericit. Astfel amâni bucuria vieții de zi cu zi pentru marea bucurie ipotetică ce va să va fi când vei avea suficienți bani, lucru ce arareori se întâmplă. Bucuria aia rămâne la stadiul de ipoteză. Dacă reușești să îi strângi, ai să îi dai pe prostii pentru că te-ai răzgândit pe parcurs, după care îți pare rău după ei că i-ai dat pe prostii. Așa trăiești o permanentă stare de nemuțumire tocmai din dorința de a fi fericit. 😛 Oamenii fac economii pentru a fi fericiți dar fără a fi fericiți în timp ce fac asta. Eu nu am auzit oameni care să spună “fac economii și sunt fericit”. :))
    În plus, oamenii săraci fac economie oricum, sunt obligați. Oamenii bogați nu fac economie, nu simt nevoia să facă vreo economie, nici măcar nu știu ce e aia ”economie” ei au angajați economiști, aia să facă economie. :)) Deci “a face economie” se adresează celor care oricum nu prea pot face economii.
    Intr-un final, banca vrea să faci economii, să te joci mai puțin cu banii, să se poată juca ea mai mult cu ei, astfel încât săracii sa fie mai economi și bogatii mai risipitori.
    Voi ce ziceți? Când sunteți mai fericiti? Când economisiți sau când faceți bani?

  9. De acord cu tine. Domne, tu ar trebui să te apuci de scris cărţi.

  10. Valeriu

    Cărți scrii când poți să alergi, eu acum abia învăț să merg. Și nu e vorba de idei, toți avem idei sau credem că avem, e vorba de puterea de a le aranja astfel încât să le înțeleagă și alții, de preferat cât mai multi.
    Până una alta trebuie să îmi amenajez un locușor unde pot bate câmpii liniștit fără a mă simți sânjenit că deranj pe cineva. 🙂

  11. Eu de la tine am ţinut minte o mare vorbă, pe care-am spus-o şi altora: milionar sunt şi acum, doar fără acces deocamdată la milioanele mele. De euro, bineînţeles! 😉
    vezi, învăţ repede. Pe asta cu economiile mai trebuie s-o dibuiesc.

  12. Valeriu

    Și mai ține minte una, 😛 Ași fi nespus de fericit să am un milion de euro, dar că nu il am, nu e motiv de întristare. :))

  13. morbo

    FAC ECONOMII SI SUNT FERICIT

  14. Valeriu

    Yeeeeeeee avem un câștigător. :))

    Eu nu fac economii și sunt mult mai fericit de treaba asta. Sâc! 😛
    Dar dacă ceva te face să te simți fericit, then keep going. 🙂

  15. morbo

    @valeriu adica sa cumperi tot felul de prostioare care iti fac o oarecare placere, in loc sa strangi pt ceva care iti va face cu adevarat placere? (bine, mie imi place sa fac economii pt siguranta, deci lucrul numit siguranta il achizitionez deja, cu fiecare ban pus deoparte)
    iar in loc de acele mici placeri care costa, vreau sa gasesc din alea mai ieftine,gratis, daca se poate. spiritual, alea te imbogatesc mai mult.

  16. Valeriu

    Nu mă refeream la banaliăți gen sunt mai fericit că am economisit 2 bani la sulul de hartie igienică. Sau că e ok să mergi pe principiul “las că e bună și asta mai ieftină” Ci la principiul economisirii la modă azi. Dacă te mulțumești cu ceva mai ieftin sau mai puțin de fapt te mulțumești cu o situație inferioară sau te limitezi, fie el și într-un buget. Eu vreau mai mult, mai bun și mai bine, la astea nu pot face economie. Dacă nu faci economie ești forțat să faci mai mulți bani prin urmare în opinia mea realizezi un progres.
    Discuția după cum spuneam este foarte complexă și are foarte multe implicații, iar pentru unele aspecte încă nu m-am hotărât cum este cel mai potrivit. Dar nici la forțat creierul să gândească nu trebuie să facem economie, mai ales. :))

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 143 queries in 0.427 s