Se dă un buget: luaţi de îl tocaţi

În cadrul şcolii de bani, îmi revine responsabilitatea să dau exemplu demn de urmat. Aşadar, am o problemă şi trebuie să propun rezolvări. Menţionez înainte de a începe că una e când vorbeşti ipotetic, alta e când îţi vine factura pe numele tău. Iar chiorăitul de maţe nu numai că e penibil, dar ajunge să şi doară la un moment dat. Deci, haideţi să vedem cum facem să nu ne mai plângem măcar! (Şi de vă place de mine şi de rezolvarea mea, vedeţi în lateral că mă puteţi vota. Mai ştiţi cum era cu amfiteatrul numit “şi blondele gândesc“? Haideţi, cauza e nobilă! Să dăm blondelor ce îşi doresc!)

Se dă problema:

Luna aceasta familia ta are la dispozitie 3.500 lei provenind din salarii, bani incasati intr-un cont bancar. Cheltuielile casei, deja planificate sunt:

  • rata la casa: aproximativ 300 EUR
  • intretinere: 250 lei
  • energie electrica: 45 lei
  • alimente: 1.000 lei
  • carti: 80 lei
  • telefon mobil: 50 lei
  • cablu si internet: 55 lei

Analizati-va bugetul. Tineti cont ca obiectivul vostru pe termen scurt l-ati stabilit deja: cumpararea unui autoturism. De asemenea, v-ati propus sa petreceti impreuna cu prietenii un revelion frumos. Nu uitati de cheltuielile pentru locatie si pentru garderoba.

La prima vedere, analiza pe text mă trimite cu gândul la întreţinere, care ar fi minunat să fie doar atâta în noiembrie! Apoi nu înţeleg de ce ne cumpărăm cărţi, dacă noi facem economie. Putem să împrumutăm de la prieteni şi avem avantajul că sunt şi gata citite…

Rezolvare: Făcând o socoteală aproximativă, rămân vreo 700lei de cheltuială. Dacă familia se compune din 2 persoane (chiar dacă doar una are telefon, cealaltă probabil are prepay, că acolo perioada de graţie e mai lungă, decât dacă nu-ţi plăteşti abonamentul. Credeţi-mă, am păţit.) înseamnă că fiecare are la dispoziţie 350 lei. Mai costă ceva transportul, tampoanele şi spuma de ras. Lucruri pe care ţi le cumperi în fiecare lună. Ca să nu mai zic, Doamne fereşte să ţi se rupă vreo şosetă, că ăla eşti, frigul te mănâncă. Credeţi că s-ar putea economisi măcar 400 de lei/lună? Mă îndoiesc.

Sfatul meu pe termen scurt: planurile cu maşina or fi ele frumoase, dar până la înfăptuirea lor mai e câtă distanţă dintre cine a făcut bugetul şi realitate. Rămâi cu dorinţa, aia nu costă nimic. Până şi ajustatul ei e pe gratis. Eu aş zice să lăsăm maşinile celor care au buget şi de benzină. Restul să economisească pentru Revelion. Sincer. Întotdeauna am crezut că singurele investiţii care merită cu adevărat sacrificii sunt experienţele. De asta zic, investiţi în ele!
Mai renunţ la garderoba de revelion. Nu contează cu ce te îmbraci, nici măcar câte feluri de cuţite ai la masă, dacă în jurul ei e cine trebuie. Eu aş face revelionul în blugi şi adidaşi, cu o pătură călduroasă şi el lângă mine.

Sfatul meu pe termen lung: să vadă puţin ce e ăla antreprenoriatul social şi să pună o mică afacere pe picioare. Uite, de exemplu, am nişte cunoştinţe care fac umeraşe reciclate. Paltonul meu stă agăţat pe unul din ăsta. Umeraşele sunt din carton şi pot fi imprimate în scopuri comerciale. Planeta e recunoscătoare, toată lumea câştigă. Antreprenoriatul ăsta social care e  la modă acum e o treabă foarte ortodoxă, din punctul meu de vedere. Tu îţi faci treaba şi îţi speli păcatele în acelaşi timp. Cât de tare e asta?! Totul e să vezi cum cheltui apoi banii câştigaţi, că ştiţi cum se zice: tot ce-i mai bun în viaţă e ori ilegal ori îngraşă.
Sau varianta B pe care o ofer sunt sistemele MLM. Nu săriţi în sus, că nu arde. Dada, sistemele MLM reprezintă o sursă de câştig. Ele oferă un model de business deja dovedit că funcţionează, deci riscurile pe care ţi le asumi dispar. Unde mai pui şi faptul că n-ai nevoie de atâta hârţogăraie şi bani să porneşti. (Înfiinţarea de firmă costă mai multă bătaie de cap decât ne-am imagina) Nu ştiu alţii cum sunt, dar vorba mamei mele: “Fac şi taximetrie dacă trebuie!” Orice, numai să nu mă plâng că n-am bani. Fiindcă, dacă ceva se poate face pe lumea asta, ăia sunt banii. Iar noi, oamenii, avem lucruri mult mai importante de care să ne îngrijorăm că ni le dorim şi nu le primim. Un telefon, de exemplu. Şi nu mă refer la aparat.

Articolul anterior

Departe de mine

Articolul următor

Începutul e cea mai bună continuare

10 Comentarii

  1. Unde dau LIKE la postul asta? 🙂

  2. Pe widget-ul din sidebar 😉

  3. Valeriu

    “Înfiinţarea de firmă costă mai multă bătaie de cap decât ne-am imagina”
    Costa aprox. 2000 de lei, semnezi doua hartii in 2 sapt. maxim te duci si iei actele, oficial esti patron. :)) Dupa aia ce faci cu firma e problema ca suntem campioni la taxe si impozite.
    In bugetul ala se mai pot face ajustari. Iar din buget de 3500 de lei e cam putin pentru masina si alte fantezii. Posibilitati de castig sunt la tot pasul, nu sume fabuloase si nu peste noapte. Problema cea mai mare la romani e ca nu prea pricep faza cu putin si des. 🙂

  4. madalin

    simplu si concret, ca sunt la serviciu:

    Presupunand ca in fam sunt 2 persoane, fara copil, pot renunta la mesele de 33 ron/ zi pentru cam 15 ron / zi (spun asta gandindu-ma la cei peste 1 mld de oameni care traiesc cu sub 1 $/zi). Pentru a putea sa-ti indeplinesti obiectivele stabilite, masina si revelion, te poti indatora pe termen relativ mediu printr-un overdraft la ambele salarii pentru ca rata nu a ajuns la indatorare peste 66%. Astfel, cumperi 3 vouchere “Rabla”, le transformi intr-un avans la o firma de leasing si ai indeplinit obiectivul pe termen scurt.

    “enjoy simplicity”

  5. morbo

    la un apartament de 3 camere (si 3 persoane), in sibiu, cu centrala de apartament, poate fi 250 de lei intretinerea (adica gazul plus taxele la bloc, insemnand apa). depinde de vremea de afara si de cat de mult vrei sa stai in tricou in casa. probabil 250-300 lei e cel mai des intalnit ”scor”. dar peste 350 de lei probabil n-are cum sa treaca in noiembrie, in conditii normale si la preturile de toamna asta.
    faina chestia cu sacrificiul pentru experiente din alea. chiar te imbogatesc, asa ca sunt investitii. am simtit-o anul asta, cand lucrurile au iesit atat de bine si nici gand sa-mi fi parut rau de bani. bine ca am fost destept si nu mi-a parut rau nici macar inainte de a face cheltuielile, ca si ala e un moment sensibil.

  6. Sistemele MLM sunt ca marketingul afiliat:)…Putin mai altfel, stil piramidal…Asa ceva are Sigmanet dezvoltat:D..Deci cam cum merge marketingul afiliat, cam asa merge si cu MLM. Te implici, alergi, bati la usa vecinului sa-i vinzi o oala, atunci merge…Daca nu ai chef de alergat si de batatorit picioare, atunci nu merge:D…

  7. Valeriu, de asta am zis de MLM, ca e singurul gen de biznis, in care poti intra luna si in urmatoarea sa iesi cu profit. In afara de sa te apuci sa dai spargeri la banci… cu toate ca atunci risti sa vrei sa iesi nu cu profit, ci cu cat mai putini ani :p

    madalin, mi-a placut asta cu rabla. Dar si pentru vouchere tre’ sa ai bani.

    morbo, felicitari! Si tine-o tot asa. De experiente sa nu iti para niciodata rau. Chiar daca uneori se poate intampla sa nu-ti placa mancarea pe care tocmai ai comandat-o :p

    Sorin, dar unde ai mai vazut tu sa castigi bani fara sa alergi? Si sa dormi bine noaptea, ca nu fac recomandari care te pun in pericol de zdup… 🙂

  8. mazgalin

    copila 🙂

    Spuneam mai sus cum poti face rost de bani ca sa iti indeplinesti obiectivele pe termen scurt: overdraft.

    Ca sa poti castiga concursul trebuie sa le oferi ce vor si anume sa demonstrezi ca publicitatea lor si a serviciilor lor bancare a ajuns la tine si o poti folosi.
    Scopul nu este altul decat acela de a propaga in randul populatiei serviciile bancare.

    Foloseste-te de asta si amfiteatrul s-ar putea numi “Si blondele gandesc”

  9. boby

    Mi-a placut cum ai judecat problema, dar pina la un punct. exista doua necunoscute in problema.
    1. Din citi membrii este formata familia
    2. Si unde locuieste fam. respectiva.
    Unele sunt oportunitatile din marile orase, mai ales in Bucuresti si altele sunt posibilitatile in restul tarii.Cit despre achizitionarea unei masini, “Pejoul”, este la indemina orcui si nici nu costa prea mult,O pereche de incaltari comode.

  10. Expun si eu un punct de vedere, in mod critic, pentru ca eu sunt hater de fel.

    Achizitia unei masini este impusa prin datele problemei. Nu poti da un sfat care sa schimbe datele problemei ci doar etichetarea obiectivului ca fiind “nerealist”, dar asta nu e o rezolvare. Se poate achizitiona totusi o masina in bugetul respectiv.

    Cat despre rezolvarea data de tine, in ipoteza in care se apropie revelionul si se doresc economii imediate, nu merge povestea cu telefonul mobil. O cheltuiala considerata lunara este de cele mai multe ori un abonament. Ori sa renunti la abonament si sa alegi o cartela pe baza de credit, in interval de 30-45 zile, e o alegere mai scumpa decat platirea abonamentului. Mai mult decat atat, marea parte a cheltuielilor sunt pentru luna ce a trecut, deci nu se pot reduce din bugetul lunii in curs.

    In ceea ce priveste sfatul pe termen lung, nu mi se pare potrivit sa indrumi spre un anumit domeniu fara sa ai idee pe cine indrumi.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 131 queries in 0.397 s