* Acesta este ultimul articol al campaniei de educare, campanie care va avea punctul culminant joi 15 aprilie, cand se organizeaza un seminar destinat securitatii online. Evenimentul va avea loc la Orange Concept Store începand cu ora 19.00. In masura în care exista timp liber, suntem asteptati cu drag. Participarea e gratuita, iar inscrierile se fac aici.
Fascinaţia copiilor pentru internet creşte de la an la an, iar talentul cu care cei mici butonează şi navighează online a ajuns să depăşească de multe ori chiar nivelul părinţilor. Tocmai din acest motiv, profesorii şi părinţii ar trebui să fie informaţi despre riscurile de care se pot lovi copiii în sfera online, în special despre pericolele pe care le pun prădătorii online, internauţii agresivi verbal şi infractori, iar în acelaşi timp să-şi educe copiii astfel încât să poată evita capcanele şi fraudele tradiţionale acestui mediu de interacţiune virtuală.
Copiii sunt ţinte nevinovate pentru internauţii rău-intenţionaţi, care îşi racolează victimele pentru inginerii financiare, pentru abuzuri de natură pornografică sau chiar pedofilie. Principala măsură pe care părinţii trebuie să o aplice pentru protejarea copiilor este educarea lor, comunicarea deschisă cu prichindeii şi stabilirea unor reguli clare pentru folosirea în siguranţă a calculatorului şi implicit a internetului.
Fiecare copil, indiferent de vârstă, trebuie să fie instruit despre o anumită paletă de pericole din zona online, iar părinţii şi profesorii sunt cei mai în măsură să decidă când e momentul potrivit pentru expunerea celor mici la informaţii precum riscul de a deveni victimele prădătorilor online sau a altor tipuri de abuzuri.
BitDefender a schiţat un mic “îndreptar” pe baza căruia părinţii şi profesorii pot să iniţieze un dialog despre securitatea online:
- Soluţiile de control parental sunt o componentă importantă pentru securitatea online. Despre acestea ar trebui să se discute deschis astfel încât toată lumea să înţeleagă exact scopul lor, mecanismul de funcţionare şi cum pot proteja întreaga familie de către pericolele de pe World Wide Web.
- Calculatoarele “de acasă” trebuie plasate într-un loc frecventat de toată lumea, nu doar în camera copilului, astfel încât adulţii să poată monitoriza din când în când ecranul.
- În momentul creării de conturi pe reţelele sociale, părinţii sau profesorii trebuie să verifice atent setările de securitate ale site-ului respectiv şi să contureze o listă a utilizatorilor de încredere cu care copilul poate interacţiona online.
- Copiii nu trebuie sub nicio formă să meargă la întâlniri cu necunoscuţii care i-ar putea contacta online. Dacă este totuşi necesară o asemenea întâlnire, un părinte sau un profesor trebuie neapărat să-i însoţească.
- Cei mici trebuie obişnuiţi să încheie imediat şi fără reţineri conversaţiile pe care le găsesc incomode şi este necesar să fie învăţaţi şi cum să procedeze în asemenea cazuri. În cazul în care un interlocutor din mediul online, poate chiar şi un prieten, le provoacă o senzaţie de frica, de confuzie, dacă se simt încolţiţi sau ameninţaţi, copiii trebuie să discute cât mai curând cu un adult care să îi explice modurile prin care să fie în continuare în siguranţă.
- Învăţaţi copiii să deosebească un mesaj email care conţine spam, mesajele obscene sau agresive şi asiguraţi-vă că nu trimit mai departe email-urile trimise în lanţ şi care promit un noroc nesperat sau, dimpotrivă, ghininon îngrozitor în funcţie de redirecţionarea (sau nu ) a mesajului către toată lista de prieteni.
- Părinţii şi profesorii ar trebui să caute frecvent numele copiilor cu ajutorul motoarelor de căutare şi să verifice rezultatele. E foarte posibil ca astfel să descopere bloguri pe care aceştia le-ar putea avea, comunităţi în care sunt activi sau informaţii despre familie şi prietenii acestora. Copiii trebuie învăţaţi să nu divulge informaţii aparent banale, dar care pot fi folosite de infractori pentru fraudare online sau chiar pentru abuzuri în lumea reală.
- Este foarte important ca părinţii să cunoască şi jargonul folosit de copii în discuţiile online, astfel încât să înţeleagă prescurtările folosite şi eventual să îşi dea seama când cei mici se feresc de părinţi.
- În timpul folosirii PC-ului în mediul şcolar, elevii trebuie supravegheaţi îndeaproape. Dacă sting brusc computerul, alternează paginile vizualizare şi se distrează copios şi în grupuri în timpul orelor de studiu, cel mai probabil motivul de veselie stă în site-urile inadecvate pe care aceştia le-ar putea vizita.
- Elevii şi chiar şi copiii de vârstă preşcolară ar trebui să înţeleagă că nu tot ce văd sau află de pe internet este adevărat. Informaţiile pe care oamenii le afişează despre ei înşişi nu pot fi mereu de încredere, iar indivizii rău-voitori pot folosi o mulţime de metode prin care pot păcali sau chiar pune în situaţii dificile în lumea reală.
căpcă1
cand eram mic, ca toti cei din generatia mea, am crescut cu cheia de gat si cu spaima ca cineva imi va lua cheia si apoi , invariabil, imi va fura butelia de aragaz din casa.
angoase au fost si vor fi si, din pacate, indiferent de educatie, intamplari nefericite vor fi.
copiii care nu sunt supravegheati indeajuns, cei ai caror parinti sunt multumiti ca odraslele le stau acasa, pe net, vor cadea, intr-o proportie oarecare, victime acestor smecheri de pe net!
e dialectica vietii…bine, stiu ca in natura cel mai puternic traieste iar cel mai slab nu, dar nu vrem sa opereze acest principiu in cazul copiilor nostri.
sincer, sfaturile date, chiar daca utile, sunt la un nivel prea intelectual…gandeste-te ca avem persoane cu conexiune la net doar ca sa se uite pe anumite site-uri…
gata, postez prea mult si prea devin plictisitor…
Ella - BitDefender
Ai mare dreptate, si, pentru ca am crescut tot cu cheia de gat, imi dau seama ca acum pericolele sunt mult mai mari decat sa ramai fara butelia de la aragaz (sau, in cazul meu, fara casetofonul rusesc, cu leduri)…
Si, fara sa dau in patetisme, chiar trebuie sa fim pe faza si sa-i ajutam pe parinti in primul rand sa constientizeze pericolele si avantajele pe care le aduce o conexiune la internet. Iar apoi oferim si instrumentele care pot simplifica impunerea unei bariere care sa-i protejeze pe cei mici.
Gata, postez si eu prea mult si chiar nu vreau sa devin plictisitoare. Multumesc pentru interes, căpcă1-e… te asteptam la seminarul organizat maine, joi 15.04 la ora 19.00 la Orange Concept Store. Pentru interesul aratat si daca te inregistrezi in prealabil la bit.ly/seminar-control , vei primi o licenta Internet security de un an de zile.
căpcă1
mersi de invitatie, dar , dupa ce ca locuiesc in provincie, mai stau si in moldova!!! :((
Cristian
Soluțiile astea pentru calculator mă duc cu gândul la soluțiile care erau odată pentru posturile TV mai deocheate. N-am avut parte de așa ceva, ci doar am citit despre ele, dar le uram din sufletul. Sunt tare curios cum voi proceda cu copiii mei. Pesemne o să le prind chiar eu canalele cu pricina :-)))
Transport Mobila
In ziua de azi parinti nu prea ii mai tin in frau pe copii, asa ca nus dca mai exista o solutie plauzibila.
Web Adviser
Aceasta este o cunoaștere cu adevărat informativă, Vă mulțumim că ați postat aceste informații informative.