Ieri BitDefender® a demarat o amplă campanie de educare privind securitatea informatică, adresată utilizatorilor casnici. Prima etapă a acesteia se adresează părinţilor şi se numeşte “Viruşii nu mai sunt bau-bau-ul PC-ului”. Articolul e primul dintr-o serie concepută de ei , pe care am ales să o postez pe blogul meu, fiindcă ştiţi deja cât ţin la sănătatea noastră şi a computerelor noastre. Iar ideea de control parental mi se pare foarte binevenită într-o eră în care pruncii se întâlnesc mai mult pe net, decât faţă în faţă. Aşa că, vă invit să vă informaţi. Şi să nu vă fie lene să puneţi mâna pe control!
Ai observat de la o vreme că PC-ul parcă nu „se mai mişcă” la fel de bine ca-n vremurile bune. Îţi aduci aminte vag că ultima oară când s-a uitat la el un specialist şi te-a mai scăpat de avalanşa de programe care te invadau de reclame şi oferte nedorite ai fost întrebată ce antivirus foloseşti. Deşi ai sperat că ieşi din încurcătură, depanatorul nu a gustat gluma ta cum că ţi-ai făcut deja imunizarea sezonieră şi nu ţi-e frică de gripă. Bun, deci ar trebui să ai antivirus… pentru calculator. Cea mai la îndemână soluţie ar putea fi să dai fuga la primul motor de căutare şi să cauţi o soluţie gratuită (sau măcar shareware). Nu vrei să te complici prea mult din frica de a „nu strica nimic”, deci te orientezi către o soluţie cât mai simplă, poate mai mult sperând că aşa poţi dormi cu inima împăcată că ţi-ai făcut datoria. Totuşi, soluţiile simplu de folosit nu înseamnă neapărat că îţi şi oferă protecţia de care are nevoie sistemul tău.În acelaşi timp, dacă te ghidezi după recenziile postate online, se prea poate ca un specialist să desfiinţeze o astfel de suită de securitate tocmai pentru că nu va fi pe placul utilizatorilor avansaţi, obişnuiţi să umble în mâruntaiele unui soft pentru personalizarea după propriul plac.
Soluţia pentru această situaţie stă în folosirea unei suite de securitate care oferă o interfaţă disponibilă în diferite grade de complexitate, gata să discute pe limba oricărui tip de utilizator. Chiar dacă mulţi producători de software se laudă cu abordarea prietenoasă a programelor şi interfeţelor, de multe ori bariera lingvistică şi jargonul IT rămân un fel de cod secret, greu accesibil marii majorităţi a utilizatorilor. În cazul în care aplicaţia oferă din start posibilitatea de alegere a interfeţei, lucrurile se pot simplifica până la un nivel de bază al expunerii setărilor şi preferinţelor utilizatorului, sau, dimpotrivă, se pot complica prin detalii şi opţiuni gata să fie pe placul unui internaut intermediar sau expert în materie de cunoştinţe IT.
BitDefender Internet Security 2010 este singurul produs antivirus care oferă această opţiune de adaptare a interfeţei în funcţie de competenţele tehnice ale fiecăruia. Această caracteristică a fost apreciată foarte mult atât de cei care au testat, dar şi de utilizatorii casnici care nu au cunoştinţe foarte avansate de IT, clienţi care au nevoie de aceeaşi protecţie ca toţi utilizatorii. Interfaţa modulară este o inovaţie a echipei BitDefender, numită „user profiling” şi a fost apreciata de cei mai importanţi jurnalişti, bloggeri şi testeri din Statele Unite şi Europa, care au catalogat echipa BitDefender drept formatoare a industriei de soluţii software de securitate încă de la lansarea suitei BitDefender Total Security 2010.
Interfaţa Novice este elegantă şi simplă, prezintă numai trei butoane, foarte clar denumite prin care poţi să scanezi sistemul pentru depistarea elementelor malware, să actualizezi programul cu cele mai noi semnături de viruşi si să te asiguri că aplicaţia corespunde celor mai recente descoperiri ale breşelor de securitate, iar a treia opţiune demarează procesul de depistare a vulnerabilităţilor sistemului. În partea dreaptă a acestui panou de control extrem de simplificat se găseşte un indicator care informează utilizatorul despre starea sistemului şi specifică dacă există probleme de securitate conform cu ultimele scanări.
Valeriu
Pentru acasa ii fain si bun, are controale parintesti, e made in Romania, sustine si creaza locuri de munca, unde mai pui ca exista si versiunea gratis pentru home user. Pomana cu lumanare nu alta. 🙂
Tavi
Bollocks!
Cristian
Aș fi preferat o campanie de educare adevărată, nu băgatul pe gât al unui produs. De exemplu să li se zică oamenilor să nu mai ruleze absolut orice program găsesc pe Internet sau primesc de la un prieten. Sau să nu mai stea logați ca administrator, ci ca utilizator obișnuit și să-și facă backup la “Documents and Settings” din când în când.
Aș avea o mică observație legată de link-ul banner-ului cu Bitdefender – http://www.bitdefender.ro/media/html/ro/moms/. Ar fi fost mai mișto dacă era MILFs în loc de moms 🙂
Emil Calinescu
Te contrazic oarecum. E o diferenta (destul de mare) intre programele tip firewall(cum are si windows-ul) si programele antivirus. Un firewall care sa blocheze virusii e de ajuns. Nu trebuie sisteme avansate gen antivirusi. Antivirusii fac uneori ca pc-ul(ori laptopul) sa mearga ff greu. Iar eu sunt un dusman declarat al antivirusilor. Daca ar fi sa dau banii pe ceva, ultimul lucru ar fi antivirusul(si nu am asa ceva nici macar pirat). Nu condamn pe cei care au! Doar ca eu refuz sa bag asa ceva!
Salutari minunate!
copila blondă
doar baieti comentează la postul ăsta. Şi fetele, unde sunt fetele? 🙂
Ciolanus
Exista solutii free.
Eu folosesc un av mai vechi (ca data de lansare), cu updateuri la zi, tocmai pentru a nu-mi manca resursele.
Cristian
@copila blondă: fetele s-au virusat 😛 Recomandarea ta a venit prea târziu pentru ele 🙂
blonda
eu folosesc o alta solutie free care cred eu ca este ma buna…Emsisoft Antivirus