…ore în şir la birou.
Nici oboseala nu mai e ce-a fost
Când am citit chestia asta prima dată mi s-a părut foarte ciudat, tocmai prin faptul că oboseala presupune să faci ceva, apoi la acel ceva se adaugă o prelungire în timp şi intensitate, deci, a face ceva “mult” ca adverb temporal şi calitativ mă oboseşte numai să-mi explic.
Cert e că indiferent ce faci, dacă stai în picioare sau în fund pentru o mai lungă perioadă de timp, devine obositor. Explicaţia e simplă: pentru a menţine o poziţie, musculatura stă încordată ca să susţină şi menţină scheletul acolo. Gândiţi-vă puţin cum e când faci abdomene şi rămâi în flexie la 45 grade cu solul. Ştiu, e greu. De la un moment dat, doare. Na, fix aşa păţesc ceilalţi muşchi, pe care nu îi mai lăsăm să se întindă sau să-şi schimbe poziţia. Mişcarea de pe scaun la WC şi înapoi, plus cea de la birou la maşină e mult insuficientă.
Sportul înseamnă sănătate? Fals. Fiindcă nu toţi non-practicanţii de sport sunt bolnavi. Şi nici toţi sportivii, sănătoşi. Mişcarea înseamnă sănătate? Corect! De la sport la mişcare e cale lungă, există oameni care nu sunt sedentari fără a practica vreun sport. Sedentarismul presupune lipsa mişcării, sportul e ceva mai complex.
Ce putem face acum:
- să avem grijă ca ecranul calculatorului să fie la nivelul ochilor noştri, pentru a permite o deviere minimă a coloanei cervicale, de la “normal”.
- să avem spătar la scaun pentru sprijinul zonei lombare. Nu stăm tolăniţi ca în bar.
- poziţia corectă nu e cu bustul împins ca pamela anderson, ci cu omoplaţii aliniaţi. Nu împingem pieptul, ci tragem umerii. Mie îmi e atât de străină şi greoaie poziţia asta, că mă simt tare artificial când o adopt.
Şi nu uitaţi, o poziţie de gâb ne face să arătăm mai graşi, ne scurtează optic gâtul, iar asta denotă lipsă de încredere în sine. De la agenţii FBI citire 😉
Kabool
Ca bine mai zici;)), dar este destul de greu sa adopti o asemenea pozitie…chiar si atunci cand stai la calculator si incerci sa ai o pozitie corecta este dificil. Cand stai drept parca ceva este gresit, te doare spatele, dar te doare pt ca aceea e pozitia corecta pe care ar trebui sa o adoptam…! Am sa incerc sa stau drept la calculator, desi va fi foarte greu:))
sorin
Miscarea inseamna totul si programul. Trebuie sa stii sa lucrezi chiar si la calculator…daca vrei sa nu ai probleme de sanatate.
Andrei
Am vazut ca scaunul ergonomic chiar e bun, ca e si moale, ca un fotoliu dar care iti tine spatele drept; iar cu miscarea, stramosii nostri alergau dupa un fast-food toata ziua, cei mai iuti au prosperat, acum e invers
JorjH
Deja cand enumerai ce putem face acum realizam cu groaza ca pozitia aia incorecta e pozitia mea standard de stat la birou :)) si ma mai mir ca ma doare spatele mai nou..