Eu am terminat Brukenthal-ul din Sibiu (liceu cu predare în limba germană) şi am avut câţiva colegi care au plecat în Germania cu bursă. Figura nu era să fii tu vreun deştept, olimpic sau cu moţ în frunte, ci să îţi doreşti. Şi lumea s-a luat, de s-a dus. Iar unii s-au întors mai devreme. Cu coada între picioare şi facturile telefonice, cu mama de acasă, pocnite de atâta jale. Ceilalţi, cu accent rârâit şi un lapsus permanent la ora de română.
Îmi amintesc printr-a şasea, cum ne întrebau nemţii (eram într-o excursie la ei) dacă avem maşini de spălat, frigidere şi cablu TV. Dar mai ştiu şi cât de ciudată păream la 13 ani că mergeam la şcoală nefardată. Sau că nu mă pupasem cu nici un băiat.
Cele mai multe poveşti despre experienţa unui român în străinătate le ştiu de la Titi. Şi cele mai frumoase, pot zice. Din vremea liceului. În rest, vremea facultăţii a adus alte impresii, din partea unor copii plecaţi în căutarea visului american. Voiau să cucerească fără a şti mai întâi ce. Se hrăneau din imaginea unui studiu în Occident şi gaura covrigului de la cantină. Că adesea, ăsta era regimul…
Titlul e numele unei noi platforme unde studenţii români plecaţi la studii sunt invitaţi să interacţioneze, să reia contactul cu identitatea. Ideea mi se pare bine-venită, întrucât ştiu că apartenenţa la un grup şi comunicarea cu alţii asemeni ţie ridică moraluri de sub vânturile vestului. Şi ca să vă distraţi puţin, aruncaţi un ochi şi la ghidul studentului :))
Personal, ideea de străinătate m-a părăsit subit, când am înţeles că în viaţă sunt lucruri importante şi restul. Din liceu n-am vrut să cedez nici o clipă, pentru că trăiam într-o conştientizare a stării de foarte bine, iar de facultate vorbim când ea va fi istorie.Că vedeţi că stabilitatea nu e principala mea calitate!
gheghe
fain de cei care pleaca si fac treaba. si mai fain de cei care stau si fac treaba, in ciuda…
Nicu
Atata timp cat nu ai tangente cu statul roman ( cat se poate sa nu ai) e foarte ok. Cand incepi sa te lovesti de “el” incepi sa te gandesti serios sa-ti iei campii spre vest
Neuron
Toate iti merg bine,pana ti se reaminteste ca traiesti in rromania.Daca esti destept,zbori din”land of ciois” cu prima ocazie. 🙂
Taina
Bruk-ul, daaa 🙂 Ce viaţă faină!
Şi pe mine m-au întrebat într-a 8-a nişte austrieci dacă mâncăm cu furculiţa şi cuţitul, dacă avem şcoli în buncăr. Heeeellloooo, cât de retard poţi să fii? 😛
copila blondă
gheghe, corect! adica, de ce sa faci treaba pentru altii, cand o poti face “pentru ai tai”.
Nicule, eu mai cred ca uram sistemul de aici, pentru ca doar pe asta il cunoastem. Peste tot exista nemultumire. Nu tot ce straluceste e aur.
Neuron, daca esti destept, faci fata provocarii.
Taina, si mai stiu ca atunci cand veneau ei la noi, nu mancau decat produse ambalate si a trebuit sa le duc pe fetele care au stat la mine, la supermarket sa-si aleaga singure…
somnulescu
Am fost si eu in SUA, dar nu pt studiu…cu toate ca nu prea ai ce invata de la ei si nici nu as vrea prea curand asta.
Dar ideea mi se pare ok, adica sa faci un internship sau inveti cu bursa pe undeva…atat timp cat inveti sa te intorci in tara ta.
..asa sunt eu mai nationalist
Tomata cu scufita
Toata viata o sa traiesc cu regretul ca n-am fost plecata cu o bursa pe undeva. Prin Franta mai exact. M-am inscris la master pentru a putea sa plec cu Erasmusul, dar ametita ce sunt, nu m-am interesat dinainte daca masterul ala te trimite in Franta. Si cum in alta tara nu ma prea dadeam dusa… asta e… n-o sa stiu niciodata cum e. Nici macar un schimb de experienta. 🙁
Ada
In 2000 am fost in USA o luna la niste prieteni de-ai parintilor. M-am minunat de civilizatie, dar si de prostie. “Wow… you live in Europe, how cool” “Romania… is it in Italy?” Nu mai vreau sa aud!
Ultimul gand de plecari a fost anul trecut, cand intalnisem eu un fat frumos pe cal alb plecat in Tenerife si am zis, hai sa risc. Dupa doua saptamani eram inapoi, acolo m-am simtit straina si inchisa, fara perspective, pe langa asta, omul mai vroia si o menajera moca. Deci, no way!
Mereu am zis ca daca te duce capul, poti face ceva si in Romania, deci aici e locul meu! 😀
artistu
Plecat nu am fost decat cu serviciul prin Olanda sa tre’ recunosc ca mi-a placut cat de relaxati sunt aia si cum se rezolva la ei toate problemele “in doi timpi si trei miscari”. Problema mea e ca m-as simt un pic stingher cu felul lor de a fi, destul de reci si comunicativi cu cei care nu fac parte din familie doar la un nivel general, global daca vreti. Cu alte cuvinte nu au placerea de a socializa ca noi.
Daca s-ar pune problema sa plec, cred ca as putea sa o fac, insa momentan incerc sa nu, pentru ca energia eu mi-o iau chiar din socializare. Si cine stie poate pan’ la urma si aci “va rasari soarele”!
P.S. Ideea platformei e superba. Insa sper sa nu se ajunga sa puna vreunii pareri false, asa cum au mai fost cazuri in ON-lINE! 😉
copila blondă
somnulescu, sa inveti ce e bun de la ei si sa aplici in tara ta..e ideal. Insa tentatia e mare. Iar unele argumente obiective…
Tomata, of, pe noi ne-au dus mult cu scoala prin tot felul de parti, la schimburi din astea de experienta. A fost foarte interesant. Si tocmai faptul ca am tot fost m-a facut sa-mi paleasca dorinta de emigrare.
Dar lasa, nu se stie niciodata de unde sare iepurele si prin ce proiecte te trezesti implicata. Oricum, experienta unui Erasmus etc imi imaginez ca e ca un fel de BigBrother din punct de vedere al psihicului unui om.
Ada, wow. Sa lasi totul si sa mergi dupa el mi se pare ca in filme. Cat curaj!
E super ca ai fost, ai vazut, nu ti-a placut, te-ai intors. Si macar n-ai ramas cu gandul. Nici la “strainatate”, nici la el.. 😉
artistule, eu cred foarte tare in puterea schimbului de experienta. Orice calatorie te schimba, de oriunde iei ceva cu tine, acasa. Dar e mult mai fain sa pleci in vizita! 🙂
Nicu
Corect, toti urasc sistemul din care fac parte, diferenta e ca noi solicitam chestiuni banale si absolut normale ( sistem sanitar, invatamant, relatiile cu functionarii). Dincolo astea-s by defaut
Andrei
Mai bine sau mai rau poate sa-ti fie si aici si afara, depinde de ce iti doresti si de capacitatea ta de adaptare, dar ca acasa nu e nicaieri
Giuco
In liceu nu visam sa vad ceva din lumea asta. De fapt nu constientizam ceva mai departe de orasul meu. Cand am ajuns in buc credeam ca sunt cel mai iesit, si aveam un sentiment de expansiune enorm. Asta pana cand am mers departe in stanga, departe in dreapta, si prin sus, si prin jos…si mi-am dat seama cat de mare e globu asta si ca n-am timp o viata sa-l vad 🙁
Alle
Am auzit multe de liceul Brukenthal (trec des prin Sibiu). Acolo, toţi îmi par foarte serioşi, aranjaţi, gravi.
E mai deosebit ca un liceu normal? (înafară de limba de predare)
Gigel
Fie painea cat de rea, tot mai bine-n tara mea – este mottoul romanilor. Ca si cand painea are gust de sunca altundeva; nu conteaza ca o mesteci cu capsune caci esti open minded. Ya right!
copila blondă
Andrei, ca in patul meu de acasa nu dorm niciunde…
Giuco, nu stiu daca suma calatoriilor noastre e mai importanta sau ceea ce culegem din acele calatorii
Alle, gravi, seriosi?! :)) nu, nici vorba. “Pe vremea mea” 😛 erau mult mai aranjati (:D), mai trendy-flendy asa, iar asta cred ca se datora contactului cu Germania. In rest, e un liceu mic, toata lumea se stie cu toata lumea. Primele 2 pauze ti le petreci dand buna-ziua. E o atmosfera faina in Bruk.
Gigel, sa inteleg ca nu esti fan ROmania?
sorin
sincer nu prea am fost deacord cu plecatul in afara, dupa ce faci studiile. M-as fi bucurat sa fie invers…Sa faci studii in afara si sa vii in Romania…
tot bruker
si ce fac daca sunt plecat, dar vorbesc romana bine si nici nu m-am intors fuga acasa? Hai ca aia de care vorbesti tu sunt chiar naspa, da nu generalizam:P
Apropo de experiente cu strainatatea: Pe noi ne-au intrebat cum am ajung in Europa? (la propriu, nu figurat)…nu stiu ce asteptau ca raspuns, “indesati intr-un container am trecut Mediterana”?
tot bruker
*ajuns
Virtual
Sincer, poate ca suna ciudata dar si eu m-am cam saturat de strainatate si vreau sa raman in romania. Nu ma intelege gresit, e misto sa mergi sa vizitezi dar nu as vrea sa mai traiesc acolo prea curand.
BLOG VEDETE
german mi se pare o limba foarte grea. Cel putin, daca nu mergi o perioada in dtrainatate, nu ai cum s-o stapanesti numai din culegeri sau tv
Stefy
Eu vreau sa plec. Prin Erasmus in Franta sau Spania. voi fi la limbi moderne aplicate, deci imi va fi de mare ajutor sa aud vorbind un nativ, caci nu e tot una. of course dupa un semestru sau 2 o sa ma intorc 😀 Nu o sa rezist atata 😀