Pro, dar mai mult contra: guma de mestecat

Acesta nu este un post obiectiv. Ţineţi cont de asta când începeţi să aruncaţi cu roşii.

În primul rând, vreau să vorbesc de felul în care se consumă guma: ea se mestecă nu se molfăie. Şi se mestecă ţinând buzele în contact intim între ele, nicidecum în relaţie cu mediul înconjurător şi privirile evident îngreţoşate ale nefericiţilor nimeriţi prin preajmă. Serios, e extrem de urât să mesteci gumă. S-o cioflăi e greţos. Chiar dacă unora li s-ar părea cool, credeţi-mă, e o impresie. Singura treabă cool e mirosul de mentă. Da’ există şi alte mijloace prin care se poate obţine, cu efect îndelungat de-a dreptul.

  • Indiferent de cum o cheamă, singurul motiv pentru care e “aprobată” şi ridicată în slăvi de asociaţia medicilor dentişti e unul pur financiar. Ghiciţi care sunt sponsorii principali ai evenimentelor de profil! Dinte pentru dinte, serviciu pentr serviciu :p
  • Lăsând asta cu recomandarea la o parte, guma de mestecat scoate plombele. Aproape adevărat. În realitate, stresează obturaţiile, fiindcă se lipeşte şi trage de ele. Şi tot trage, că nu se lasă uşor. Sau nu o lăsăm noi să se lase.
  • Pe de altă parte, la şcoală ne-au explicat ăştia, că cică guma minunată chiar ar avea un efect de curăţare a dinţilor pe două căi: una mai mecanică şi alta mai fizică. Adică, duce mămăliga prin frecare cu suprafeţele dentare şi protejează în acelaşi timp, accelerând reducerea pH-ului, după mâncare. Ăla săracu’ oricum se reduce, că noi suntem atât de deştepţi, încât ştim singuri să facem treaba cu pH-ul şi reglarea lui, ce nu prea ştim e cum să ne spălăm pe dinţi. În fine, guma poate face şi bine, însă nu mai mult de 5 minute. Atât durează figura.
  • După 5 minute, pH-ul e revenit ca şi când i-ai fi dat bice, deci singurul efect e ăla cu trasul de plombe. Aşadar, dă cu rest. Plus, vine explicaţia cu durerea de stomac în relaţie cu guma din gură. Păi da, că secreţia de acid gastric e stimulată de prezenţa alimentului în gură, masticaţie sau gândul la un aliment. Iar asta cu guma e un fel de păcăleală pentru stomac. Că ai ceva în gură, mesteci cu spor, dar nu îi trimiţi nimic de ros. Şi atunci te roade el pe tine. Acidul ăla chiar îşi merită numele. Te arde ca focul.
  • Excesul masticator suprasolicită musculatura şi articulaţia temporo-mandibulară. De aici, oboseala musculară.
  • Conţine îndulcitori sintetici, adesea aspartam. Ăsta micu’ în cantităţi mari e najpa rău. Pe bune :p De aceea, mai bine cu zahăr. Sau ba nu, reformulez. Preferăm periuţa şi pasta. De dinţi.

Astea sunt nişte chestii mai tehnice, ce nervozităţi şi probleme de mansardă sugerează acest mestecat frenetic, nu mai ţine de domeniul meu. Oricum, înainte de întâlnire, mai bine te speli 3 minute pe dinţi decât să stai 5 la coadă după pachetul de gumă.

Articolul anterior

Mama vorbeşte la Timişoara despre sănătate

Articolul următor

Bloggerii scriu pe prezervative

17 Comentarii

  1. Daca ar fi doar aspartamul, ar fi bine, dar daca ne-ar da lista de substante nocive ar fi asemenea unui pomelnic

  2. ok,te speli,da’ de ce sa nu stai si la coada? nu strica o guma…

  3. Nicule, eu nici nu ştiu dacă mai vreau să ştiu…

    popescule, păi ba tocmai că strică…deja ai uitat ce-am zis mai sus?! :p

  4. Of doamne..sa nu mai aud de ea. Am “ciolfanit” guma zilnic aproximativ vreo 2 ani..si acum am probleme care mai de care. Nu o mai recomand nimaniu in cantitatile pe care eu am luat-o [ cine m-o fi pus..]..iti distruge stomacul.

  5. Am tot timpul la mine un pachet de guma si unul cu drajeuri mentolate. Le folosesc destul de rar si vorba stomatalogului: “Nu mai mult de cinci minute”

  6. Guma intră în ciclul “e buna, ajută, dar dăunează”.

  7. daca e sa analizez ultimele doua articole as zice ca vrei sa schimbi blogul in cabinetul tau online de stomato 😛

    …presupun ca sunt niste notiuni care genereaza interes la un anumit nivel

  8. Ioana, deci postul ăsta nu e cu poveţi de adormit copiii. Şi da, şi pe mine mă doare stomacul de la gumă.

    nina, dropsurile sunt mai ok. Nu se lipesc de dinţi şi majoritatea sunt cu zahăr.

    Lush, dar nu în aia cu “un rău necesar”.

    somnulescu, dacă vrei să mă opresc, just say so ! :p

  9. @ Copila Blonda

    Ba cred ca vrei sa stii si cred ca ar fi bine sa stim cu totii

  10. Nu mai ai despre ce să scrii? :)) Toate-s nesănătoase, tot ce e făcut de mâna omului e nesănătos într-o anumită măsură. Toată lumea ştie asta şi toată lumea alege sau nu să ignore acest fapt.

    Mai ai nevoie şi o gumă că nu poţi umbla cu periuţa după tine… că unii o mestecă cu gura deschisă şi se joacă cu ea ca nişte copii retardaţi asta e altă poveste :))

  11. Radu, nu neapărat.
    Dacă te speli dimineaţa şi seara pe dinţi, un drops îţi rezolvă problema la amiaz.
    Plus, putoarea de ceapă sau fasole frecată nu se rezolvă nici cu 5 cutii de gumă de mestecat. Că acolo putoarea nu se trage din gură…

  12. eu aflasem ca si florura din pasta de dinti e periculoasa din unele puncte de vedere.
    da un search pe google la : florura.
    cik e toxica si se folosea pe timpuri pentru prizonieri pentru a le produce scaderea IQ-ului.

  13. mda, am citit şi eu. Tot în cartea cu aspartamul.
    Na, există şi paste fără fluor. Plus, cantităţile sunt mici. Sau cel puţin, aşa sunt declarate 😕

  14. Interesant ce spui tu si treaba cu molfaitul e tipic romaneasca. Eu cand v-am spus ca trebuiesc niste centre de educare pentru sec. XXI nu m-a crezut nimeni. Fiecare a prins cum a vrut:D

  15. Andrei

    Spalatul pe dinti e sanatos pentru dinti, e bun pentru igiena gurii, dar am citit ca florul din pasta de dinti e toxic

  16. Da, sa traiti!
    Da’ cu bomboane voie-i? 😀

    ps: auzi, de profesat ramai sa profesezi in Bucuresti? :-s

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 145 queries in 0.428 s