Cum să scrii un mail de succes

Ştiu, sună ca aia: cum să faci primul tău milion de dolari. Dar în ultima vreme am primit prea multe mailuri prost scrise, încît îmi dau seama că poate-poate postul ăsta serveşte cuiva. Mai ales că, în general, mailurile pe care le primesc vor ceva de la mine (în afară de cel al lui Andrei, care a fost atît de amabil să îşi ofere ajutorul) ar fi bine măcar să nu mă enerveze…

 1. Cui scrii: e important să cercetezi puţin terenul, măcar cît să vezi dacă sunt fată sau băiat. Ca să adaptezi genul pronumelor şi adjectivelor folosite. Mai întîi trebuie sa fiu eu importantĂ pentru tine, ca să ajungi şi tu să fii pentru mine. Sau măcar un reply să capeţi.
 2. De ce scrii: cel mai des, vrei ceva de la mine. Fie că mă inviţi undeva, fie că îmi aduci o informaţie, fie că îmi ceri binecuvîntarea, tot o formă de cerere este: vrei să îţi promovez evenimentul mergînd acolo, vrei să aflu ceva, căpoate-poate mai zic şi altora sau vrei să îmi gîdili orgoliul ca să îţi dau feedback. Eu ştiu deja toate chestiile astea, deci nu are sens să ne mai pupăm în fund. Unidirecţional, that is. Point: Fără linguşeli!
 3. Cum scrii: încearcă să fii afirmativ. Evită exprimările de genul “Cu ruşine trimit mailu sperând că n-o să mă cataloghezi drept…” sau “Speram sa nu ne arunci intr-un colt. Dacă tu te desconsideri în asemenea hal, cum să facem să te iau eu în “considerare”…ce să mai zic de “ochi buni”. E o tîmpenie să sugerezi omului ce are de făcut. Ştiu şi singură, crede-mă. Plus, asta e ca atunci cînd spui copilului, de ce eşti aşa de rău?! Sau cînd întrebi omul dacă e obosit. Poate el nici nu şi-a pus problema să fie aşa, dar dacă tot ai zis, acum o să se gîndească la asta. Plus, negaţiile trimit o vibraţie proastă, ascultă ce zic.  *De cei care nu ştiu să pună subiectul lîngă predicat astfel încît să se îmbuce armonios :p : să fie sănătoşi, da’ să se lase de meserie. Şi să treacă din nou prin clasa a patra.
 4. Nu-mi spune:Stiu că sunteţi ocupată” sau “cred că ţi-ar plăcea să …“. Nu mă interesează nici ce ştii şi nici ce crezi. Mai ales dacă e despre mine. Subiectul ăsta îl cunosc cu siguranţă mai bine decît tine. Reformulează: ţi-ar plăcea să…? Vrei să…?
 5. În ce scrii: ÎN LIMBA ROMÎNĂ, gizăz craist! :p Asta, dacă nu eşti ceva marchiz de Piţiponţolărn sau vreo regină rătăcită prin spaţiul virtual romînesc.
 6. Cum închei: fără doar şi poate ne contactezi pe mail”. Îndrăzneşte să lansezi rugăminţi. Frumos şi scurt formulate. La obiect. “Poate” e un termen care oferă prea multă libertate de acţiune şi, mai ales, furnizează o scuză bună pentru a nu da curs propunerii. Şi linişteşte conştiinţa. A celui care primeşte mailul şi nu răspunde la el. La “poate” nu e grav dacă nu răspunzi, că doar există şanse să nu se supere nimeni…
 7. Semnează-te! Cu un nume normal, nu poreclă. Vrei să fii luat în serios, sau?!

* dau copy/paste după un mail recent primit:

You probably won’t want to …
Anyways.
Sorry for the disturbance , sorry for the time stolen by reading this idiot mail…
Thanks
p.s. Exemplele sunt reale.

Articolul anterior

Desiderata, în româneşte

Articolul următor

Curtea Veche şi Adrian Ciubotaru: o poveste cu dead end

20 Comentarii

 1. sa inteleg ca primesti mailuri de astea des? m-am intalnit destul si eu cu oameni de genul…

 2. Reglementezi atatea domenii si atat de bine incat ai putea sa o pui de o carticica de buzunar 😀

 3. Andrei Bugeac

  Chiar ieri discutam cu cineva cat de importanta e si formularea unui mail,gand la gand cu bucurie se pare…

 4. somnulescu, am primit multe în scurt timp. Ne-a lovit astenia în tastatura calculatorului.

  lEmpereur, aş putea să o pun. Dar fără legătură cu cărţile. :p
  mulţam oricum, foarte drăguţă observaţia ta. 🙂

  Andrei Bugeac, cu bucurie, cu siguranţă. M-am apucat de citit. Gînduri. La distanţă :p

 5. Foarte tare Copila. Zile domnisoara Miruna, nu-i ierta.

  “În ce scrii: ÎN LIMBA ROMÎNĂ, gizăz craist! :p Asta, dacă nu eşti ceva marchiz de Piţiponţolărn sau vreo regină rătăcită prin spaţiul virtual romînesc.” – asta nu o respecta nimeni. M-am trezit si eu cu sute de mailuri scrise in romengleschi

 6. Geo

  Iar te-a luat cineva la masculin?

  Indraznesc sa adaug “incheie o sesiune de mailuri, nu mă lăsa să aştept 10 ani un răspuns la un mail pe care tu l-ai iniţiat”

 7. Claudiu C

  Draga Miruna,
  Cu mult interes iti citesc topicurile de pe blog. De departe zic ca se poate vorbi de un stil “copilablonda”. Topicul asta, insa mi-a amintit de o experienta avuta anul trecut intr-o campanie de recrutare voluntari avuta in scolile din Moldova. Evident dincolo de intalnirile “face to face”, a trebuit sa folosesc din plin emailul, atat cu elevi cat si cu profesorii acestora (vezi doamne cu rol de indrumare). Ei bine, mare mi-a fost surpriza cand am constatat ca aceleasi deficiente in comunicare regasite la elevi, le-am intalnit si la multi domni (doamne) profesori: trist nu? Inchei cu un element statistic (utilizator email yahoo/ GMail): cei care folosesc GMail, scriu(e) mai bine (e pur statistica, fara nici o legatura cu “oameni, locuri”.
  Toate bune!

 8. Pretentiile nu sunt prea mari si nici prea multe…
  O zi minunata iti doresc

 9. Nu ştiu de ce când am citit titlul postului mi-a sărit în cap “Cum să-ţi scrii CV-ul” şi “Cum să scriem o scrisoare de intenţie”… mă mir că mai sunt persoane care nu ştiu să scrie un e-mail “gizăs craist” :))

  deci…

  Dragă Miruna,
  Te aştepăm la Cluj!

  Semnat Echipa Greenhorns – una :))

 10. deA

  Destul de bune sfaturile. Si totusi, nu ti se pare ca sunt cam multe pretentii de la cineva care nu cunoaste sau alege sa ignore diferenta dintre un e-mail si “mail”?

 11. Ela

  De multe ori am trimis si eu mailuri aberante, dar cateodata am un talent magnific :)) Eu cred ca e mai important CUI te adresezi. Trebuie mai intai sa afli cate ceva despre persoana respectiva, daca tot urmeaza sa-i ceri ceva, nu?

 12. Mie-mi place ca nimeni in tara asta n-are habar cum se incepe o scrisoare (mail sau fax sau ce vrei). TOTI romanii incep mesajul cu “Buna ziua,”. Puii mei.

  Ma iertati, d-le, ca mi-am permis sa comentez si poate n-o sa-mi stergeti commentul. Pls. Bye.

  🙂

 13. sorin, deci nu sunt singulare cazurile mele :p

  Geo, foarte buna adăugare. Şi da, iar. 🙁

  Claudiu, foarte tare statistica asta! :)) Ce ne facem cu userii care au şi şi?

  James, aşa ziceam şi eu…

  Radu Gaşpar, parcă veneaţi voi mai întîi. Aşa era planul. şi rîndul.

  deA, te legi de prostii. Iar eu aleg a doua variantă: sunt o ignorantă. Happy? 🙂

  Ela, eu nu am experienţă, că nu mă ocup de trimis “e-mailuri” (ca să nu fim catalogaţi drept ignoranţi ) , nici măcar nu mă ocup să le primesc. Am scris doar ce mi s-a părut atît de prost, că pînă şi eu… aia care nu face diferenţa între un mail şi un e-mail şi se ocupă de dinţi ..a observat. :p
  Deci, te cred pe cuvînt. Bineînţeles că e important. Oare de ce nu ştie lumea chestia asta? Sau ştie da’ o doare undeva..

  nlarece, sunt prea ocupat ca să-l citesc. Asta înainte de a-l şterge. :p
  p.s. Eu de asta voiam o semnătură la final de text. Ca să am o formulă de adresare pentru răspuns.

 14. @ Copila: domnule, persons on the face are to be excluded 🙂

  Pentru cine nu intelege romgleza (incultilor!): persoanele din fatza se exclude.

 15. Să înţeleg că ăştia cu ZBB au stresat pe toată lumea… 🙂

 16. Alex B.

  As mai adauga o guideline (ca sa vorbim in romgleza ;-)) – mesajul sa fie bine structurat, urmarind o succesiune logica de expuneri si cereri. Ca sa inteleaga si destinatarul de ce, ce, cum, cand, cine s.a.m.d.

  Mesajele transmise prin e-mail de multe ori nu sunt intelese de catre destinatar asa cum ar fi intentionat expeditorul, sau pot ajunge direct in Trash, tocmai din cauza ca sunt compuse haotic, incomplet, “n-au nici cap, nici coada”, cum s-ar spune. 😀

 17. Asta mi-a amintit de-un pusti, care tot insista sa facem schimb de link. L-am refuzat politicos o data, l-am refuzat frumusel si a doua oara. A inteles pana la urma si-mi raspunde:
  “ti-am trimis ca esti si tu din Baia-Mare si as vrea sa am la blogrool mai multe bloguri din Baia=Mare”
  Asta a fost copy/past 😀

 18. Da, este jenant sa nu stii sa scrii un mail corect. Chiar ma gandeam in timp ce citeam postul tau, cum ar fi sa se introduca in scoli, la orele de romana, pe langa scrisorile de intentie, cereri, etc si topicul “cum sa scriem un mail” sau “cum se face o prezentare Power Point”… Credeti ca ar fi chiar asa de deplasat?

 19. Mare parte din reguli se aplica si la comentarii. 🙂

 20. bogdan

  hello! imi place tare cum scrii.e unul dintre cele mai interesante bloguri pe care le citii. inteleg ca nu iti plac banalitatile, stereotipiile si vorbele de convenienta. mai stiu ca nu te intereseaza ca “inteleg” sau ca “mai stiu”, nu? 🙂 felicitari ca ai mai dinamitat un mit! numai bine!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 154 queries in 0.162 s