Domnule Ministru Bazaconii,
blondele vă urează în cel mai călduros mod “Bună dimineaţa” şi o trezire cât mai uşoară la noua realitate de care aţi dat cu capul în zorii proaspătului mandat al prea-luminatului nostru guvern. (Dacă nu înţelegeţi ceva din alambicatele fraze curgătoare ca apa pe Cibin, ridicaţi mâna. Aveţi înţelegere, emoţiile mă năpădesc, iar sângele-mi pulsează-n tâmple. Fără legătură cu emoţiile.)
Înţelegem că somnambecilismul este o formă patologică manifestă în cele mai înalte straturi ale societăţii, ce nu înţelegem este de ce suferinzii nu primesc regim special. Pentru că merită, nu de alta! Adică, o cafea tare, o limonadă fără zahăr rezolvă multe dileme existenţiale. Şi măcar nu le creează pe ale altora. Dar am mai citit noi pe net (ştiţi, ăştia fără şcoală mai de pe acolo se informează..) că orice problemă când se complică cu sindromul autosuficienţei şi maladia narcisismului cronicizat devine problemă naţională. Printr-un mecanism lesne de priceput chiar şi pentru noi, ăştia care mergem cu metroul sau conducem maşini luate în leasing.
Nu aş îndrăzni vreo clipă a presupune că nu cunoaşteţi cele ce urmează, însă îmi iau libertatea de a vă împrospăta memoria îmbibată în aburii bucuriei de a vă fi văzut atâta pe la tv.
Vi s-a căşunat dv pe medicii de familie, că v-aţi zis, acuma dacă tot demolăm un sistem, de ce să nu începem de la baza lui. De aptitudinile dv inginereşti nu ne-am îndoit niciodată. Şi v-aţi trezit vorbind (elegant îmbrăcat şi cu cărarea pieptănată şcolăreşte într-o parte ) cum că ăştia, mititeii, doar completează chestionare.
Hah! tâmplele pulsează-n continuare (ţineam să amintesc) din nou, nu de emoţii. Nici de râs, contrar aparenţelor.
Deci, chestionarele. Informaţia asta de unde aţi adunat-o? De la vreun portar de clinică, bag seama, prieten de nădejde, că nici nu aş îndrăzni să presupun altceva. Sau fost coleg de facultate? Respectele mele, domnule Ministru.
Deci, chestionare? da, au completat oamenii. În vreo 4 exemplare aceleaşi bazaconii, doar că nu vă aparţineau, deci n-are rost să vă lăudăm pentru ele. Doar vă povestim cum a fost. Pentru că ştim, pentru că am stat nopţi la rând cu calculatorul în braţe să tastez cenepeuri şi să bifez număr de parteneri sexuali pentru toate babele din Cocârlaţii de Sus. Pentru că nu vă ajungea raportul bifat de doamna babă în persoană, cu pixul pe hârtie. Pentru că nu vă ajungea formatul scris, ba îl mai voiaţi şi în punct Excel şi punct programul de sănătate. Care, apropo, era atât de prost făcut, că nici nu ştia să salveze datele într-un mod intelgibil. Pentru formatul lui, evident, că mie mi se fâlfâie. Şi ca să vă mai spun ceva ce prietenul portar a omis (din motive independente de dânsul, bineînţeles) banii pentru minunatele chestionare au fost aşa: 15 ron pentru medici (unde intră toate cheltuielile cabinetului şi personalului auxiliar, plus impozit) şi 50 ron pentru laboratoare, pe pacient. Deci, unde e afacerea?! Omul freca de 4 ori uşa medicului pentru un rahat de analiză. La partea cu rahatul nu mă aştept să fim pe aceeaşi lungime de undă, din nou, din motive independente de domnia voastră 😀
În continuare vreau să vă reamintesc cu profundă stimă şi respect (ce mă pricep la cuvinte, ai?) de ce avem totuşi nevoie de mititeii ăştia, buni de frecat cu întrebări stupide, puse de toţi nespălaţii care ştiu să deschidă gura, nu neapărat să şi facă ceva constructiv cu ea.
- pentru că altfel nu mai face nimeni profilaxia bolilor grave prin vaccinarea pruncilor. Numa’ ce fac ăia ochi pe lumea asta, că îi şi trimitem pe cealaltă. Mişto treabă, ai?
- nu mai urmăreşte nimeni recuperarea postoperatorie a pacientului; medicul specialist îl cheamă la un control după vreo 6 săptămâni de la operaţie, că ăla are de tăiat, nu de povestit poveşti. Între timp, Dumnezeu cu mila, că asta e pe gratis. În atâta vreme, ai tot timpul din lume să dai ortu’ popii în repetate rânduri, de ar fi posibil. Dacă nu, şi să-ţi borăşti maţele pe-afară e aproape la fel de rău. Rugăciuni, nene, că pe doctor l-a falimentat bugetul.
- nu mai face nimeni ancheta epidemiologică a hepatitelor, adică încearcă să găsească sursa şi posibilele infecţii purtate mai departe. În contextul suprapopulării planetei, nici nu e aşa mare baiul. Doar că sclavii cu ficaţii-n pioneze nu prea sunt folositori la ridicarea imperiului. Think ’bout it, ‘nea ăsta cu bazaconiile-n program.
- când ne doare burta şi facem caca gros ca apa, chiar dacă nu e prima dată când ni se întâmplă :p luăm nurofen răceală şi gripă, că doar ăla-ţi ia durerea cu mâna. Îţi ia şi minţile, că doar timpul, şi numai ăla -nicidecum hapul- le rezolvă pe toate, inclusiv patologia. Proastă gluma asta, dar cu sâmbure de adevăr mare cât silicoanele Pamelei.
- şi multe alte lucruri, dar să ne concentrăm pe cele brute, pentru început…
Medicina de familie ar trebui să fie un brand. Este o specialitate uitată în fundul sacului cu lauri, chiar dacă le integrează pe toate celelalte. Iar pentru brandurile de calitate, omul ar trebui să fie întotdeauna dispus plătească. Dar pentru asta, trebuie să înţeleagă.
Doar bugetele suspină,
Pe când codrul negru tace;
Dorm şi Domnii în gradină –
Dormi în pace!
Andrei Bugeac
Asa da…atitudinea e perfecta,dar nu ai cu cine…
nina
Bazac visează bazaconii
Şi hotărăşte că coconii,
Işi pot şi ei lua o maşina
Cu banii de la medicină.
Că sănătate, e mult spus
În ţara cu josul în sus
Unde românu’-i mulţumit…
Vezi-Doamne, încă n-a murit!
P.S. Am lut-o razna 🙂
copila blondă
Andrei, mulţumim, apreciem susţinerea.
nina, join the club!
Aceeasi EU
Pam, pam, şi în ton cu izul serii, iaca fata cum le zice:
Poezie: Scâncete la Sănătate
Şi Bazac se tot râdea,
Mintea nu prea îi mergea,
Bolnavii de prin spitale,
Acuzau dureri de şale.
“Domn’ Ministru n-avem bani,
Doctoriile ie scumpe,
Farmaciile-au secat
Iară legile sunt tâmpe!”
Sănătatea-i vai de ea,
Ieşim morţi de prin spitale,
Fără-un minister sadea,
Ne lovesc chinuri dorsale.
Pălăvrăgiţi bazaconii,
Când veniţi pe la teve,
Dar la adevăr cu sânge
Lumea strigă şi se plânge.
Te-am pupat, o seară faină!
Andrei Bugeac
Miruna…de unde atata poezie aici?As vrea si eu sa dau un vers ceva dar inspiratia e in vacanta…
gheghe
“zbang!” zise falca mea căzând teatral peste tastatură.
sau, cum i-am răspuns noi Annei Lesko la “ce public minunat!”, aruncând cu dibăcie fire de cabanos pe scenă: “tu, ia de-aici cu muştar!” (ca să explic contextul,luasem masa în oraş şi am auzit gălăgie la sala sporturilor)
felicitări pentru atitudine! aştept cu nerăbdare să primeşti răspuns de la domnul ministru
copila blondă
opa, se pare că ne-am transformat într-o serată
în rimă-mperecheată! 😉
gheghe, bem ceva în timp ce aşteptăm? nu de alta, da’ s-ar putea sp dureze… :p
Nicu
Cand sistemul medical va functiona ca un SRL..abia atunci va functiona …pana atunci timpu’ trece leafa mica merge. Spaga sa traiasca..si sa infloreasca
Paula
Daca n-ar exista medicii de familie am ajunge la cei specialisti doar cu salvarea. Cine se duce la chirurg doar pentru ca il doare putin burta, fara sa stie ca are apendicita, care poate sa dea in peritonita si sa il omoare? Cine se duce tocmai la neurolog doar pentru ca are niste migrene, chiar daca acestea apar aproape zilnic? Cam nimeni! Deci chiar ar trebui sa le acordam laudele meritate medicilor de familie, care practic chiar stau la baza sistemului…de la ei se pleaca la spital si la ei se intorc toti pacientii, chiar si cand sunt vindecati, iar asta spune multe.
N-am inteles exact care este faza cu chestionarele.
Simplu
Hehe , Miruna .. Miruna .. Miruna ( te aclamam acuma )..stii ca mereu ai dreptate , dar degeaba..te enervezi degeaba pentru ca nu ii pasa la nimeni (mici exceptii) , oricum go girl ! 😀
copila blondă
Nicule, de şpagă se discută abia la nivel mai “înalt”
Paula, foarte bine spus. Chestionarele alea trebuiau completate de pacienţi în cadrul programului de sănătate cu analizele alea cadou de ziua omului. Un fel de frecţie la picior de lemn, că te cam înţepa degeaba. Iar concluzia a fost că tot poporu’ e sănătos. Am ajutat un medic de familie să le facă, pentru simplul fapt că era un rahat de program care nu funcţiona, omul oricum nu se prea descurca printre taste, iar eu chiar butonam mai rapid. Îţi zic, horror. Apoi trebuiau duse la casă completaările pacientului pe hârtie, programul pe dischetă (cine mama naibii mai are aşa ceva) şi pe stick, plus forma asta listată. Dada, separat. Deci… Plus, când treceai în excel, toate tabelele se duceau dracului. Eah, aşa erau predate…
Simplu, hehe la vorbit mult şi degeaba mă pricep cel mai bine 🙁
Nicu
@ Copila Blonda
Daca medicul de pe sectie e “nivelul inalt” atunci de acolo. Te rog nu-i spune atentie, sau motivare..sau mai stiu eu cum…e spaga
copila blondă
Nicule, culmea e că atunci când mituieşti un poliţtist să te lase în pace, te bucuri să pleci. Când mituieşti un funcţionar public să te rezolve mai repede, din nou te bucuri, chiar dacă toţi ăştia sunt -teoretic- plătiţi pentru serviciile lor de doi bani. Doar pe medici ne trezim să-i arătăm cu degetul, lor nu li “se dă” şpagă, ei “iau” şpagă. Asta e ca aia la şcoală: mamă, am “luat” un 10, dar “mi-a dat” un 5.
🙂
Anamaria
Problema cadrelor medicale din Romania merge mult mai departe de atat. Intr-adevar a aparut o noua “dilema”, legata de medicii de familie (bine, nu este chiar atat de noua), “dilema” pe care nu se stie cu cetitudine cand o vom rezolva.
Sa ne amintim cate alte crize de acest gen a intampinat sistemul santitar romanesc: de la plecarea medicilor in stainatate pana la controversatul vaccin contra HPV.
Din pacate, dl. Bazac si intregul Minister al Sanatatii nu dau doi bani pe neisemnatele noastre pobleme cotidiene. Putina agitatie, asa de efect, si gata, trec la aspectele cu adevarat importante pt dansii.
copila blondă
Anamaria, ăştia îşi bat joc la propriu. Întrebarea e unde merge diferenţa de buget, că prin toate branşele auzi numa’ că se plânge lumea de procente prea mici alocate. Bun, şi restu’? În afară de duduia Udrea, care primeşte cu vârf şi îndesat, că doar după turism trăieşte poporu’. Întâi să ne-ngrijim că nu moare, zic – medicii de supărare şi ceilalţi de lipsa primilor.
În fine, banii se duc în campania electorală. Care ne mănâncă sănătatea, la propriu.
dorina
sper sa mai avem medici de familie ptr. ca ei fac ceea ce face mama intr-o casa ptr. familia ei si toti din casa au impresia ca e normal sa fie mincare in frigider , ca rufele se spala singure , hirtia igienica la baie creste singura,etc.Si noi toti avem un confort de care nu totdeauna suntem constienti! Dar ne iubim mama si o ocrotim , ceea ce nu fac acesti guvernanti imbecili!
copila blondă
dorina, îmi pare sincer rău, da’ mama mea face mult mai mult decît să crească hîrtia igienică la baie. E şi aia importantă, da’ nu de aia o iubesc 😉
în fine, faină comparaţia, edificatoare 🙂
Nicu
@Copila Blonda
Stai sa ne intelegem. Pe militian il mituiesc fiindca am fost eu prost si am incalcat mai stiu eu ce regula de circulatie. E o diferenta.
Nicu
@Copila Blonda
Cat despre functionarii publici sunt in aceeasi oala cu medicii. Am zis doar de doctori ca despre asta era vba
copila blondă
Nicule, tot favoare e. Esti prost intr-un fel si cand mergi cu apendicita facuta toata peritonita, in loc sa te prezinti cu primele dureri… exemplu cretin, dar se accepta…
bine, nu toate bolile se manifesta timpuriu… 🙁 din pacate
Andrei Bugeac
@Copila
Aici la ultimul tau exemplu nu e prostie ci in proportie de 95% nestiinta si incultura…
dorina
am uitat sa te felicit ptr.ca esti de partea adevarului in stare pura …1
gigel
Prostia vine din partea celor din media care dezinformeaza!
Nu s-au taiat 40% defavorizand medicii de familie, ba chiar s-a suplimentat bugetul lor. Doar ca parte din acesti bani nu vin direct din pib ci din fonduri extrabugetare. Dar asa-i romanul…se vaita profilactic!
E greu sa te informezi, sa gandesti in numele propriu si apoi sa faci afirmatii! Mai bine latri ce hapaiesti din gura altora mai prosti decat tine…
mama_lu_gheghe
E…he, he, he, he. Cine, pă cine făcea, mai ieri-alaltăieri, idealişti? Biiine, măcar că nu doar gheghe cu mama lui care este, este, ci…mai e şi alţii. Parcă mi-a mai venit inima la loc. Mă speriasem că ar fi cam singurii(in viaţă). Nu, nu sunt ironică, doar că discuţiile astea chiar au un aer grav.
Îmi sunteţi foarte dragi!
Sharpe
Luam apararea medicilor sau ii aratam cu degetu’?
hai sa luam apararea: fara ei nu prea am reusi sa ne tratam sau sa ne operam singuri…pt ca nu am sti diagnosticu’
hai sa ii aratam cu degetu’:mor pacienti pe scaune sau in saloane si se scuza ceva de genu’: nu tine de sectia noastra…nu aveam de ce sa ne ocupam noi de el(iar investigatiile arata tocmai contrariu)…mai fac o operatie…mai moare unu’ pe patu’ de operatie…ca asa a vrut Dumnezeu (investigatiile arata ca a uitat sa ii bage nush ce organ inapoi sau chestii d-astea)…mai apare pe la tv un ginecolog rupt de beat …ca el merge la o nastere…Toti sunt MEDICI!!!jigodii imputite de care avem nevoie…
Sharpe
aaa…si sa nu uitam de medicu’ dentist din Botosani sau de unde era(ca nu mai tin minte exact) care isi dezinfecta cu domestos ustensilele si care a lasat o gramada de oameni fara dinti!!! si acum ce face?profeseaza bine merci in continuare…fara stres sau alte probleme!
exact ca in cazul politistului asupra caruia sa tras pe 13 septembrie zilele trecute…unde-i ala care a tras? liber…pt ca nu prezinta pericol public….serios??? :O sistemul e prea bolnav iar ”medici” care ar trebui sa il ”insanatoseasca” s-au imbolnavit si ei intre timp…
copila blondă
gigel, dacă ai ceva informaţii de culise, please share! 🙂
în rest, LATER EDIT: au rectificat, procentul cu care scade bugetul pentru medicina de familie nu e 40%, ci undeva sub 10%. Cu unele mici schimbări, care sunt binevenite, în opinia mea. Cam asta, până la urmă nu a fost degeaba toată agitaţia :p
mama_lu_gheghe, parcă-parcă aţi râde cu colţul gurii, doamnă :p Idealiştii n-au murit de tot, se mai activează din când în cred. Probabil, cu asta a înviat speranţa :p
Sharpe, dar ce-i cu atâţia nervi, drăguţule, ‘au nu ştii că fac rău la riduri? 🙂 hai chill, că nu e dracu’ chiar aşa de negru, nici toţi doctorii nişte tâmpiţi şi nici toţi românii criminali 😉
eu si ....
Fratilor, cine va cunoaste cel mai bine din pct de v al sanatatii – de la nastere si pina la etatea la care sunteti-? Nu medicul de familie? Are fisa medicala in care sunt notate toate bolile pe care le-ati avut?.Daca-ti mai si place de el(ea) atit din ptv uman, dar si profesional(esti multumit de cum vorbeste cu tine,cum te trateaza), intre el si tine se naste o anumita relatie de prietenie.Te duci cu orice problema de sanatate, cu inima deschisa ca te va intelege si iti va da cel mai bun tratament,iar daca va trebui sa mergi mai departe, la un specialist ,te va indruma.Un lucru insa nu trebuie uitat.Fiecare ar trebui sa faca ceea ce stie mai bine:profesorul sa predea,mecanicul sa repare,contabila sa calculeze iar medicul sa aiba grija de bolnavi si atit… fara situatii de predat,tabele si tabelase sau alte cerinte birocratice absurde pe care le viseaza noaptea mai marii Sanatatii.Lasati medicii sa-si faca meseria si creatile cele mai bune conditii sa-si exercite profesia.
Ciolanus
Nu au fost si sunt toti ministrii asa?
copila blondă
eu şi.., beautiful.
Ciolanus, hai că nici ăsta nu mai e aşa, că a revenit la sentimente mai bune. Am bălăcărit omul degeaba. Măcar că pentru bazaconiile debitate şi-a cam meritat-o, nu?
Irina
Draga Miruna… (stii vorba cantecului?)
Ma ierti ca iti spun pe nume, dar asa mi-a venit dupa ce ti-am citit postul…
Iaca ce mi-a trecut mie prin minte tot cam pe atunci:
– programul ala mult blamat al Ministerului sanatatii fu inceput de alt ministru, asa ca mi-e greu sa vad legatura cu actualul…
– ma inchipui intr-o lume ideala si uite ce vad: un pacient care, cand merge la medicul de familie, este inampinat de asistenta, care participa la sedinta medicala si mai completeaza un formular daca pacientul, (care are obligatia asta) nu o face singur. Dar deh.. eram intr-o lume ideala, nu? Sau nu!? stiai ca la unele clinici chestia asta chiar sa intampla? E drept ca pe bani, ca doar e un serviciu. Deci, acceptand ca nu suntem intr-o lume ideala si ca nici nu avem asistenti care sa ne duca batistele de hartie la nas, chiar si medici fiind, mai completam un formular doua, pe cici pe colo.
Si ultima, promit, rezultatul programului de sanatate a fost fix invers: romanii sunt un popor bolnav! care nu se trateaza, care merge la medic numai cand e ceva de-a moaca, pentru ca: 1. fie nu poate(ca are pensie de pe vremea lui Ceasca’) 2. fie n-are chef, desi bani ar avea, dar prefera sa ii dea pe telefonul mobil decat pe sanatate..
Si uite asa trag eu concluzia ca vina e la toti, si ca chestionarul bata’l vina e obligatia tuturor.
copila blondă
Dragă Irina, mi-e drag să-mi spui pe nume 🙂
ştiu că nu acest ministru a început acel program de sănătate, dar ştim amândouă cam ce date conţinea, ce coduri de diagnostic (unde un nene fără un membru superior a intrat la clinic sănătos, tocmai pentru că nu aveam cod în care să-l încadrez, etc), ce erori de sistem. Şi câtă bătaie de cap.
Azi am văzut un teanc de broşuri de la minister pentru cabinetele medicale cu informaţii despre beneficiile sportului în viaţa noastră. Eu înţeleg că avem prieteni patroni de tipografii, dar în momentul ăsta de broşuri stăm în loc în domeniul ăsta? Ne prisosesc seringile-n spitale? Ne prisoseşte mâncarea pentru internaţi? Vrem campanii, înţeleg, bun. Să facem campanii de recoltare de sânge. Ştiu, mereu se fac. Ne prisosesc proviziile de sânge? Ce-i aia provizie?! Aham.
Nu e problemă să completăm chestionare. Atâta timp cât e cu un scop 🙂
Ciolanus
Clar!