Cea mai mare genialitate eşuează izbindu-se de forţa nelimitată a vulgarităţii. Planeta a fost fabricată, pare-se, pentru ca omul mediocru să domnească de-a pururi. De aceea e important ca nivelul mediu să fie cât mai ridicat cu putinţă. Şi ceea ce face magnifice popoarele nu sunt în primul rând marii lor oameni, ci altitudinile nenumăraţilor mediocri.
Jose Ortega & Gasset
Erau vremuri când lăudam şcoala românească şi o criticam pe cea abstract denumită “străină”. Erau vremuri când nu vedeam utilitatea calculelor algebrice pe hârtie. Au venit vremuri în care cred cu tărie că zicala “funcţia întreţine organul” se aplică la orice vârstă, cotă intelectuală şi regiune anatomică.
Lăsaţi copiii să înveţe poezii pe de rost, obligaţi-i să ştie tabla-nmulţirii pe sărite. Explicaţi-le că şi mintea face muşchi, un fel de antrenament al sportivului care se pregăteşte pentru maraton. Trebuie să se apuce din timp, nu cu două săptămâni înainte. Căci, chiar dacă s-ar califica la concurs, nu va rezista cale lungă. Fiindcă incompetenţa se autoelimină.
Iar pentru copiii noştri ne dorim să vadă finishul nu numai în reviste. Pentru ei, ne dorim să-l trăiască.
orator
cred ca era frustrant sa fiu cel mai prost dintre cei mai destepti.
cand vad cati prosti sunt in jurul meu imi creste inima…
si apoi cine mai recunoaste in ziua de azi ca e prost?
maniak
Desi sunt de acord cu tot ce zici tu acolo tind sa am mici indoieli .
Stii “viata bate filmul” ? cam asa este… Unii invata si isi pierd zilele prin biblioteci ( nu e cazul meu 🙂 ) banii pe manuale si activiati extracuriculare si altii fac umbra prin baruri iar cand ies au si note mari si job-uri bine platite = not fair !
pentru ca sistemul nostru nu isi face treaba iar selectia naturala nu e prezenta tot timpul 🙂
Motivatia nu prea exista si daca nu vine de la sine atunci…
artistu
Nu cred fata draga ca are e cauta verbul A OBLIGA aici. Trebuie doar sa stam pe langa cel mic, sa intram in jocurile lui si sa incercam mici “santaje copilaresti”, pentru ca el sa isi ai singur informatia.
P.S. Si mai ales, daca a prins gustul, sa ii oferim “teren fertil” pentru dezvoltare. Pentru ca dupa cum spuneai tu zilele trecute “mentinerea e munca de chinez batran”, nu “ajungerea acolo”! 😉
alphadog
Şi finish-ul nu doar să-l vadă, ci să-l şi “trăiască”. La fel ca întreaga cursă pe care şi-o asumă, cu plăcere.
cetatzeanu'turmentat
Adevar graiesti blondo. Din pacate insa, scoala noastra acum nu mai e decat un esec total si isi demonstreaza incapabilitatea de la an la an mai mult. De invatat nu pot spune ca as fi invatat / ca mi-as fi clarificat ceea ce scoala a omis sa ma invete pe planul stiintei, daca nu aveam profesori in particular la fiecare materie si daca nu m-ar fi pasionat unele domenii. Si… macar daca doar atat i-ar fi lipsit. NU! I-a lipsit si partea cea mai importanta : sa ma pregateasca pentru viata, sa ma invete sa imi asum responsabilitati, sa imi stabilesc prioritati, sa INVAT, sa am o personalitate a mea cu valori bine definite. Noroc cu altii si altele.
biliard
Nu sunt de acord a invata bine si a avea succes in viata is 2 chestii dif in rromania cel putin dar si in alte parti …
Te axezi pe ce vrei sa stii nu pe 100 lucruri/materii/cursuri inutile
Dar na scoala rromanesca face sclavi care muncesc de dim pan seara pe 15 mil si cum dau de ceva bani isi iau BMW Audi etc … doar asa crezand ca scapa de frustrarile lor …
alphadog
@biliard
Bine, cînd te axezi pe biliard nu îţi trebuie prea multe lucruri/materii/cursuri inutile!
Dar să zicem că eu m-aş axa pe istorie în liceu. Crezi că ar trebui să ocolesc cursurile de logică, psihologie, economie, filosofie, literatură, geografie sau engleză? Că pe mine mă interesează doar istoria, nu!
Sau cum ar fi să mă duc la sala de fitness şi să îmi dezvolz doar bicepşii? Că tot vorbim aici de antrenament.
Alina
Chestia asta cu “vai, ce-mi foloseste mie materia x sau y?” ma enerveaza la culme.
Foloseste pentru a-ti forma o gandire, o cultura generala (atat de saraca la cei care sunt in scolile generale sau in licee, in vremurile noastre).
Dar in vremurile astea, doar superficialitatea conteaza. E cool sa stii ca ieri (pe 20.01) a fost investit in functie primul presedinte de culoare al SUA, dar e penibil sa stii ce sarbatoresc romanii 24.01…
Sa nu fiu inteleasa gresit, nu mi se pare groaznic ca se stie ce-a fost pe 20.01.2009, dar e trist ca nu stiu multi ce inseamna 24.01.
Nicu
Sunt atate fire de despicat in 14 si in 44 pe tema educatiei, a sistemului de invatamant, al elevilor si dascalilor incat nu stiu la cate caractere se limiteaza un comentariu, plus ca am uitat sa-mi iau niste bere( pt inspiratie). Singura sansa a copiilor este sa aiba niste parinti ultra responsabili si ei insisi probabil sa se nasca deja maturi.
Apropos…ce facusi la examen?…e de bine?
A.Faith
De-acord!
Vorba aia: să ne întoarcem la origini 🙂
mie îmi place să-i văd pe colegi străduindu-se din răsputeri să treacă la engleză, dar ei habar n-au ce e aia lb. română 😐
copila blondă
orator, geniile. În rest, toţi suntem nişte deştepţi.
maniak, niciodată nu am crezut că cei din bibliotecile de azi vor fi cei din vârful piramidei de mâine. Dintr-un motiv foarte simplu, cărţile te învaţă lucruri complicate, dar uită de cele simple. Şi când te porţi cu oamenii adevăraţi ca în cărţi, dă cu rest. Apropo de pierdutul în detalii…
alphadog, ai completat perfect. Câteodată calea e mai importantă decât destinaţia, ştiu. Însă o destinaţia bună presupune calea bună, şi invers.
cetăţene, şcoala încearcă să ne înveţe un minim şi noi nici la ăla nu suntem receptivi, ne plângem şi refuzîm să citim Baltagul. Şi tu vorbeşti de lucruri importante?! lol
biliard, nu 100 de lucruri, ci unul şi bine. De acord. Dar dacă, din celelalte 100 nu ştii nici cât ţine de bunul simţ comun, eşti pe teren alunecos. Fiindcă trăim printre oameni şi epuizezi acelaşi subiect cu repeziciune.
p.s. să ştii puţin din 100 şi pe unul cel mai bine.
Alina, foarte bună întrebarea aia retorică. Singura materie care nu mi-a aduc niciodata nimic bun a fost Latina. Nici nu ştiu de ce se mai fabrică profi de aşa ceva.
Nicu, iar am fost fraieru’ clasei. Da’ măcar un fraier mai cinstit :p
p.s. sesiunea asta e cu succes până acum. dar nu e rost de laudă. acu’ sunt 🙁 că am azi examen practic şi nu am pacient. Care e o condiţie esenţială ca să iei examenu’. E vremea să număr prietenii :/
A.Faith, tare asta! :))) păi noi la Sibiu, aveam colegi mai mari, studenţi la germană-şi încă o limbă, care veneau să ne roage să mergem să dăm examenul la germană în locul lor, pentru că nici măcar nu pricepeau ce li se cere să facă. Aveam colegi care mergeau… ei credeau că îi ajută.
cetatzeanu'turmentat
blondo eu vorbesc de lucrurile importante care ar trebui sa fie minime. daca scoala te-ar invata ca nu prin mistocareala si smechereie (asa cum e modelul societatii in care traim), ci prin stiinta, prin cultura, prin verticalitate si bun simt poti sa ajungi cineva asa cum se intampla prin alte parti si asa cum se intampla si la noi candva (crede-ma – am trait asta si stiu despre ce vorbesc), atunci cu sigruanta n-ar mai refuza nimeni sa citeasca baltagul, poate ar citi si mara dintr-o suflare. din pacate insa scoala noastra da eroare atunci cand e vorba ca cel care munceste sa fie prezentat ca fiind cel cool si recompensat. in primul rand pentru ca in loc ca acolo sa se adune cei mai buni dintre absolventi, sau macar aceia cu o pasine pt meseria de dascal, acolo se aduna toate ciurucurile facultatilor noastre.
Alexandra
Salut!
Ti-am descoperit blogul saptamana trecuta. I like it!
Sunt perfect de acord cu ce zici tu.
In afara de chestia cu Latina.
Nu mi se pare foarte folositor sa trebuiasca sa inveti cum se conjuga verbele si cum se declina substantivele, dar sa stii proverbe in latina si dictoanele renumite, asta tine de cultura generala.
Bafta in sesiune si spor la scris.
🙂
Nicu
@Copila Blonda
Dumnezeule acum trebuie sa vii cu pacientii de acasa??!…fff tare.
Cat despre sesiune, important e sa o termini cu bine succes in continuare
Aceeasi EU
Miru,
pai, daca iti trebuie pacient ma ofer eu! 🙂 Cu placere, stiu ca intru pe maini bune! Sigur te vei mandri cu un asa pacient la examen!
(clar, azi mi-au murit laudatorii!!!!):))
O zi buna sa ai si bafta in continuare!
😉
P.S.: Ieri ti-am tinut pumnii, eu stateam acasa si ma foiam pe-un drept civil si mestecam guma! De la 16.00 fix, fix am inceput sa-ti tin pumnii!
Eu zic c-a meritat!
copila blondă
cetăţene, singurul mod în care învăţarea poate fi eficientă este prin puterea exemplului. Dar aici intrăm într-un cerc vicios. De la cine să luăm exemplu?! Eu am pentru profesorii de şcoală (şi cei universitari cu duzina de prin centrele nou răsărite) un dezgust până la lună şi la stele şi înapoi. Am profi în familie, asta e. Am văzut că nu e mereu uşor, dar niciodată greu. să fim serioşi. Ce branşă din ţara asta mai merge 3 ore/zi la serviciu şi are liber de toate sărbătorile câte o porţie de 2 săptămâni, plus cele 3 luni de vacanţă? Cine? Aştept răspunsurile bolduite şi eu mă fac chestia aia care are viaţa aşa bună ca ăstia. Ce fac ei de la exces de timp liber?! Petiţii pe la guvern, sindicate agitate şi cereri nefondate.
Bun, nu sunt plătiţi bine. După părerea mea, sunt plătiţi PREA bine pentru ceea ce fac.
Dar, în sistem sunt rămase puţine fiinţe cu urme de har didactic, să zic aşa. Că nu orice maimuţă urlătoare serveşte bine pe post de prof. În fine, deci exemplele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Excepţiile sunt atât de puţine, încât intră la cantitate neglijabilă.
Obligându-i pe ăia să înveţe cultură generală nu rezolvi nimic. Dar să ştie să citească într-un mod nesilabisit, să pună al treilea i când e cazul şi cratima nu de decor grafic e treabă de obligaţie. Care e a lor. Care e minimă. Care, din nou, lipseşte.
Ce zici tu e foarte frumos. Dar e uşor ideal, să zic. Plus, nu ţine numai de şcoală, ci şi d educaţie şi de materialul clientului, să zic. Sunt oameni şi oameni.
Iar şcoala ca instituţie nici nu ştiu dacă ar trebui să ne înveţe lucrurile de fineţe. Că am fi toţi la fel de buni şi pregătiţi. Ori, avem nevoie şi de subordonaţi. Însă ea, instituţia, e obligată să ne pună în mâini armele cu care să ne dea drumul pe front. Dar noi singuri avem responsabilitatea de a le încărca cu gloanţe cât mai multe şi mişcări cât mai isteţe.
Alexandra, :)) bine ai venit, blondă şi tu? 😉 ştiu ce zici, m-am gândit şi eu la proverbele alea când am scris, mă jur. Dar oare oribilitatea aia de materie e singura sursă de informare despre proverbele alea? Sincer, eu de acolo le ştiu pe câteva. Dar pe şi mai multe tot de acolo nu le mai ştiu. Fiindcă doar ideea în sine mă făcea pe creier. Şi mereu m-am întrebat dacă profa respectivă săraca ştie să converseze în preaîmbălsămata limbă strămoşească? :p
Nicu, mereu a trebuit. Dar, în general, erau mulţi pacienţi la clinică. Ideea e că poate vor fi şi azi, dar poate nu. De aceea, la examen tre’ să aduci pe cineva în care ai încredere. Să nu te trezeşti cu buza umflată.
Aceeaşi ea, cât poţi fi de scumpă!!! :))
hehe mulţumesc frumos, înseamnă că rămân datoare! 😀
maniak
Miru, 🙂
Vad ca te apasa tare treaba asta cu profii si cu materiile inutile invatate obligat si cu orele pierdute pe la scoala . Sa stii ca sunt si profesori buni, eu ( printr-un noroc ) am avut parte de asa ceva dar nu au ajuns insa si prin universitatile de prestigiu.. tot sistemul cred ca e de vina.
Unii profesori sunt pur si simplu cruzi , ar merita impuscati pe loc.