De ce e mai avantajos să te faci medic

Asta e concluzia la care am ajuns demult, dar azi mi-am amintit: da, domne, e avantajos să fii medic. Cu asteriscul de rigoare, medic bun. Şi culmea e că mi-am amintit în timp ce mă găseam la o conferinţă de advertising.

  1. În contextul crizei financiare: e avantajos, fiindcă indiferent de concedierea în masă sau de valoarea euro, oamenii tot se vor îmbolnăvi şi vor alerga la medic într-un suflet. Într-un picior sau cu-o falcă-n cer şi una-n pământ, în funcţie de consultul interdisciplinar solicitat. Medicii au avut întotdeauna de mâncare, chiar şi când poporul flămânzea de sărăcie. Cu atât mai mult, foametea scade imunitatea, iar imunitatea scăzută a unora ridică nivelul de solicitare al altora. Lanţul slăbiciunilor. (Grotescă glumă. )
  2. În contextul globalizării: e avantajos fiindcă meseria asta nu e transferabilă. Ceea ce presupune o apropiere, o asemănare, aceeaşi rasă,  încrederea în medicul tău, îl vrei aproape, abordabil şi disponibil, etc. Toate acestea sunt valori netransferabile.
  3. În contextul economic: e avantajos fiindcă nu trebuie să plăteşti pe Leo Burnett să te promoveze. Ştiaţi că doar 18% din valoarea preţului de pe raft a unui produs reprezintă costul lui propriu-zis de producţie? Restul e distribuţie şi publicitate. Super. Şi având în vedere că în România la ora actuală (medici stomatologi) se lucrează cu aceleaşi materiale ca în Occident, doar la preţuri mult mai jalnice, e evident unde se pot duce augmentările, să zic. În valoare adăugată pe milimetru cub de materie cenuşie care coordonează MANOPERA. And ,to cut the long story short: promovarea medicului se autofinanţează din munca lui. Restul e word of mouth. Un medic bun e cel mai bun viral ever. Un medic prost e chiar şi mai şi :p   Aşa, şi ce nu băgăm în buzunarele agenţiilor de publicitate, investim în aparatură şi materiale. Ceea ce o să ni se întoarcă înmulţit. E şi medicina asta o strategie, nu?! 😉
  4. În contextul ‘introspectivei’: e avantajos fiindcă iei parte la microsuccese profesionale. Ca atunci când erai mic şi te bucurai că stătea castelul de nisip în picioare. Neamţul are o expresie -am mai zis eu- “Erfolgserlebnis“. Se traduce prin “experienţă de succes” şi se referă fix la bucuria aia de a vedea ceva ieşit din mâinile tale. Când lucrezi la un birou, chiar pe cel mai ergonomic scaun, cu cel mai ultraplasmatic LCD :p şi cea mai blondă secretară, chiar şi când produci sume cu multe zerouri şi euro în coadă, tot parcă lipseşte ceva. Asta spunea Răzvan Mătăşel azi. Că noi avem impresia că toată munca lui e doar de creativitate şi suntem fascinaţi. Dar, creativitatea AIA, ideea AIA genială vine o dată pe an, dacă. În traducere, rar. Şi i-am citit omului un fel de nostalgie după bucuria aia sinceră produsă de castelurile copilăriei sale. Avem nevoie să ne simţim utili, iar pentru asta trebuie să vedem ceea ce facem, nu doar nişte consecinţe exprimate în date şi cifre. Asta ne ţine motivaţi. Nu numai răsplata materială.
  5. În contextul perspectivei: e avantajos să fii medic, pentru că timpul mereu va trece în favoarea ta. Orice an în plus de experienţă aduce şi încrederea celorlalţi în tine, medicul. Timpul te creşte, la propriu. În multe alte domenii, te usucă. Te rutinează, te plafonează. Fiindcă adesea, se cere o prospătură. Iar creativitatea se bazează pe nemaivăzut, în schimb, medicina se bazează pe văzut, ştiut, tratat. Been there, done that în advertising e caca. În medicină, e ştiinţă.

Diferenţa e că în advertising ne jucăm. Medicina, în schimb, nu prea e fun. Că e pe bune.

p.s. Prăjiturel, azi ne-ai tras clapa, voiam şi eu să te cunosc (am auzit atâtea despre tine!), da’ poate ne vedem la celelalte conferinţe 😉

Articolul anterior

Doctori în serie

Articolul următor

Când eram mic, voiam să mă fac…

34 Comentarii

  1. eu

    pfff m-a mai bucurat postul tau…pacat ca medicii nu sunt recompensati corespuzator..nu pot s ainteleg cum un fotbalist poate sa castige de multe multe ori mai mult ca un chirurg de exemplu.. e trist

  2. mda un medic trebuia sa castige mai mult decat un fotbalist…

    un medic intr-o cariera salevaza poate 1000 de oameni de la moarte un fostbalist numai intr-un meci salveaza de la agonie un stadion…sesizezi diferenta?

  3. Adriana

    Da,dar daca ‘agonizezi fotbalistic’, nu mori, si in doua zile ai uitat ca nenea ala te-a facut sa suferi,dar daca suferi la modul patologic si nenea doctoru’ te lasa sa suferi,s-ar putea sa mori, si nici nu vei mai apuca sa vezi vreun fotbalist bucurand stadioane..nu cred ca ai vrea sa incapi pe mana unui medic care stie cat un fotbalist (paradox,da ptr exemplu). Cand unul din noi te va scoate din rahat=iti va salva viata,vei intelege ce si cum meritam,pana atunci numai vorbe…

  4. anonim

    1. Medicina este mai mult ghiceala, asa ca cel mai bine te informezi de pe net si te tratezi singur, iar analizele ti le poti interpreta singura, sa vezi unde ai deficientze.

    2. Un doctor care are studii postuniversitare, gen doctorat, a facut probabil cercetare intr-un domeniu foarte restrans, zicem boli venerice; si nu a dobandit nicidecum competentze in problema care te doare pe tine.

    3. Un dentist este un doctor tehnician. Banii sunt buni, dar odata ce ai ti-ai tras cabinetul si ti-ai facut clientela, trebuie sa-ti petreci restul vietzii in urbea respectiva. Asta daca nu vrei sa incepi din nou de la 0. Si vei vedea si tu ce inseamna asta.

    4. Felicitari celora care si-au ales meseriile astea pentru motivele corecte.

  5. Adriana

    Ah,si sa nu uit.reclama nu e asa de importanta,daca esti bun,vestea merge.in schimb antireclama o poti crea in fractiuni de secunda, daca ai in dotare 2 maini stangi (cu referire la dreptaci:p )

  6. Avea Seinfeld o gluma legata de stomatologi: “Stiti cum se numesc doctorii care rateaza facultatea de medicina? Dentisti” 😀 Lasand la o parte gluma, in Romania stomatologii o duc binisor; ori lucreaza la o clinica ori au cabinetul lor. Dar pentru un medic tanar de pe o specialitate medicala sau chirurgicala e destul de greu sa faca ceva in Romania.

  7. Mai, medic nu mai am sanse sa ajung, pentru ca nu vreau sa ma apuce ca pe Cioran facultatile sexagenar, dar un popa de tara parca ar merege. S=ar putea sa ma bucur de ceva succes 😛

  8. Chestia cu 18% e teorie… Sau in cel mai bun caz o medie.
    Chiar ma gandeam si eu nu demult la domeniile care nu vor fi afectate de criza. Cum am avut treaba cu cabinetul stomatologic in ultimul timp, am trecut si aceasta ramura a medicinei pe lista.

  9. Parerea mea ca nu-i de ajuns sa-ti doresti sa fii medic ( stomataolog sau nu), trebuie sa fii facut pentru asta. Toti copiii isi doresc sa fie doctori, dar cand realizeaza ce inseamna asta, majoritatea se razgandesc. Cinste celor care fac meseria asta pentru ca simt ca sunt facuti pentru asta. Eu cunosc cativa.

  10. Pari foarte convinsă de viitoarea ta carieră…Atunci care-i treaba cu advertising-ul?

  11. medic, medic. dar dintii mai pot astepta pana trece criza.

  12. @brylu – daca tu crezi ca mai pot astepta, inseamna ca esti un fericit, nu te-a durut niciodata un dinte

  13. tu, nu ştiu dacă e bună comparaţia. Cunosc prea bine lamentările de genul. Dar nu îl obligă nimeni pe ăla să se facă medic. Că doar şi de fotbalişti buni avem nevoie! :p

    orator, foarte glumeţ azi

    Adriana, cu adevărat veştile rele circulă cel mai repede.

    anonim,
    1. eu îţi doresc succes în aplicarea acestei teorii. şi conexiune bună la net, ce să zic… ăştia sunt pacienţii care cred că le ştiu pe toate, iar atunci eu nu pricep ce caută la mine în cabinet. Aşa că, o să-i poftesc să se întoarcă pe wewewe.

    2. la ăla care ştie de boli venerice mergi numai dacă te doare în sensul ăla. varianta optimă ar fi să te duci la ăla care ştie despre ce te doare pe tine. Nu toţi se specializează în venerice, ai încredere în ce îţi spun.

    3. Un dentist bun este şi matematician şi inginer şi informatician şi arhitect şi designer şi psiholog şi tehnician şi bărbier şi meşter. E ceva mai complicat decât faci tu să pară. De aia dă toată lumea la ASE şi nu la stomatologie. No offense.
    Banii sunt buni, când munca e bună. Iar când munca te implică, urbea e mai secundară în context. Crede-mă.

    4. Toţi dau la medicină dorind să aline dureri sau să se facă chirurgi. Care e motivul mai corect? Care trece mai repede? (din motive)

    Indianul, un exemplu scurt. Când am dat eu admitere la facultate: concurenţa la stoma era de 6,5/loc. La medicină dentară era 2 şi ceva. Fă singur comparaţia.
    Întotdeauna s-a intrat mai greu la stomatologie. Fiindcă e ramura care te specializează şi îţi dă drept de muncă direct. Dar astea sunt detalii, tu rezolvă inecuaţia.

    Nicule, te-ai pricepe să spovedeţti oamenii? Eu vin să le zic de sănătate! :p vorba vine..

    Victor, gând la gând, cu bucurie 🙂

    nina, dacă îţi doreşti, înseamnă că eşti şi făcut. Şi nu toţi copiii vor să se facă doctori. Eu niciodată nu mi-am dorit asta. Dar a ajuns să-mi placă, să mă crească, să mă înflorească. Am ales cu capul şi mi-a intrat în sânge.

    Xela, comunicarea e un hobby de-al meu. Tu ce nu înţelegi?! :p

    brylule, să vezi cum nu mai pot aştepta, nu de criză, da’ nici măcar de Crăciun, Paşti sau Revelion. Trust me & nina on that.

  14. @Copila Blonda

    Pai altfel cum !! Ma duc sa fac o achizitie de “scule”…recte… patrafir , sutana…si cele trebuincioase si ma apuc de treaba!
    Cine ma recomanda???..talentu’ evident 😛

  15. In rromania nu exista nimic avantajos decat daca esti : In politica / sau vreun rege al asfaltului ….

    In afara e mijto sa fii medic

    Advertising rullez si nu e joaca e pe bani ceol putin pt unii care isi castiga existenta online …

  16. da, foarte interesanta abordarea.

  17. in general orice meserie “tare” va merge in timpuri de criza. prin “tare” inteleg ceva ce apeleaza la nevoile de baza ale omului si nu face parte din industria “de lux”, ca sa zic asa, industrie din care se poate considera ca fac parte comunicarea si advertising-ul.

  18. @copila blonda – fetita mea ( una din ele) vrea sa se faca balerina, dar ea nu are nici conformatie, nici talent, de asta zic ca nu-i deajuns sa-ti doresti.

  19. naty

    si avocatii pot subscrie , nu? 🙂

  20. funny, în afară ţi se pare mişto, pentru că vezi lucrurile lucioase în prim-plan. Dar sub halatele călcate tot oameni sunt.
    Ştiu că în advertising se învârt sume exorbitante. Şi mai ştiu că la noi este încă o ascensiune în zona asta. Încă nu am ajuns la establishment, la saturaţia occidentului.

    bagătare da’ cu grijă, îmi dau silinţa. sunt direct implicată (afectată)

    Corina Murafa, întotdeauna serviciile vor merge. de la frizeri până la medici. 😉

    nina, da, aici aşa e. (mi-ai amintit, şi eu îmi doream asta într-o vreme. heh, aveam conformaţie – mică şi slabă- dar nu susţinere. psihică. trebuia să mă trezesc de dimineaţă :p)

  21. mo

    daca e sau nu “avantajos” sa fii medic(sauoricealtceva) e chiar irelevant. sa cauti argumene de ce ar fi nu foloseste decat daca 1. vrei sa te autosugestionezi, 2. vrei sa ii convingi pe altii..

    da’ la urma urmei.. irelevant.
    din partea mea poti sa *faci bani mai putini decat un invatator, sa lucrezi mereu cu clienti prosti (si fuduli), si sa te prostituezi intelectual ca sa iei clientu, poti sa studiezi 14 semestre ca sa nu ai drept de semnatura, poti sa nu dormi nopti intregi ca sa nu fuga deadlineu pe langa tine, poti sa fii victima a ce se poarta si sa lucrezi ani intregi intr-un birou fara sa ai voie sa iti dai cu parerea.. and did i mention you won’t get paid?*.. no.. poti sa fii un sclav supracalificat si tot sa te crezi dumnezeu (pe drept! :))..

    conteaza ca lucrezi cu pasiune si esti determinat. sau asa ar trebui..
    sa se renteze alte chestii.. noi pe ale noastre le facem din alte ratiuni.

    *ce e scris intre stelute e arhitectii :)))

    studiile de 6 ani for the win!
    restu sunt postliceale ;)))

  22. mo

    .. ps:
    lista continua:
    *sa nu ai viata personala, sa dormi pe un izopren in birou, sa ai mereu in geanta periutza de dinti (yep), sa mananci o masa calda la doua luni, cand faci bani sa nu ai timp sa-i cheltui, sa te oftici ca toti vor falusuri din sticla si aluminiu, sa te amesteci doar cu cei din aceeasi breasla, sa te intalnesti cu clientu la 4 ace si cand iesi de-acolo sa arati ca si cum te-ai intoarce din iad.. etc. etc.*

    but hey… :))

  23. naty, bineînţeles. Ei se judecă cu criza (scuze că-cu ăla)

    mo, mda I hate my life, too, these days. :p
    şi multe paralele se potrivesc. chiar dacă mai metaforic aşa. Explică-i “clientului” că mai bine ceramică decât plastic, că e prea sărac să nu-şi bage implant etc.
    dar n-avem dreptul să ne plângem (cel puţin nu în public :p) că nu ne-a obligat nimeni.
    Şi încă te aşteaptă la haşpe cu braţele deschise să te angajeze pe bază de DeutscheSprache-Muttersprache. Şi în loc de deadlineuri ai traininguri la Predeal. Chic, huh?
    p.s. studenţie de 6 ani…e bine şi-aşa rău, zicea un mare om! 😉

  24. mo

    pai nu ma plangeam de fel..
    ziceam doar ca toate chestiile care suna horror pentru cineva care nu stie ce high-uri apar dupa un deadline sau cand un client zambeste sclipicios dupa un tratament bine facut, poate sa zica “bai fetelor, da’ nu mai bine faceati sels?” si noi sa zicem din nou “hell no!”

  25. mo

    si in contextu’ celor spuse nu conteaza ce se renteaza ci ce-ti place tie. parol 🙂

  26. credca ne va inebuni criza asta financiara

  27. zamolxis

    argumentezi, nu gluma! the downside:
    1. meseria nu-i la fel de portabila ca ingineria, de pilda: emigrezi, putine sanse sa-ti fie recunoscuta diploma
    2. problemele cu medicii sunt ca sunt meseria cu cele mai extremiste pozitii. cred ca asta vine de la spintecat prea multe cadavre. in germania nazista erau membri in Nazi party in proportie de peste 50%, spre deosebire de ingineri sau avocati de pilda, cu proportii de sub 10-15%

  28. uite, cu articolul ăsta pot să spun că m-ai făcut să vreau să te citesc 🙂
    bine te-am descoperit, copilă blondă (cum te autointitulezi).

  29. mo, 🙂

    andrey91, eu cred ca ne-a innebunit deja

    zamolxis, wrong. ne-am aliniat normelor europene. Cel putin, teoretic.
    2. trecutul nu conteaza, doar prezentul si viitorul

    A.Faith, niciodata nu e prea tarziu. Miruna sunt, imi pare bine. Si te mai astept pe-acia 🙂

  30. Ok Miruna, Gabi here 🙂

    eu mai intru pe la tine, tu mai intră pe Blogoree (de-acolo am ajuns pe blogul tău) şi tot aşa 😛

  31. A.Faith, eu intru mereu, dar nu prea las urme. Conform dictonului “lauda de sine cam miroase a ‘submit story’ ” 😀
    da’ mulţam pentru vot 🙂

  32. ascanio_ro

    foarte adevarat ce ai postat, sincer ma gandesc sa incep o a doua facultate(la medicina), o parte fiind si motivele enumerate de tine, dar mai ales pentru faptul ca nu am ales-o de la inceput. O recomandare, Bucuresti sau Cluj? eu sunt din SB

  33. mama s-a hotarat sa faca medicina pentru ca nu i-a placut cum arata fac. de stomatologie 🙂
    si eu cred ca asta e cea mai importanta meserie, de care va fi nevoie mereu.

  34. Sunt de acord cu ceea ce ai spus, dar in ceea ce priveste plafonarea, nu crezi ca totusi dupa un timp de facut aceleasi proceduri, mai ales la un cabinet particular, incepi sa te plafonezi? Am un bun prieten care practica de vreo 6 ani, e foarte bun, dar a inceput sa se instaleze in el fiorul plictiselii. Bine, pe de alta parte imi aduc aminte cand am fost la o “dentista” si am intrebat-o de curiozitate “Ce nerv inerveaza mandibula?” “A, pai facialul normal.”, raspunde cu nonsalanta. Zic “Da, prin ramura dintoasa”. Se uita ciudat la mine si da din umeri. “Multumesc, la revedere”. Ea probabil nu are sanse sa se plafoneze pentru ca ma indoiesc ca stie prea multe, deci totul este o mare noutate si sunt atatea de invatat…

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 191 queries in 0.646 s