De mult timp îmi stă postul ăsta în capul laringelui şi în vârful degetelor. Însă articolul ăsta a fost picătura care mi-a umplut paharul şi declanşat furtuna.
M-am săturat să tot aud în dreapta şi-n stânga diverşi indivizi cu pretenţii de pseudointelectuali cum batjocoresc, aruncă blesteme şi invocă spirite măreţe împotriva întregii branşe a medicilor. Îi bagă pe toţi într-o oală şi pun bomba pe numărătoare inversă. Inclusiv EuropaFM poartă o campanie împotriva medicilor, prin care îşi doresc lărgirea publicului consumator de inepţie la radio, nicidecum selecţionarea lui. Că hai să-i dăm românului ce-i cade lui bine la stomac, că deh, asta e cheia succesului pentru televiziuni ca OTV. Dar credeam că Europa FM e radio de viţă nobilă, faţă palidă şi sânge-albastru.
Omul găseşte o plăcere inexplicabilă în a arăta cu degetul, a pune etichete şi a înjura pe altul. Admit că unele critici pot fi constructive, dar de multe ori tonul face muzica. Mai ales pentru lelea Mărie care crede că tot ce zboară se mănâncă şi că tot ce aude la radio e adevărat. Văd pe toate uliţele personaje care se plâng de tratamentul medical primit. Urlă-n ei nemulţumirea. Şi vreţi să v-o spun pe aia cinstită? Urlă altceva, de fapt.
Că merge mama cu pruncu’ la doctor. La ăsta mic îi curg mucii şi de ieri, strănută. Iar ei îi trebuie reţetă pentru antibiotice. Degeaba îi explici că n-are legătură tanda cu manda, că mai mult rău face, nu-i bai, îi trebuie. Antibioticele tratează psihoza mamelor, nicidecum răceala copiilor.
Vine o babă la medic. Vrea reţetă, că are ameţeli. O paşte menopauza şi tulburări de stare. Are în mână cutia de medicamente pe care le vrea. Că le-a văzut la vecina şi că pe aia o ajută mult. Degeaba îi explici că n-are legătură tanda cu manda. Că vecina suferă de Parkinson, că e altă mărie, altă pălărie şi nu se asortează. Nu-i bai, vrea reţetă. Păcat că prostia poporului se eliberează gratuit.
Ambele doamne din exemple pot face scandal, circ şi pe ele vedete la Poveştirile de acasă, că sunt nemulţumite de tratament. Şi vine EuropaFM să le dea apă la moara stricată şi gata dezastrul. Stricată de exces de imbecilitate pe cap de locuitor.
Dar unde-i mama acelei fete care a ajuns în urgenţă în cabinetul medicului de familie cu o spasmofilie în criză, cu maxilare încleştate şi rugăciuni consecutive, care a primit un diazepam intravenos şi s-a liniştit imediat? Unde e mama pruncului născut la 4 dimineaţa de medicul în a cărei evidenţă era, însă NU şi de gardă în noaptea travaliului, dar care s-a ridicat din patul lui de-acasă pentru a o asista pe pacientă? Şi poate se ridica a treia oară din pat în noaptea aia. Şi unde-i bărbatul care a venit în Ajun de Revelion cu o falcă-n cer şi una-n pământ, că de trei zile îl doare măseaua, da’ taman când se înţoleşte lumea de petrecere, pe el îl arde urgenţa. Şi unde-i sora acelei adolescente căreia medicul i-a promis un cadou din buget propriu, salar muncit zilnic şi impozitat de stat, pentru a o stimula să piardă din greutatea mult apăsătoare pe psihicul ei în dezvoltare. Unde e tânărul de 19 ani diagnosticat cu sleroză în plăci, atent sprijinit moral de medic prin cărţi despre putere, subconştient şi iubire. Unde sunt familiile care aşteaptă ore întregi în faţa sălii de operaţie un răspuns fericit. Unde sunt cei care îl primesc. De ce nu ridică şi ei mâna, de ce nu-şi dreg glasul, să spună şi aceştia ce au “pătimit”!
Suntem invidioşi şi ne roadem economiile de sub saltele de ciudă când dăm şpagă la medici, aşa-i? Pentru că în România suntem învăţaţi că ni se cuvine totul. Că merităm noi, aşa, de aia. Ce, o consultaţie?! Păih numa’ m-o pipăit. /Păih să te duci la mă-ta să numa’ te pipăie, dacă o pricepe ceva din pipăitul ăla. Scuzaţi-mi exprimarea literară, dar unora tre’ să le vorbeşti pe limba lor ca să priceapă. Actul medical e subapreciat. Omul vede că a pus doar o ştampilă asistenta şi, gata, i-a scris adeverinţa. Că nu trebuie prea multă ştiinţă.
Ba da, trebuie. Şi mai trebuie să înţelegem asta şi să privim de jos, de unde ne e locul. Că învaţă nefericiţii ani întregi stive de cărţi, ca să ajungă pe un salar de toată jena să fie scuipaţi între ochi de nişte analfabeţi cu pretenţii de cultură. Şi mai trist e când pretenţiile sunt de cultură medicală. Acelaşi organism nu reacţionează de două ori la fel. Atunci, putem compara două organisme între ele? E adevărat că orice pădure are uscăturile ei, dar totuşi e bine să ne vedem lungul nasului.Trebuie să luăm măsuri şi să ne punem frână la gură, căci altfel la asta se ajunge.
Magus
Viata e complexa si are multe aspecte!
Presa a facut mereu audienta cand a venit vorba despre actul medical – cazul copilei de 12 ani, ramasa gravida este cel mai recent…isi mai aduce cineva aminte de ea? E drept ca sistemul medical schioapata dar la fel este si cel juridic sau educational insa problemele din primul sunt cele mai bine resimtite: maseaua te doare ACUM nu la “toamna cand incepe scoala” sau la “urmatoarea infatisare”! Dar cum toti ne pricepem la fotbal si la masini, de ce n-am fi si medici?
calin
stii ce nu invata doctorii romani? “Bed side manner”…. si stii la ce ma refer!
criserb
Blondo, ai un post interesant, si ai dreptate… in mare dar..
Daca tu ai ajunge la un medic care nu stie sa-ti puna un diagnostic si te trimite din spital in spital pana ajungi dracului (ca sa foloesec limbajul tau) intr-o tara mai dezvoltata care sa-ti gaseasca problema de prima data, ce ai zice?
Daca tu ai fi pusa pe masa de operatie spunandu-ti-se ca tre’ sa iti scoata apendicita si pe tine de fapt te doare burta din cauza faptului ca mananci guma pe stomacul gol ce ai mai zice? Eu am fugit din spital stiam ca nu am apendicita pentru ca, pe langa faptul ca te-am vazut pe tine ca nu stii sa parchezi mai stiu sa si citesc, sa ma documentez cat de cat despre chestiile care ma preocupa, sa mai si gandesc. Dar daca nu o faceam, acum eram mai usor 🙂 eliberat de apendice… uite ca inca il mai am.
Dar sa continuam, am avut la un moment dat o problema cu o ureche, si am mers la medic, care m-a chinuit p’acolo si pana la urma am ajuns la o clinica privata unde am fost extrem de multumit de servicii si de profesionalismul doctorului care m-a consultat.
Tot ce ti-am zis ti-am zis din proprie experienta, nu vreau sa iti dau multe alte exepmle din experienta altora.
Nu sunt genul care nu recunoaste atunci cand un doctor i-a facut bine, atunci cand un serviciu medical a fost de calitate si chiar ii recomand cu placere si altora care au probleme. Ceea ce este nasol la noi in tara este sistemul sanitar cu totul, dar asta nu pleaca de sus… pleaca de jos de la oamenii din bransa ta (nu toti, pentru ca nu vreau sa generalizez) pentru care Juramantul lui Hipocrate nu inseamna nimic.
“Suntem invidiosi si ne roadem economiile de sub saltele de ciuda cand dam spaga la medici, asa-i?” – De ce trebuie sa dam spaga la medici? oare suntem la restaurant, unde “multumim” pentru felul cum am fost serviti? Deh si la restaurant o facem dupa ce luam masa nu inainte. Una e sa oferi, daca ai tu chef, si alta sa dai doar pentru a fi tratat ca un om… NU, nu sunt de acord cu spaga si nu as da pentru nimic in lume. In felul asta noi ca neam nu o sa progresam niciodata.
As da oricat pentru un serviciu medical bine facut, dar nu sub forma de spaga. Dar, din pacate la noi nu se poate asta decat la clinicile private, unde platesti (mult, e adevarat) dar esti tratat ca om.
Sunt de acord ca aveti salarii de mizerie si ca asa ceva nu se poate si nu e normal dar pana la urma singuri v-ati ales meseria asta si banuiesc ca ati ales-o pentru a face bine semenilor vostrii nu pentru a va umple buzunarele (nu vb de tine personal, vorbesc de cei MULTI care practica asta).
Cei buni, pentru ca sunt si din astia, i-ati adus langa voi pe tot felul de alti medici de kkt incepand din scoala, cand ei se distrau in cluburi si ii durea undeva de examene voi aia care imvatati pe branci i-ati tras dupa vai dandu-le sa copieze la examen ajutandu-i si pe ei sa devina medici. Eh… uite, exact aia va fac acum voua, alora buni un mare rau, tragand in jos denumirea de “medic” si tot respectul care s-ar cuveni celor buni, celor care stiu si pot sa faca un bine.
Am scris destul, probabil ai priceput punctul meu de vedere…
O zi deosebita in continuare 🙂
Teea
este adevarat ca nu trebuie sa generalizam..dar cum ai spus tu de noi, “oamenii de rand”, ca trebuie sa stam cu capul plecat in fata medicilor..ei bine, uneori, doctorii aia (care au ajuns doctori prin cine stie ce metode neortodoxe) si-o iau in cap. Vad ca viata unui om depinde de ei..si il exploateaza..si nu prea e corect.
Cat despre romani..aproape toti romanii se plang pentru orice. E ceva la ordinea zilei.
Magus
am zis ceva nepotrivit in comentariul care a fost moderat?
Helly
zi-le, Miruna ;)faceti-va, micutilor, toti doctori, ca oricum IQ-ul vostru depaseste temperatura camerei din cand in cand. Din pacate, ne vom tot lovi de prejudecatie fie ca e vorba de femei, barbati, blonde sau medici. Nu ne ramane dacet sa le dovedim contrariul.:*
Teodora
Îţi citesc blogul de ceva timp, dar până acum nu am îndrăznit să intervin. De data asta, tema supusă spre discuţie mă obligă să comentez. Nu ştiu dacă tu eşti medic, sau părinţii tăi sunt, dar punctul tău de vedere nu este prea obiectiv. Ştiu, vei zice ca este un blog, este dreptul tău să-ţi expui părerea pe site-ul personal, însă trebuie să ştii că situaţia din spital este dezastruasă. Ce puţin la Sibiu. Cu excepţia câtorva medici, care îşi respectă celebrul jurământ, am văzut scursuri cu nemiluita. Din păcate, sănătatea m-a forţat să intru în contact cu mulţi dintre medicii sibieni.Cu câteva excepţii notabile, restul sunt nişte şpăgari nenorociţi. Îmi cer scuze pentru limbaj, dar mi s-a întâmplat mie, nu vorbesc din poveşti.
sosobigman
ar mai fi un punct de atins. cum poate doctorul sa te trateze “cat de cat bine” cand duce lipsa de aparatura in vechiul spital “comunist”, cand nu are o aspirina in tot spitalul sa ii dea unui pacient, cand un medic trebuie sa preia cate 10 -15 pacienti.
asta ar fi un punct. Dar ce le faci la cei carora din bancile Fac. de Medicina viseaza la multi bani, deci isi pierd interesul pentru viata, si implicit trec peste principiile si valorile umane, pe care fiecare si le insuseste intr-o oarecare masura.
Alin T
Cred ca e o diferenta mare intre medicii de la stat si medicii de la privat. Sincer sa fiu nu stiu de ce pentru ca preturile sunt aceleasi. banii de la stat + spagile = banii de la privat. Doar ca la privat e si curat, e si mancare buna si te duci ca o floricica, optimist, nu aolo doamne ce mi-or face.
Banuiesc ca in timp cam toti medicii or sa se uniformizeze. Adica daca acum ne ducem la un anumit doctor ca mi-a zis var-mea ca e bun sper ca pe viitor sa fie toti profesionisti. iar cu timpul li se vor mari si lor salariile. Ce se intampla afara se va intampla si la noi. Garantat. Mai repede in unele domenii, mai incet in altele .. dar ne vom uniformiza la standardele lor!
funny videos
Inca astept sa vad un spital decent si un doctor cu bun simt ….
Din nefericire am umlat ceva prin spitale cu bunica cu mama chiar si eu si e o vorba foarte trista Dz sa te fereasca sa ajungi in spitalele din romania e 1000% adevarat
Eu nu am intlnit doctor (de la ginecolog pan la medic de fam care peste 45 de ani sa nu fie full de bani) am vecin cel mai bun zice lumea (eu stiu altele) ginecolog din oras are un PALAT e imens valorat pe la 10 miliarde asa scurt
Alt medic care e in bloc (eu stau si la casa si la bloc) are 2 BMWuri asa scurt unu el unu nevastasa si etc
Da e adevarat pan la 32 de ani is ca nijte sclavi invata in facultate de rup (si stiu nu vb in necunostinta de cauza am avut o fosta iubita la medicina una la stomatologie terminase si era in rezidentiat si varmea e la chirurgie eu iam zis ca e proasta ca se chinuie atat sa intre in sistemu de cacat din ro) sunt tavaliti de sistem si porma rezidentiatu iau 6 mil max / luna asta e da asta nu trebuie sa te faca NESIMTIT sa lasi omu sa moara
Si curatenia din spitale la altii pe strazi e mai curat ca la noi in spitale
Eu o sa trebuiasca in 2 luni sa ma operez cred si deja caut o clinica privata ca nu vreau sa ma risc aiurea … oricum dai bani ca mita asa mai ine platesc …
Asa ca londo stiu ca esti la stomatoloie da chill fi tu altfel sa te vad ….
Taina
Sa stii totusi ca are dreptate si chrys.ro. O fi in Ardeal mai ok, dar in Bucuresti nu este. Conditiile sunt mizere, comportamentul cu pacientii la fel. De ce sa ne multumim cu astea cand la altii se poate de 100 ori mai bine si fara spăgi?? De ce sa le incurajam comportamentul cand stim bine ca nu ne convine? De ce sa inghitim in sec cand stim ca altii sunt cu un secol inaintea noastra? Nu ar trebui sa plecam capul in fata medicilor pentru ca este vorba de viata oamenilor, cu care multi dintre ei se joaca dupa bunul plac.
Am fost si la un cabinet privat pe Dorobanti, la o “doamna” ticsita de diplome agatate pe pereti. Tot degeaba, vorbea cu mine de parca eram un cacat. Apoi am mers la unul de stat, si doctorita aceea era painea lu’ D-zeu:)
E clar ca nu putem generaliza, dar de vreme ce toata lumea se plange inseamna ca sistemul nostru sanitar are totusi problemele lui….
Ar trebuie sa aiba salarii mai mult decat decente, poate asa nu si-ar mai risca profesia pentru 50 euro in plus.
copila blondă
Magus, intotdeauna primul comentariu intra in moderare, de acum vei putea comenta in voie 🙂
si in rest, ai mare dreptate
Calin, 🙂
criserb, merci ca mi-ai amintit. Incep sa ma obisnuiesc cu blitzurile,sa stii. stiu ca se fac greseli, stiu ca e o porcarie sa te taie degeaba. dar daca tot se stie documenta pacientul pe internet in ziua de azi, eu zic sa se si opereze singur, ca deh, doua tutoriale si ai rezolvat problema! Si, parerea mea in legatura cu vizitele astea in strainatate, sunt o fitza care da bine la matusi si la vecini. Ca mergi acolo si esti dispus sa platesti pentru actul medical cat nu ai plati in doua vieti in Romania. In afara acelor cazuri, in care romanii nu dispun de resursele necesare rezolvarii anumitor situatii, adica aparatura. Iar in legatura cu scursurile din bancile facultatii, din pacate ai mare dreptate. Eu am urlat din toate tastele, dar am ramas cu uzura calculatorului. E trist ce se intampla. E foarte periculos.
Teea, am exagerat putin, ca nu a pus nici un medic coada la pruna 😛 insa, eu ce bine ar fi in lumea asta, daca fiecare si-ar vedea de bucatica lui de stiinta si nu s-ar mai pricepe toti la toate! Ai inteles exact ce voiam sa spun 🙂
Helly, asa-i 🙂
Teodora, stiu ca e dezastru. Stiu ca sunt interese. Stiu ca se fortau nasteri cu forcepsul ca sa le dea “naturale” in hartii, stiu poate mai multe decat crezi. Dar sunt si oameni care au ceva de capul lor. Hai sa ii aratam pe ei cu degetul, sa punem reflectoarele pe ei, poate restu se va simti rusinat.
sosobigman, asa e. Ce randament mai poate da un om care are 40 de consultatii pe zi? Sau unul , care dupa o garda de noapte, la 8 dimineata intra in tura obisnuita. Iar majoritatea studentilor, cand intra la facultate, vor sa se faca chirurgi. Oare de ce 😉 ca sa imbine utilul cu placutul. E un aspect. Eu pentru asta am ales stoma si nu generala. Ca sa nu invat pana la batranete si sa apuc sa ma bucur de ceva din castig.
Alin T, te inseli, medicii de la privat sunt in mare masura aceiasi ca la stat. De unde crezi tu ca au rasarit ei altii pentru privat? Iar marile nume lucreaza si in clinici de stat. Uite, in SUA, o plomba e $1000. Cere-i romanului atata. In conditiile in care se lucreaza in toata lumea asta cu aceleasi materiale dentare (ca aici ma pricep si eu). Na, unde crezi ca se duce diferenta? pe actul medical! Si te miri ca toti vor peste granite. Paih, cred si eu..
funny, eu nu cred ca exista medic care lasa intentionat pe unul sa moara. Greseli se intampla. Unele sunt prea mari, insa. Ok, inseamna ca stii bine cum e cu invatatul pana la Pastile cailor, nu mai discutam.
Iar operatiile la clinici private, merita, din punct de vedere al hotelului, nu al actului medical (care e acelasi). Am ajuns si eu din pacate cu cineva din familie si, and ai mei dadeau cu stangu-n dreptu, daca sa mergem la buc daca sa nu, eu am zis: ramanem la sibiu, la privat! si ulterior, toti au zis ca a fost cea mai inteleapta decizie. Actul medical nu il costa pe pacient, ca e suportat de casa de asigurari, pacientul plateste doar cazarea. care e super. Maih, iti tin pumnii. Daca vrei, vin cu portocale si compot 🙂
copila blondă
Taina, ce urat ca si la cabinetul privat se poarta urat! Cred ca unii chiar si-o iau in cap si au impresia ca le stiu pe toate. Dar eu asta zic, daca tot facem campanie anti-medici, hai sa contrabalansam cu una pro-medici, fiindca se ajunge la dezastre, cum a fost crima aia.
Iar sistemul e praf, fiindca legile date dimineata se schimba la pranz. Si asta pe spatele oamenilor.
Taina
Stiu ca poate si medicii s-au saturat si actioneaza neputincios din cauza conditiilor comuniste, mizere, primitive care le ofera Romania. Pentru ca nu este in stare de mai mult! Nu avem medicamente in spitale, nu este curatenie, spatiu suficient, organizare, conditii…Dar cel mai mult ma doare ca nu este respect si compasiune vis-a-vis de pacient. Suntem toti oameni la urma urmei!
Teodora
stii, cred că s-a ajuns la un nivel de nesimţire mult prea mare să se simtă. Degeaba îi arătăm cu degetul pe jigodii, stau la umbra unui Tribunal mult prea puternic ca să îi doară undeva de suferinţa oamenilor. Acest Tribunal se numeşte Colegiul Medicilor. Oricum, subiectul e mult prea larg… ne-ar trebui multe pagini de discuţii despre subiect. Am, bineînţeles, multe exemple de oameni, medici, care mi-au salvat viaţa. De două ori, anul trecut. Dar pe lângă ei…
ascanioro
Profesia de medic mi se pare a fi cea mai nobila din lume pentru ca omul asta prin tot ceea ce face iti poata salva,proteja viata dar din pacate din anumite motive: salarii mizere, conditii precare de lucru, echipamente vechi, subfinantare, conditii oferite studentiilor in timpul facultatii se ajunge la problemele cunoscute deja si totul o sa continue asa pana in momentul cand se va dori schimbarea, iar singura iesire este ca totul sa fie privat, cum dealtfel este in America si in majoritatea tariilor dezvoltae bazat pe asigurari de sanatate private.
Mirela Mustata
esti foarte tare: “exces de imbecilitate pe cap de locuitor” :))
Casiana
Sincer situatia din ziua de azi din Romania in ceea ce priveste medicina e dezastruoasa as putea zice….aici cred ca ar fi mai bine sa mori direct din orice alt motiv decat sa treci prin spital si dupa sa mori!Majoritatea spitalelor din Romania nu mai sunt o posibila(defapt nu stiu daca au fost vreodata)metoda de vindecare ci “ULTIMUL DRUM”…acum 5 luni mama unui prieten a fost diagnosticata cu cancer ovarian.4 saptamani cat a stat internata in salonul ei s_a zgruavit, paturile erau pline de mortar, ce cadea de pe pereti ajungea direct pe fata ei, si in afara de conditiile mizerabile in care a fost tinuta, neglijenta medicilor a fost si ea una pe masura.Dupa 4 saptamani doamna s-a intors acasa medicii spunand ca se simte f bine, ca tratamentul a dat roade iar la 2 zile….AMIN:(…a murit!Ce crezi ca a gandit familia ei in acele momente?!!!!!!De curand am vazut la stiri o tanara domnisoara care nascuse si la 2 zile dupa nastere ea a fost condusa pe ULTIMUL DRUM de propriul copil…de ce???e a doua mama in ultimele luni care moare doar la cateva zile dupa nastere….sa ne gandim putin cati oameni merg la spital in cautarea sperantei si cati iasa de acolo la orizontala intre 4 lemne?????Probabil “pentru ca faci parte putin din acest domeniu” ti partea medicilor..si eu urmez facultatea de jurnalistica dar asta nu inseamna ca de fiecare data tin partea cu ei.E f. important sa sti sa apreciezi dar mai important e sa realizezi cand cei din jur gresesc mai ales cand in joc sunt vietile oamenilor, si sa faci ceva. Majoritatea bolilor grave nu se pot rezolva in Romania(sau daca se pot se rezolva pe jumate)?? de ce???cu siguranta daca ar fi fost niste medici competenti acest lucru era posibil, iar de necesarul de care ar fi avut nevoie,aparatura,tratamente..etc ar fi putut dispune..degeaba investeti daca nu ai in cine. Cand spui medicina spui:timp investit,timp liber ffff putin,concedii rare, nopti petrecute in spital.Deci fiecare stie ce il asteapta, daca crede ca nu e in stare sa reziste pai sa se faca domne altecva..daca de la inceput nu sti unde te bagi e grav..ca de multe ori iesi greu!!!Si foarte important,sa vrei sa urmezi medicina ca esti facut ptr asta, ca esti bun,nu ca se castiga bine,sau ca si mama si tata sunt medici si ar fi culmea sa strice copilul traditia!Cu siguranta daca esti bun castigul vine,si nu numai ca vine,E PE MERIT!
Gigione
Ufff … uhm! where should I start from ?
Nimic si niciodata nu va fi in viata alb sau negru. Suntem oameni, avem liberul arbitru si suntem (?!???) capabili a emite judecati si pareri. Mai mult sau mai putin influentate de experientele personale sau ale celor apropiati.
E logic sa te simti lezata de campania anti-sistem medical romanesc ce se duce in tara asta. Pentru ca vei fi in foarte putin timp tinta acesteia. Stai cileanu, nimeni nu te va ataca atata timp cat vei fi corecta si verticala (nimeni corect si vertical, asemenea tie). Evident, cum in viata nu poti impaca si capra si varza vor exista voci “atotstiutoare” care sa te conteste si sa te vorbeasca de rau. Mai bine, oricum n-ai nevoie de asemenea pacienti, lasa-i mai bine ca trebuie sa manance si colegii tai de breasla o paine calda. Las’ sa fie acolo la ei! Decat multi si prosti, mai bine putini si buni draga Miruna.
Parerea mea ca in viata nu trebuie sa te identifici cu turma … suntem prieteni, vecini, rude – discutam, glumim, ne distram, socializam – dar fiecare isi vede propriul drum in viata si face astfel incat sa-i fie cat mai bine lui si celor cateva persoane care conteaza pentru el. Evident, cu respect si bun-simt fata de toti ceilalti.
Exemplul personal? Uite eu am asigurare de sanatate si accidente privata (multumita si serviciului, desigur). Acum ceva vreme ma gandeam ca totusi de ce sa platesc si statului contributia la cele obligatorii si firmei de asigurari pe cele private. Pana cand intr-o seara m-a lovit o durere crunta de burta. M-am dus la spitalul de urgenta municipal din bucuresti si in doua ore eram pe masa de operatie pentru apendicita iar in 3 zile aproape recuperat imi dadeau drumul acasa. Nimeni nu mi-a pretins nici un ban, nu am dat nici un ban nimanui! Retineti: NIMIC! Si costurile au fost suportate de asigurarea mea de sanatate obligatorie. De stat deci. Interventia in opinia mea a fost o reusita, intreg cadrul medical a dat dovada unui profesionalism “ca la carte”. Din respect pentru acesti oameni de o inalta tinuta morala si profesionala am decis sa nu renunt la calitatea mea de asigurat la CASMB. Chiar daca procentul pe care mi-l opresc lunar din salariu (parca 6%, nu?) reprezinta ceva pentru mine, desi poate el nu plateste un sfert din salariul unei asistente, las acesti bani in continuare sistemului ca o dovada de multumire pentru binele ce mi s-a facut.
E adevarat, nu-i totul veti zice ca sa avem un sistem occidental, paturi noi in saloane, aparatura medicala noua, cladiri renovate. Aveti dreptate, dar e un detaliu. Si intregul e alcatuit din detalii.
Spun asta celor capabili sa inteleaga punctul meu de vedere, nu inadaptatilor societatii care vor gasi intotdeauna un punct sa-si sprijine o contra. Pentru ca si eu imi pot sprijini contrele intr-o multitudine de puncte, si totusi nu o fac. Pentru ca viata ar fi mai frumoasa si mai corecta daca fiecare si-ar vedea lungul nasului si de treaba lui. Nu ma intereseaza sa intru in polemici cu nimeni, pentru ca si asa sunt destul de ocupat sa-mi fac viata mai frumoasa si mai usoara.
Iara voua, va doresc racoare pe oriunde v-ati afla 🙂
copila blondă
Casiana, medicii nu sunt mama Omida, ca sa faca preziceri. Iar, de multe ori, pacientii sunt trimisi acasa cu vesti bune, de sanatate, doar din dorinta familiei de a nu le spune adevarul. Iar oamenii preiau informatii fara a pricepe mare lucru din ele. Uite, cancerul la san nu mai e considerat mortal, e aproape o boala cronica. DAR ATENTIE! numai daca e descoperit in faza incipienta. Ca daca nu, servus!
Iar ceea ce spui de bolile grave care nu se pot rezolva in Romania, uneori lipsa aparaturii e de vina. Dar, mai nou avem clinici private foarte bine dotate. Si medici capabili avem, doar increderea in ei ne lipseste. In rest, tu vorbesti sub influenta presei, care e infometata dupa scandaluri, stii mai bine decat mine cum se face din tantar armasar. Nu apare la TV doua saptamani la rand stire despre primul transplant hepatic din tara, nu apare despre nu stiu-ce operatie pe creier etc. Pentru ca sunt la ordinea zilei, se intampla. Dar apare cand Fitzi Pompadur, la care i-a intrat o tzeapa-n ..vorba aia, ca se duce la Viena sa se trateze cu alifii pe care scrie in germana, toata lumea ramane cu gura cascata.
Ai mare dreptate, medic ar trebui sa fie ala care are chemare. Dar si ala care a avut la un moment dat, poate si-a pierdut-o pe drum. SI chiar daca nu e vina lui, nu are scuza. Dar vezi, si medicii si preotii sunt oameni. Si ei merg la serviciu ca toti ceilalti. E greu de acceptat si mai greu de inteles. Ca noi ne confruntam cu problema o data in viata, dar la ei este la ordinea zilei. Sunt sigura ca intelegi diferenta.
Gigione, multumesc pentru interventie. Stiu ca nu e totul roz, dar asta incerc: sa arat jumatatea plina a paharului!
copila blondă
ascanioro, de-abia astept sa se intample asa. Oare nepotii mei or sa prinda vremurile alea? 🙁
Andrei Bugeac
Multa dreptate ai in ceea ce ai scris aici…pacat ca nu citeste toata lumea care ar trebui si care considera ca “stie ea mai bine”pentru ca “a auzit pe undeva”…
Andrei Bugeac
Nu stiam de campania EuropaFm,dar aveam cu totul alta impresie despre ei…
calin
uita unii aici ca medicii sunt doar oameni. nu sunt zei. deci gresesc. atata tot ca uneori greseala lor costa pe unii viata. dar uita unii ca stiinta lor salveaza la unii viata. Daca medicii romani in SCOALA ar fi invatati mai multa compasiune si atentie pentru pacienti dincolo de stiinta ar fi perfect. medici buni si slabi sunt si in SUA si in Romania. Tine de natura umana…
funny videos
Pai nu am nevoie de compot prefer un wisky 🙂
In fine zici ca nu lasa
Cand am fost cu bunica la spital pan nu iam dat banii la asistenta nici nu o baga in seama
Mai era un batranel caruia nui dadeau calmante ca neh nu daduse banu
si mai stiu destule cazuri
Eu cand am avut criza de rinichi la 1 noaptea am ajuns de urgent la spital si bou ma luase cu birocratii si kkturi (astepta daru) lam rugat 1 de 2 ori frumos sa imi faca drac un calmant ca ma durea in draci se facea ca nu aude a 3 oara iam luat toata familia in … si iam zis ca ii dau in judecata si oricum poa vrea sa ii rupa careva picioarele ..
Si altele cu femei insarcinate si conditii de kkt (iam si zis unui doctor ca nui doresc sa dea de unu ca mine cu nevasta insarcinata sa faca vreo figura ca o sa aiba nevoie de operatie estetica dupa …)
Da stiu cum e cu invatatu dar nu e o scuza sa devii nesimtit …
funny videos
Blondo eu nu cred ca in tara asta nici nepoti mei nu vor prinde Civilizatie …
Oricum cred ca nepotii mei nu o sa mai fie in RO ca ma mut eu 🙂 sa fiu sigur …
sosobigman
lasa-ti ca nici la americani nu e asa de roza situatia cu asigurarile alea medicale, servicii extrordinare sunt in Cuba, Franta, Marea Britanie. Acolo intradevar se pune accent pe om..pentru ca inainte de toate esti om, nu esti pacient, nu esti fiul lu’ nu stiu care, nu esti nu stiu ce presedinte, nu domnule esti un om care are nevoie de ajutor medical, si asta conteaza. Ori voi credeti ca nu face doctorul bani daca nu ii dati noi “dreptu”. Nu stiu care zicea pe aici (ca sunteti multi acuma la comentarii) de te duci la stat si doctorul te cheama la el la clinica lui particulara, sau privata.
In facultate am auzit o faza tare, despre ce anume s-ar spune studentilor de la Medicina. (E vorba de cazuri mai serioase- chirurgie, neuro si din astea mai importante) Cica atunci cand vine cineva sa iti dea “daru/dreptu” pentru pacinetul nu stiu care, ce trebuie operat imediat e indicat sa accepti acel dar. De ce? Pentru ca cica daca refuzi, e ca si cum i-ai transmite respectivului ca nu ar mai fi sperante sau sanse pentru pacienti. Asta chiar daca operatia ar fi una de rutina. Eu inca nu cred asta, dar nici nu m-ar mira sincer daca s-ar zice asa ceva pe la Fac. de Medicina. O zi buna
sosobigman
*lasati
hoinaru
wow… ce post controversat…
Din experienta pot sa spun ca (in bucuresti) viata prin spitale e cam ca in “Moartea domnului Lazarescu”
Am crescut prin spital (tata e farmacist) si am vazut care e treaba pe la multe spitale din oras.
In primu rand e naspa ca trebuie sa stai la cozi. e foarte trist ca sunt mereu 10-15 babe care stau la usa medicului asteptand sa intre.
din fericire n-am stat in viata mea la cea mai mica coada. n-am asteptat un medicament, o consultatie nimic. (da, stiu, pe mine ma injura toata lumea ca intru pe pile)
Mi-ar fi groaza daca as fi nevoit sa apelez la serviciile de stat ca orice om. Probabil m-as indrepta catre clinici private.
Cu toate astea, sa nu uitam ca sunt unele domenii in care medicii romani sunt praf. dau ca exemplu dermatologia. Aveam o galma in cap si tanti super sefa de sectie imi zice “mda.. nu grav..stresu”
Tin partea medicilor, dar sa nu uitam ca au fost atatea cazuri cu diagnostic gresit, atatea cazuri de cancer nedescoperit la timp… situatia nu e chiar roz.(si asta iti spune cineva care discuta la micu dejun “mondenitati” de tipul: ‘au mai pierdut un pacient aia de la neurologie ca l-au operat gresit…’)
bogdan buburuz
Miruna, scuze dacă repet ceva spus mai sus dar sunt nesimţit şi n-am răbdare să citesc toate comentariile.
Lucrurile stau în felul următor: dacă nenea doctor mă repară, foarte bine, că e meseria lui. Dacă-mi lasă o foarfecă în stomac, să fie spânzurat!
Şi asta e şi la nivelul mentalităţii: întotdeauna vei ţine minte un medic care te-a ignorat dar vei uita mulţi care te-au ţinut de mână. Eu îl ţin minte pe unul care mi-a zis aşa: “Dacă tu crezi poţi merge acasă eu îţi dau drumul!” Eh, am crezut că pot şi după două zile am ajuns iar în spital, mult mai grav.
Da` o ţin minte şi pe doamna doctor care m-a primit după incompetentul ăla şi în care mi-am pus toate speranţele că voi putea să plec într-o săptămână în Paris. Şi am putut, mulţumită ei.
Andrei Bugeac
Ai pus lumea pe jar cu postul asta:)
brontozaurel
Eu inclin sa-ti dau dreptate.
Pentru ca lunea trecuta am fost agresata pe strada si am ajuns in spital cu o mana rupta si rani urate pe picioare. Doctorul si rezidentul care erau acolo in seara aia s-au purtat impecabil cu mine si nu mi-au cerut nici un ban. M-au cusut, mi-au imobilizat mana, m-au trimis pentru radiografii si m-au tinut acolo. Nu e prea mult? Eu spun ca a fost exact ce trebuia. Nu cred ar fi fost mai bine sa fi ramas in iarba pe marginea drumului. Nici n-aveam acte la mine, puteam sa fiu oricine. Si asta n-a contat.
Conditiile din spital. Ohooo… jalnice! Ba nu, gresesc, JALNICE! Gandaci pesta tot, usi care de-abia se tineau in balamale, tevi sparte si balti de apa sub chiuvete, vopseaua partial picata de pe pereti.
Spaga. Eu n-am dat nimanui nimic. Si cu toate astea, toata lumea s-a purtat foarte frumos cu mine in prima zi cat am fost internata. Marti seara insa au ajuns ai mei in Bucuresti si au inceput sa curga spagile in dreapta si in stanga, ca de, asa s-au gandit ei, ca doar urma sa fiu operata a doua zi si sa nu ajung sa fiu “macelarita”, dupa cum s-a exprimat mama. Asa ca… spaga – vina e mai mult a celui care da decat a celui care ia? Pentru ca stiu sigur ca ai mei au dat fara sa li se fi cerut.
Nu stiu… poate ca sunt eu mai ciudata… mie mi-ar fi rusine sa dau spaga. As simti cumva ca il jignesc pe omul ala oferindu-i bani ca sa… ca sa ce? Ca sa-si faca meseria? Si totusi… i-am spus mamei ca daca tot au dat in dreapta si in stanga, ar fi fost frumos sa le dea si celor doi care s-au ocupat de mine in noaptea de luni cand am ajuns la spital. Dar, de, ai mei nici n-au stiut de existenta lor…
P.S. Pot sa confirm si faptul ca erau internati acolo multi mosi si multe babe care “stiau ei mai bine” de ce au nevoie. Iar la un moment dat, se apucase si mama sa ii dea indicatii “pretioase” unei asistente.
leontina
ceea ce nu pot eu sa inteleg este de ce oare 99% dintre doctori
(vorbesc doar de cei de care m-am lovit eu) te cred mult prea tampit sa intelgi daca iti explica ceea ce ti se intampla… prin urmare, nu se mai deranjeaza sa iti explice nimic(de ce sa piarda timpul, oricum nu pricepi). si, din pacate, in aceeasi categorie intra si medicii de la clinicile private din bucuresti, unde platesc in fiecare luna o suma considerabila de bani.
cu cateva luni in urma, un prieten cu o problema destul de serioasa a mers la mai multi medici cardiologi(renumiti) din bucuresti care nu s-au deranjat decat sa ii spuna omului ca e foarte nasol. insistand pe problema, a mers si la un medic(roman) dar care lucra la o clinica in italia. un om foarte ocupat, cu tarife la fel ca ale doctorilor de la noi, dar care a avut timpul sa piarda vremea si sa explice pe intelesul nostru cum stau lucrurile(da, e o problema dar uitati ce se intampla si utati ce variante de tratament avem). de ce el a putut si doctorii nostri renumiti nu? cred ca totul se reduce la respectul fata de om. si daca acest lucru atat de simplu lipseste, cum poti sa mai astepti si altceva??
shmirtzic
proaspat externat, multumesc ca m-ati sunat si v-ati facut griji pentru mine, iau o saptamana vacanta. am trecut prin spitalul romanesc fara sa dau spaga. nici nu mi s-a cerut. adica, da, daca oferi putini vor refuza, probabil cei tineri. daca nu oferi, nu au curajul sa ceara. actul medical ce a contat, operatia in sine, a fost de calitate, pentru doctor nu a contat daca aveam bani sau nu. ok, pe masa de operatie nu m-a privit ca pe o fiinta umana si nu ma supar pentru asta. exact asa a fost pregatit si asta il ajuta sa se concentreze la ceea ce facea. il respect pentru lipsa de compasiune. per total, ca sa punctez cateva aspecte: incinta era ok, renovata recent, utilata, aparate noi, personal tanar, se vede ca sunt bani investiti in sanatate. nu am dat spaga, chiar daca, de acasa, mi s-a spus ca ar fi bine. gestul meu nu a afectat actul medical esential, ci detaliile acestuia, respectiv faptul ca m-am bucurat de putina neglijenta din partea unora. si rezultatul nu a fost afectat. ca sa fiu mai explicit, sunt sigur ca inaite de orice operatie se analizeaza timpul de coagulare si ritmul cardiac. sau alte lucruri de genul asta. “norocul” meu a fost ca am mai trecut printr-o interventie acum doua luni si stiam ca totul e in regula. oricum , nu conteaza. mai trebuie sa protestez impotriva mancarii. acelasi meniu, indiferent de clinica, prea putine calorii din care sa te repari. cand am iesit de acolo, am mers direct la vikingi. portii mari. hehe
valentina
Sti ca te apreciez, te citesc, deci… imi placi. Dar cu postul asta, pe cuvant, m-ai suparat. Iti acord circumstante atenuante, pentru ca sigur nu ai ajuns la macelari ci doar la medici. De fapt, nici nu-ti doresc!!! Eu pot sa-ti spun din proprie experienta ca-i urasc(pe macelari) din tot sufletul. Cand ajungi la spital, cu un copil care e prea mic sa-ti poata spune exact ce-l doare, iar macelarii nu-ti dau atentie in prima faza, ca n-a ajuns spaga la ei, apoi te pun sa semnezi un “contract” prin care iti cer sa-ti asumi integral repercursiunile unor tratamente stabilite de ei, apoi iti pun un diagnostic gresit siiti omoara copilul cu zile…. scuza-ma!!! daca-i intrebi, daca nu cumva, situatia ii depaseste… ti-ai dat foc la valiza! sau daca indraznesti sa ceri o salvare sa pleci intr-un centru medical, unde competenta este, presupun, pusa pe primul loc… iti spun eu, mai bine mori si ai rezolvat problema. Nu stiu cum e la tine in oras, dar la Hunedoara, 99 % din medici sunt varza, ca sa nu spun KK. Iar daca iti mai si arat pe ce pun parafa, vei lesina instantaneu. Asa ca, ia o marja de eroare in ceea ce spui, si lasa-i, ca nu toti sunt medici… pe bune!
copila blondă
leontina, pentru ca intr-adevar nu pricepi, de aia. 🙂 crezi ca atatia ani de scoala se pot rezuma in trei vorbe?
dar medicul are obligatia de a explica pe romaneste, pe limba pacientului ce i se intampla.
shmirtzic, ma bucur sa stiu ca esti bine :o)
Valentina, stiu si iti multumesc :). Si suntem oameni civilizati si putem discuta in contradictoriu chiar. Inteleg ce spui tu, dar te rog in acelasi timp sa citesti comentariile lui Gigione si shmirtzic. Nu le putem spune chiar macelari.
albert
Imbratisez punctul de vedere. Este adevarat ca iti tocesti coatele 20 de ani pe bancile scolii ca sa te scuipe in cap indivizi cu 3 clase la seral. Atentie insa la excese.
Casiana
Exista o diferenta intre acei medici care se ocupa de un pacient in stare f grava care poate are ffff putine sanse de vindecare, dar totusi lupta ptr a face cat mai multe ptr persoana respectiva,si acei medici care nu mai fac nimic in fata unui verdict crunt gandind ei ca “CE ROST MAI ARE DACA NU ARE NICIUN ROST”!Viata e o continua lupta,lupti chiar daca intr-un final rezultatul nu e pe masura, dar totusi sti ca ai luptat ca ai incercat sa faci ceva.Sunt sigura ca intelegi diferenta!!!Observ ca la comentarile care iti tin partea, si care completeaza intr-un fel sau altul articolul tau adresezi inapoi cateva cuvinte”in semn de multumire”, comentarilor care sunt contra nu doar ca le raspunzi ci incerci inca o data poate poate ai sa reusesti sa intelegem ca e bine cum gandesti u si ca ar fi bine sa iti dam dreptate,”ptr ca o si ai”.E foarte important sa sti sa accepti si parerile altora, iar daca nu sti acest lucru se poate invata in timp!
valentina
Pt. Copila blonda
Aseara, dupa ce am citit postul tau si am si comentat, am avut o discutie timp de o ora, pe marginea subiectului, cu un medic rezident, care, evident, sustinea punctul tau de vedere. Sti care a fost concluzia finala? Mi-a dat dreptate. Si asta, pentru ca, neincluzandu-i in apelative dezonorante pe adevaratii medici, 75% din reprezentantii acestei tagme, au cu totul alte meserii, dar fac practica pe om… Si mai spun un adevar, care mi-as dori sa fie probat in timp: daca acestor medici, li s-ar face salariul 150 milioane pe luna, tot ar lua spaga, pentru ca unii castiga peste 5000 de euro din ea, pe luna. Deci sistemul este defect si iremediabil. As vrea sa ma insel, dar am atatea exemple, pe care le pot da oricand, cu dovada cu tot, incat nu pot sa-i numesc altfel. Lucrand in televiziune, m-am vazut nevoita la un moment dat, sa scot armele pe care le detin, pentru a putea pleca dintr-un spital, unde i se pusese fetitei mele un diagnostic gresit(meningita), fara sa i se faca un test, fara sa fi avut simptologia specifica, i s-au administrat doua medicamente care faceau reactie intre ele, de era sa mi-o omoare, iar ca meniul sa fie complet, au “tratat-o” cu fenobarbital, in ciuda insistentelor mele de a nu i se administra, pentru ca este alergica la el. Asa ca, iarta-ma, dar pot sa am cuvinte de lauda doar pentru adevaratii medici, care si-au facut scoala de care vorbeai din convingere, profesand cu drag fata de aceasta meserie, ridicand-o la un profesionalism despre care putem, intr-adevar discuta laudativ. In rest, mi-e mila de ceilalti, pentru ca in loc de :D-zeu sa-i dea sanatate!… primesc altceva si cred ca si merita ce primesc. Dar, vezi tu, traim intr-o tara cu toate sistemele bolnave, deci si cel sanitar. Invatamantul romanesc, candva unul dintre cele mai apreciate din lume, care a scos adevarati oameni de stiinta, medici renumiti la nivel mondial, mari arhitecti, etc. este astazi o epava jalnica. Iar pentru el, din pacate, nu exista medici…
copila blondă
brontozaurel, abia acum observ ca nu ti-am raspuns, comentariul tau mi-a dat de gandit in felul urmator: poate pentru parintii tai era important sa dea acea spaga, ca asa stiu ei ca se face. SI asa stau ei linistiti, ca este intr-un fel aportul lor la situatia data. Adica, iti e copilul bolnav si tu nu poti face nimic. Pentru ca nu pricepi. Dar poti pompa bani in cei care se pricep, ca sa o dreaga-situatia- cat mai bine. Cu siguranta, e si chestie de psihic la mijloc.
Casiana, ai dreptate, intotdeauna am avut placere sa discut in contradictoriu. Si iti dai seama ca nu pot privi obiectiv, pentru ca sunt cumva implicata direct. Dar multumirile comentariilor acelea, nu sunt pentru ca mi-ar tine partea, ci pentru ca au inteles oamenii aia ce vreau eu sa zic. Tu crezi ca pe mine nu m-au purtat medicii? Ohoo. Pana am ajuns internata de urgenta la Bucuresti. Unde m-am cautat si tot degeaba. Dar, in final, detaliile nu mi le amintesc, ci si acum o vad pe profesoara aceea de la Institutul de Alergologie cum mi-a facut un test simplu, o deductie logica si mi-a indicat un tratament. Un tratament homeopat. Care era un fel de apa de ploaie pe langa intregul taraboi patimit [incusiv gandaci in saloane, ca ma veghea mama noaptea sa nu-mi intre vreunul in gura]. Adica, am plecat de acolo, nici macar reteta n-am primit. Dar m-a ferit tratamentul ala de probleme pana in sfanta zi de azi. Ca sa intelegi si tu, ca inteleg si eu 🙂
Valentina, nu stiu de cand urmaresti, dar eu am balacarit mult, in stanga si-n dreapta, toate scursurile sistemului. Incepand de la colegii mei, care mi-au oferit drept raspuns o excludere treptate din colectiv. Nu am mai stiut cine merge cu handsfree la examen, cine de la cine copiaza, nimic. Asa imi trebuie daca am gura prea mare. Am ajuns la un medic vara asta, caruia i-am spus, doamna, daca nu stiti ce am, nu e nici o problema, nu am venit aici doar ca sa plec cu o reteta si sa-mi linistesc constiinta. Si-a dat ea cu parerea, dar problema inca nu am rezolvat-o. Intelegi? Dar despre asta o sa-ti povestesc peste doua luni, cand o sa fiu bine si o sa pot spune asa: Uite, am tras cu chestia asta atata vreme, pana m-a luminat Dzeu sa merg la cutarescu si mi-a dat ala leacul minune, ce pacat ca nu am aflat mai repede.
Intotdeauna, vestile proaste circula mai repede. Eu stiu ca realitatea e trista, e tragica. Stiu ca sunt multi idioti, ca ii vad cum pleaca din bancile facultatii. Dar e chestie de nuanta, de a nu ii baga pe toti intr-o oala 🙂
leontina
miruna, nimeni nu cere doctorilor sa rezume anii de scoala in cateva vorbe. insa le cere sa dea dovada de un minim de respect, indiferent cine ar fi in fata lor. si ai fi surprinsa cat de mult se pot informa oamenii si cate pot pricepe cand e vorba de sanatatea lor….
copila blondă
Leontina, sunt de acord cu respectul. unii si-l pierd. stii de ce? iti dau un ex: unii vin si spun direct ce diagnostic au si ce retata sa le scrie medicul. Si am vazut medici care ii iau , ii bibilesc , ii dezbraca. Eu le-as arata usa si i-as pofti sa se trateze singuri din moment ce tot le stiu pe toate.
Ex no2: vina ala sa-si faca dinti. Tre sa stabilesti culoarea impreuna cu pacientul. Toti vor albi. Dinti albi. Si ii explici ca e urat, ca se vede ca sunt falsi daca sunt asa stralucitori, ca trebuie sa fie cat mai apropiati de ceilalti ca sa arate bine. Nu, el e blocat. Ca stie de la TV ca dintii sunt frumosi daca sunt albi. No, sanatate, pe cuvantul meu ca albi i-as face. Sa fie ca la circ, ii pictez si nasul rosu daca vrea…
alina
Hai ca comentez si io la articolul vechi de x luni. Eu am patit una super nasoala cu medicii, si mai precis cu presedintele societatii nationale de plm. Un mos jegos si infumurat care practica in Tm. Si m-a stricat ingrozitor cu dureri din alea crunte dupa care sa ma trimitea acasa ca de fapt n-am nimic. Mi-a luat un an ca sa ma refac in proportie de 98% in urma tratamentului aplicat de fosila. Si asta cu ajutorul medicinei alternative. So, exista exemplare medicale care ar trebui mutilate in piata publica si noi sa le dam cu flegme in mefa si sa atzatzam focul de sub rug.