2. Căciulata, minunată staţiune de pensionari din judeţul Vâlcea. Multe treceri de pietoni. Şi pentru a preveni accidentele cauzate de şoferi care nu încetinesc în preajma zebrei, s-or fi gândit unii că ar fi utile hopurile alea de cauciuc, peste care şi cu 5km/h de treci, rişti să rupi maşina. Noroc că e obişnuită, sărăcuţa, doar trăieşte în România şi asta îi consumă tot uleiul.
Îmi explică şi mie cineva logica utilizată pentru amplasarea acestor “chestii” de cauciuc? că sunt tare blondă la faza asta…
Buuun, aici pricep, urmează trecerea, ideal ar fi să nu împrăştii creierii nimănui pe asfalt, deci frână cât mă ţine. De sensul opus nu mă mir încă, din cauza lipsei de atenţie distributivă.
Okay, următoarea trecere, imagine analog. Bănuiesc că aici nu-i aşa mare baiu’ dacă îi trimit pe tanti cu pălărie şi nenea cu şepcuţă la cele ale veşnice. Cică e frumos tare pe acolo, iar ei ar fi fost fericitţii pe care nici moartea nu i-a despărţit. La asta s-or fi gândit şi cei care au lipit hopul de asfalt DUPĂ şi nu ÎNAINTE de trecerea periculoasă. Sau poate s-au gândit…că după ce-i execuţi să nu-ţi intre frica-n oase şi fuga-n acceleraţie şi s-o tuleşti de la locul faptei. Pardon, beleşti. -maşina, că de hopul ăla nu trece cu una, cu două.
În România, 50% investim pentru a preveni accidente şi restu’ pentru a face treaba Poliţiei. Acuma, oamenii tot mor într-o bună zi, măcar ăia care încă respiră să doarmă cu ecusonul de agent pe piept.
Alexia
Nu ştiu logica, dar şi în Timişoara e plin de hopuri de cauciuc, de diferite forme….Cele mai întâlnite sunt cele pe care le-ai pozat şi tu.
Ca simplu pieton, te uiţi la ele şi zici că nu e mare lucru, doar o ridicătură…dar când treci cu maşina, e cu totul altă poveste…
admin
bun, dar eu nu pricep care ii e rolul DUPA trecerea de pietoni. Adica, la ce bun sa incetinesti, dupa ce ai calcat omul?!?!?! or is it just me?
tudor
nici macar faptul ca tampitii astia pun hopul dupa trecerea de pietoni nu ma mai mira. asa ceva…
in franta am vazut multe ‘hopuri’ dinastea dar doar in cartierele rezidentiale. hopurile erau mult mai mari sau erau curbe speciale in asa fel incat sa incetinesti chiar pana la 10km/h. dar, repet, doar pe langa case sau blocuri, pe unde nu se circula intent.
Berilac
Logica pentru chestiile alea de cauciuc e urmatoarea:
“SCOALA, BAH! URMEAZA O TRECERE DE PIETONI!”
Got it? 😉