Născut obosit

Suntem generaţia de sacrificiu. Aterizaţi pe lume înainte de ’89, dar crescuţi după.

Educaţi de oameni care au trăit în comunism. Care l-au iubit în gura mare sau l-au hulit în tăcere. Iar noi, copiii lor, am preluat sisteme de gândire pe care le-am implementat într-o societate modernă. Sau, după caz, le-am adaptat.

Suntem generaţia care s-a jucat şi “de-a v-aţi ascunselea”, dar şi “warcraft” în reţea. Noi nu am avut Barbie colorate, dar le-am văzut în reclamele străine. Nu am ştiut ce-i Monopoly, dar ne-a plăcut “Nu te supăra, frate!”

Noi nu am mâncat cinci feluri de ciocolată pe săptămână, doar am poftit când le vedeam la TV.

Pe noi, părinţii ne duceau la iarbă verde şi ne luau cu ei în concedii. Nu am avut bone, ci bunici la ţară.

Ne-am uitat la desenele de la 7 seara pe TVR1, iar apoi la “Dexter” pe Cartoon Network. (Mie ăsta nu mi-a plăcut niciodată)
Suntem generaţia care a dat admitere la liceu, Capacitate şi Examene Naţionale (sau cum le-o mai spune acuma). Ne-am luat BACul atât cu note, cât şi cu calificative. Am învăţat câte ceva pentru facultate sau ne-am înscris pe bază de dosar.

Noi am ştiut pe de rost comentarii la română, dar am studiat şi în străinătate.
Am abandonat cărţile şi am îmbrăţişat televizorul. Iar acum, abandonăm viaţa şi ne dedicăm netului…

Părinţii ne reproşează lipsa de acţiune şi reacţiune. Orele petrecute pe net şi lipsa sportului. Ei nu ne-au certat pentru muzica ascultată sau culoarea părului. Noi fumăm în faţa părinţilor noştri şi le aducem prieteni să doarmă în casă. Prieteni mai intimi sau nu. Nu le mai cerem sprijinul financiar pentru a termina o şcoală, ci direct un apartament pentru a-l ocupa pe parcurs. Vorbim cu ei la telefon, pe mess sau le trimitem sms-uri. Şi ne enervează că mintea lor nu funcţionează în sistem binar.

Iar, una peste alta, nu ştiu în ce măsura tranziţia, modernul şi năvala tehnologică ne-au uşurat viaţa şi împovărat spiritul.

Suntem generaţia Coca-Cola, bem cafea în cana de lapte, dar luăm pastile de somn.
Avem dureri de spate şi purtăm ochelari. Ne tratăm alergiile la doctori şi admirăm natural în poze. Vorbim în neologisme ieftine şi vedem filme pe dvd. Avem mobil, laptop şi restanţe. Unii şi job. Aşteptăm weekendul ca să mergem la shopping în mall. Doar miercuria mergem la multiplex. Mâncăm hamburgeri ori salate cu sosuri light şi mestecăm gumă sugarfree. Folosim fard waterproof şi ne dăm cu body lotion. Avem abonamente la spa şi gym ca să rămânem fit.

Avem deadline-uri stresante şi task-uri de îndeplinit. Bloguri obosite şi ticuri verbale gen “uarevaa” şi “gizăz craist“. Cunoaştem sensul “BRB” şi “WTF“, iar “LOL” folosim literalmente şi offline.

Însă, toate astea termină obosindu-ne îngrozitor.

Alaltăieri, colega mea de cameră se trezea pe la 11 căscând şi spunând cât e de obosită. HM?! De fapt, nu sunt obosită, doar am căscat :p Zilele astea mă întreba cineva, ce faci, eşti obosită, aşa-i?

Păi de ce să fiu, că numa’ ce s-a terminat vacanţa. Dar dacă vreţi, …sunt.

Şi ieri, mi-am dat seama că toate acţiunile noastre sunt iniţiate cu gândul la ce urmează după. Şi indiferent cât de minunate, extraordinare, constructive ar putea fi ele, noi tot obosiţi le facem. Şi neimplicaţi.

Credeţi în puterea minţii? Eih, subconştientul funcţionează ca un robot care face ce i se spune. Ce aude şi ce vede. Iar dacă propria noastră gură scoate atâta oboseală din ea, mintea va ajunge să creada că e adevărat şi să se comporte ca atare.
Haideţi să ştergem termenul din arhiva minţii noastre şi senzaţia din oase.

Şi mie îmi place să dorm, dar e vremea să-mi placă şi altele!

Articolul anterior

Live blogging from CCS

Articolul următor

www.romania-curata.ro

12 Comentarii

  1. Dan

    Ai dreptate cu subconstientul… asa ca, gandeste pozitiv. O sa urcam pe podium, poate chiar pe locul 1. Azidimineata deabia am adormit de la entuziasm nu de la cofeina :). Trust me.

  2. Radu Gaspar

    Foarte adevărat ce-ai scris aici, m-am regăsit în mai toate. Poate suntem obosiţi de-atâta şezut sau pierdut vremea… generaţia de sacrificiu? Ai spus-o frumos, am fost nişte cobai de-a dreptul şi mă refer aici în special la sistemul educaţional. Cartoon Network a fost pentru mine educaţional spre exemplu. L-am urmărit prima dată la vârsta de 7 ani, şi nu întelegeam o boabă de engleză… dar mă “forţam” să înteleg iar acum după aproape 17 ani de studiu al limbii pot să zic că postul respectiv mi-a fost benefic.

    N-am abandonat cărţile total, surprinzător sunt chiar mulţi care citesc, dar o fac în tăcere şi secret, de parcă ar fi o boală socială să fi cult ca rezultat al lecturii. Lumea se miră când le zici că tocmai ai terminat o carte, fără să-ţi fie impusă de sistemul educaţional.

    Stilul de viaţă este cel puţin distrugător. Junk-food cât cuprinde, bem sucuri care pot fi folosite ca să cureţi rugina de pe suprafeţe şi nu facem mişcare dar, ticurile verbale cred că sunt prezente în fiecare generaţie :)) ne identificăm cu ele într-un fel şi ne simplificăm exprimarea verbală, că doar şi să vorbeşti e greu în ziua de azi 😛

  3. lEmpereur

    Mă declar de acord cu tot în afară de ticurile verbale … sunt un ferm opozant al folosirii limbii engleze în situaţii care nu cer acest lucru.

    Şi azi m-am trezit la 11, am intrat un pic pe net, şi am mai dormit câteva ore 😀 Totuşi am început să lucrez la licenţă după somnic … bănuiesc că lucrurile pe care le considerăm importante bat somnul.

  4. Zee

    Post-ul tau aduce putin a “Paradoxul vremurilor noastre” a lui Paler…si totusi.. adevar graiesti 😉

  5. o blonda cazuta... pe ganduri

    @dan: I do trust you, I mean come on, doar esti de-al meu! Apropo de englezisme 😉

    @radu: e foarte adevarat ca pruncii astia invata engleza de la filme, dar altii invata spaniola de la telenovele :p
    Eu dupa ce am scapat din liceu, m-am apucat de citit. Chiar daca, la fiecare pagina parcursa ma gandesc “oare nu mai bine as fi citit la morfopat..” Iar sistemul educational dezvolta o greata pentru citit. Mi-au iesit bube de la Sadoveanu si Morometii. Cand Europa scria filozofie, romanii mulgeau vaca. Si ne mai puneau si sa facem rezumat..

    Stilul de viata e distrugator, but we enjoy it! 😀 iar ticurile tale sunt dragalase si haioase. cute n smart. Nu la ele ma refeream. radu, te-ai supaaaraaaaaat??? 😉

    @lempereur: hm, paih ai fost de-a dreptu’ matinal 😀
    spui ca nu sprijini romano-engleza, cu anumite exceptii. astfel, discutia se muta acolo: unde e permis si unde nu?
    de ce spunem “challenguieste” cand avem romanescul “provocare”. sau: awarness/notorietate. avem si noi!
    de ce target si task, manager si copyright? sunt convinsa ca nimanui nu ii vor cadea gradele daca nu se supune.
    In ceea ce priveste termenii de specialitate, viteza patrunderii lor in varfu’ dealului romanesc e principala responsabila de implementarea lor. Plus, snobismul si lenea pionierilor in domeniu.

  6. o blonda cazuta... pe ganduri

    @ zee: ai mare dreptate. si dl paler, la fel. Si din pacate, nici eu nu ma insel. mi se tot agita piticii de pe zona asta de creier, ce sa le fac?!

    primul articol pe care l-am publicat in Ziarul Studentesc e si mai si pe idee.
    Doar ceva mai adaptat.

  7. Zee

    Dragut articolul.. mi-a placut ;).. desi recunosc nu fara regret ca ma regasesc in multe dintre situatiile descrise

  8. bani pe net

    Super tare articolul!Incearca sa ramai optimist!

  9. nicdan

    Nu cred ca exista generatie de sacrificiu, cat exista mentalitate de sacrificati si cei care vorbesc despre ea!

    Oricum! Nice writing Miruna! Felicitari

  10. o blonda cazuta... pe ganduri

    @nicdan: si daca dintr-o generatie scapa unu,doi fara mentalitatea de sacrificat conteaza? oare astia vor face diferenta? hmm, nu as fi chiar asa de optimista…

    🙂 nu ma mai lauda atata, ca o sa incep sa te cred

  11. nicdan

    Miruna, vroiam sa spun ca asta cu “mentalitatea de sacrificiu” este ca o scuza a priori. O scuza gata pregatita ca sa nu facem nimic si sa justifice eventuale viitoare esecuri. Ce vreau sa spun este ca mai sacrificati au fost cei nascuti in 1940, 1950. Ei nu au avut nici o sansa. Apoi cat de “sacrificata” a fost generatia nascuta in 1900? A prins 2 razboaie modiale. Si totusi ce lume a fost cea interbelica! I-a dat pe Nae Ionescu ,Eugen Ionesco, Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Eliade, Constantin Brancusi, George Enescu etc, etc, etc
    Generatia voastra are sansa de a valorifica multe oportunitati neatacate pana acuma. Generatiei noastre i se deschid multe drumuri nebatute inca pe la noi. Folositi-le si nu o sa mai fiti “generatie de sacrificiu”

    Al tau var,
    Dan Cristescu

    remember?

  12. o blonda cazuta... pe ganduri

    Da-le incol de generatii de sacrificiu si responsabilitati..

    NUUU CREEED!!! Daca ai stii cat m-am gandit… dar am zis, no way! te rog, da-mi un add la mess. sau trimite-mi un mail. nu am gasit la tine pe blog nici o adresa de contact. ce faci , afghanistan??? cmon, man! te rog te rog te rog. cum ai dat de mine? asta e semn, precis. Dan Cristescu, te vreau in lista mea de prieteni. Pusi

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 147 queries in 0.617 s